Előfizetés

XVI. Benedek előre megírta lemondási nyilatkozatát

XVI. Benedek pápa a bejelentés előtt egy nappal írta meg lemondó beszédét - rekonstruálta a Corriere della Sera olasz napilap a pápa egy éve hírül adott távozásának hátterét.

2013. február 11-én délelőtt XVI. Benedek a Vatikánba összehívott bíborosoknak arról a több száz vértanúról beszélt, akiknek kanonizációjára készült az egyház.  A német pápa előre megírt szöveget olvasott fel. Ennek végére érve elővett még két oldalt, és ezt is felolvasta, bejelentve, hogy megfogyatkozott ereje miatt nem képes tovább ellátni a péteri szolgálatot.

A latinul tett bejelentést a bíborosok egy része nem is értette meg azonnal hiányos latin tudása miatt - idézte a Corriere della Sera a részletekről később beszámoló Gianfranco Ravasi bíborost a Kultúra Pápai Tanácsa elnökét.  A pápa bejelentésére Angelo Sodano bíboros, egykori szentszéki államtitkár, a bíborosi kollégium dékánja válaszolt szintén előