Bedák Zsolt is grúz ellenféllel bokszol az Eb-címért

Erdei Zsolthoz hasonlóan Bedák Zsolt is grúz rivális ellen lép majd szorítóba a Boksz Világszervezet (WBO) Európa-bajnoki címéért március 8-án Kecskeméten.

A Felix Promotion hétfői tájékoztatása szerint a 30 éves kispehelysúlyú bokszoló Dzsordzsi Gacsecsiladzével csap majd össze a nőnapi gálán, a 12 menetesre kiírt címmérkőzésen.

Bedák a profik között 19 győzelemmel és egy vereséggel áll, míg riválisa 13 siker mellett kilencszer kikapott és egyszer döntetlent ért el.

A kecskeméti gála főmérkőzését Erdei Zsolt Salva Jomardasvili ellen vívja majd a WBO félnehézsúlyú Eb-címéért. Ugyanakkor nem ő lesz az egyetlen ex-világbajnok az eseményen, mivel nagy valószínűséggel ringbe lép a cirkálósúlyú Juan Carlos Gomez, méghozzá a WBO és a Boksz Világtanács (WBC) nemzetközi bajnoki címeiért.

Szerző

Győzelem negyvenen túl

Publikálás dátuma
2014.02.10. 06:59
Mayer örömtánca a dobogón FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOPHE PALLOT
Noha mindenki tisztában volt a norvég Ole Einar Björndalen képességeivel, a sílövőkirály nem szerepelt a téli olimpia esélyesei között. Egyrészt elmúlt negyvenéves, másrészt már két éve nem nyert még Világkupa-futamot sem. Ehhez képest az elmúlt évek talán legnehezebb pályáján győzött a sílövők férfi 10 km-es sprintszámában.

Egykor vitán felül a mezőny legjobb sífutójának számított a 19-szeres világbajnok Ole Einar Björndalen, de azt kevesen gondolták, hogy képes lesz megelőzni a két nagy esélyest, a norvég Emil Hegle Svendsent és a francia Martin Fourcade-ot.

Ám ugyanannyi lövőhiba mellett előbbit közel fél perccel, utóbbit pedig több mint tíz másodperccel verte. Ráadásul - legyen ez bármilyen hihetetlen - a legjobb futóteljesítmény az esélyesek előtt rajtoló norvégé volt. Björndalen úgy nyert, hogy egyet hibázott a második lősorozatban, így 150 méterrel többet kellett futnia a többnyire hibátlanul célzó ellenfeleinél.

De nézzük, hogy a hetedik olimpiai aranyát miként nyerte Björndalen. Mint fentebb megírtuk, ő rajtolt legkorábban, és első, fekvő lövészete során mind az ötször hibátlanul célzott, ahogy a legnagyobb favoritnak tartott honfitársa, Svendsen is, azonban a világkupa éllovasa, Fourcade egyet hibázott, így ő 150 méteres büntetőkörre kényszerült. Ám a 40 éves norvég ekkor még nem állt az élre, mert ott - általános meglepetésre - az orosz Anton Sipulin neve volt olvasható.

A második, álló lövészet során aztán a norvég fenomén rontott egyet, csakhogy Svendsen lemásolta őt, ráadásul úgy tűnt, ő fizikálisan is elfáradt a rendkívül megterhelő, összesen 381 méter szintkülönbséggel tarkított pályán.

Fourcade második sorozatában hibátlan lett, de azzal, hogy minden esélyesnek kikiáltott versenyzőnek legalább egy rontott lövése volt, utat nyitott a jobban célzóknak. Ám csodák csodájára ekkor már a cseh Jaroslav Soupek állt az élen, ráadásul hibátlan célzással…

Aztán az utolsó 3,3 kilométeres sífutó szakaszon jött Björndalen, és megelőzve mindenkit, megnyerte eddigi pályafutása 12. olimpiai érmét - 7 arany, 4 ezüst és 1 bronz -, amivel utolérte az örökranglista élén álló honfitársát, Björn Dählie korábbi sífutót.

Aki 8 arannyal és 4 ezüsttel állt eddig egymaga a lista élén, s aki még a helyszínen gratulált a mostani bajnoknak. És hogy a meglepetés teljes legyen, a 40 éves világklasszis mellett az osztrák Dominik Landertinger és a már említett cseh Soupek állhatott fel a dobogóra.

Eredmények
Alpesi sí
Férfi lesiklás: 1. Matthias Mayer (osztrák) 2:06.23 perc, 2. Christof Innerhofer (olasz) 2:06.29, 3. Kjetil Jansrud (norvég) 2:06.33.

Gyorskorcsolya
Férfi 5000 m: 1. Sven Kramer (holland) 6:10.76 perc, 2. Jan Blokhuijsen (holland) 6:15.71, 3. Jorrit Bergsma (holland) 6:16.66
Női 3000 m: 1. Irene Wüst (holland) 4:00.34, 2. Martina Sábliková (cseh) +1.61 mp, 3. Olga Graf (orosz) +3.13.

Hódeszka
Férfi slopstyle: 1. Sage Kotsenburg (amerikai) 93,50 pont, 2. Staale Sandbech (norvég) 91,75, 3. Mark McMorris (kanadai) 88,75.
Női slopstyle: 1. Jamie Anderson (amerikai) 95,25 pont, 2. Enni Rukajärvi (finn) 92,50, 3. Jenny Jones (brit) 87,25.

Síakrobatika
Női mogul: 1. Justine Dufour-Lapointe (kanadai), 2. Chloe Dufour-Lapointe (kanadai), 3. Hannah Kearney (amerikai)

Sífutás
Női 15 km-es üldözéses verseny: 1. Marit Björgen (norvég) 38:33.6 perc, 2. Charlotte Kalla (svéd) 1,8 másodperc hátrány, 3. Heidi Weng (norvég) 13.2 mp h.
Férfi 30 km-es üldözéses verseny: 1. Dario Cologna (svájci) 1:08:15.4 óra, 2. Marcus Hellner (svéd) 0,4 perc hátrány, 3. Martin Johnsrud Sundby (norvég) 1,4 p hátrány.
    
Sílövészet
Férfi 10 km sprint: 1. Ole Einar Björndalen (norvég) 24:33.5 perc (1 lőhiba), 2. Dominik Landertinger (osztrák) 24:34.8 (0), 3. Jaroslav Soukup (cseh) 24:39.2 (0), … 79. Gombos Károly 28:04.2 (1)
Női 7,5 km sprint: 1. Anastasiya Kuzmina (szlovák) 21:06.6 perc (0 lövőhiba), 2. Olga Viluhina (orosz) +19.9 mp. hátrány (0), 3. Vita Szemerenko (ukrán) +21.7 (0), ... 70. Szőcs Emőke (Magyarország) +3:08.6 (2).

Björndalen egyébként még egy rekordot megdöntött, 40 évesen ő lett a téli olimpiák történetének legidősebb egyéni bajnoka. Ráadásul egy hosszú sorozatot is megtört, 1992 óta ő az első, aki lövőhibával tudta megnyerni a sprintet olimpián.

Ha ez nem lett volna elég neki: már ma megint újraírhatja az örökranglistát. A mai üldözésesben akár aranyat is nyerhet, de a 20 kilométeres egyéni indításosban is jó esélye van a dobogó valamelyik fokára, ha pedig valamelyik norvég váltóba is beteszik, szinte garantált neki az újabb érem.

Osztrák siker a klasszikusban

A hétvégén teljes üzemben beindult a téli olimpia. Szocsiban az első aranyérmet az amerikai Sage Kotsenburg szerezte meg a hódeszkások most debütáló számában, férfi slopestyle-ban - trükkös akadályverseny - és a rendezők legnagyobb örömére az edzésektől eltérően ezúttal már senki sem szenvedett sérülést. A második helyen a norvég Staale Sandbech, a harmadikon pedig a kanadai Mark McMorris végzett.

Rögtön az első napon máris megvolt az első négyszeres aranyérmes, ugyanis a norvég Marit Björgen nyerte a női sífutók 15 kilométeres üldözéses versenyét, és ez volt pályafutása negyedik ötkarikás bajnoki címe. Nem volt sima győzelem, ugyanis a 33 esztendős, 12-szeres világbajnok sífutó az utolsó 200 méteren biztosította be sikerét a svéd Charlotte Kallával szemben, aki pályafutása második olimpiai ezüstjét szerezte meg.

Ha téli olimpia, akkor a szurkolók nagy része a legnagyobb várakozással a téli sportok klasszikusát, a férfi lesiklást várja. Nos, elképesztően nagy verseny után - nagy meglepetésre - az osztrák Matthias Mayer nyerte a számot, mindössze hat, illetve tíz századdal előzve meg a szintén nem a legnagyobb esélyesek közé sorolt olasz Christof Innerhofert és norvég Kjetil Jansrudot.

A nagy esélyesek sorra csődöt mondtak: a világbajnoki címvédő norvég Aksel Lund Svindal a 4., az amerikai Bode Miller a 8., míg a vk-sorozatban Wengenben győztes svájci Patrick Küng és a Lake Louisban leggyorsabb olasz Dominik Paris a legjobb tízből is kiszorult.

Mindenesetre Mayer esetében nagyon igaz a mondás, hogy az alma nem esett messze a fájától: édesapja, Helmut Mayer ezüstérmes volt az 1988-as, Calgary-ban rendezett téli olimpián - szuper óriás-műlesiklás - valamint szintén a donogó második fokán végzett az 1989-ben rendezett vail-i vb-n.

A férfi sífutók 30 km-es versenyében a győzelmet a svájci Dario Cologna szerezte meg a címvédő svéd Marcus Hellner és az összetett világkupában vezető norvég Martin Johnsrud Sundby előtt. A svájci síző már a második olimpiai aranyérmét szerezte, hiszen négy éve 15 km-en győzött.

A női hódeszkásoknál nem szakadt meg az amerikai hegemónia Szocsiban: nyert Jamie Anderson, megelőzve a finn Enni Rukajärvit és a brit Jenny Jonest. Az északiak már-már elátkozva érezhetik magukat, ugyanis 12 éve nem képesek olimpiai aranyat szerezni a téli játékokon.

A női 3000 méteres gyorskorcsolyában viszont az elmúlt két olimpia bajnokának csatájából ezúttal a holland Irene Wüst győzött a cseh címvédő Martina Sábliková előtt, így kettejük közül a holland lett háromszoros olimpiai bajnok. A női sílövők 7.5 km-es sprintversenyén viszont címvédés történt, miután a második lövészettől az élre álló szlovák Anastasiya Kuzmina győzött, majd 19 másodpercet adva az orosz Olga Viluhinának, míg a harmadik az ukrán Vita Szemerenko lett.

Magyarok Szocsiban

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a magyarok helyzetét Szocsiban, akkor azt írhatnánk, bizakodó. Mindenesetre a sportolók harci kedvét fokozhatta, hogy Áder János köztársasági elnök után egy másik elnök, a MOB vezetője, Borkai Zsolt, valamint Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is személyesen adta át jókívánságait számukra.

Mind Borkai, mind pedig Szabó bízik abban, hogy a magyar csapat képes lesz pontot szerezni Szocsiban, ám amíg az elnök elsősorban a rövidpályás gyorskorcsolyázókban hisz, addig a főtitkár Miklós Edit jó szereplésében látja a pontszerzés lehetőségét.

"A mieink hozzáállásán egészen biztosan nem múlik majd a sikeres szereplés, és a magyar versenyzőkkel beszélgetve meggyőződtem arról, hogy valamennyien becsülettel, kellő kitartással képviselik hazánkat Szocsiban" - jelentette ki Borkai Zsolt.

Egy biztos, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Heidum Bernadett motivációjával nem lesz gond, annyira feldobta őt az ünnepélyes megnyitón a zászlóvivői feladat. "Annyira belelkesültem, hogy egyszer véletlenül rossz irányba indultam el, de gyorsan visszatereltek" - mondta a váltó tagjaként 2009-ben Európa-bajnok versenyző.

Mindenesetre a hétvégén már a versenypályákon is bizonyíthattak a mieink. A sílövészet férfi 10 km-es sprintszámában a 47-es rajtszámmal indult Gombos Károly tisztességesen helyt állt: a tíz lövése során mindössze egyszer tévesztett célt, méghozzá a második, álló sorozatában. Végül 79. helyen zárt, azaz nem kvalifikálta magát a mai, 12,5 km-es üldözéses versenyre.

"Úristen, mindent kiadtam magamból, szédülésig mentem. Elképesztő ez a pálya, már az első kör után éreztem, ez nagyon kemény lesz. A lövészetemmel elégedett vagyok, Björndalen sem lőtt jobbat" - mondta Gombos Károly, aki csütörtökön a 20 km-es egyéni versenyben áll rajthoz.

A női 7,5 km-es sprintversenyben Szőcs Emőke azzal a céllal vágott neki a versenynek, hogy bekerülve a legjobb hatvan közé, kiharcolja az üldözéses versenyen való indulás jogát. Nos, a magyar versenyző az álló lövészeten bukta el a szereplését - két hibát követett el -, és a végén a 70. helyen zárt.

Frissítve: 2014.02.09. 21:42

FED-kupa az ötödik helyért

Publikálás dátuma
2014.02.10. 06:58
Babos a brit Johanna Konta elleni meccsen FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
A lettek után a Murray-anyuka vezette brit válogatott ellen is győzött szombaton a magyar női teniszcsapat. A tenisz Federation Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának 16 csapatos budapesti tornáján a csoportkört 2 győzelemmel és 1 vereséggel záró magyarok másodikként végeztek a B jelű kvartettben, így a vasárnapi helyosztókon a C csoportban második izraeliekkel találkoztak az 5-8. helyért a Syma Csarnokban.

Az élete első válogatott mérkőzését játszó Szlavikovics Szabina két órás maratoni végén 6:3, 3:6, 7:6-ra kapott ki az izraeli Ofri Lankritól.

Magyarország - Nagy-Britannia 2-1
Babos Tímea - Johanna Konta  4:6, 7:6(5), 6:4
Jani Réka-Luca - Heather Watson  4:6, 1:6
Babos, Jani - Tara Moore, Jocelyn Rae   5:7, 7:5, 6:3
A csoport végeredménye:
1. Románia 3 győzelem/0vereség
2. Magyarország  2/1
3. Nagy-Britannia  1/2
4. Lettország   0/3

A magyar teniszező a döntő szettben 5:4-nél adogathatott a mérkőzésért, de elizgulta a végét. Az utolsó percekben már görccsel is küzdő magyar lány 5:6-nál három meccslabdát is hárított, de a rövidítésben 3-6-os hátrányba került, és onnan már nem tudott visszajönni.

"Nagyon örülök, hogy megkaptam a lehetőséget, nagyon nagy élmény volt, hogy ennyien szurkoltak nekem. Sajnálom, hogy megremegett a kezem a végén, mert a második szettre belejöttem és jól játszottam" - nyilatkozta a 18 éves Szlavikovics a mérkőzést követően.

Díszvendégként jelen volt a Syma Csarnokban Szeles Mónika is, akinek a gyerekekkel való foglalkozással és könyvírással telnek napjai. A kilencszeres Grand Slam-tornagyőztes, korábbi világelső sztár jelenleg a kicsiknek tart edzéseket Amerikában, emellett áprilisban jelenik meg második, gyerekeknek szóló könyve.

Frissítve: 2014.02.09. 21:55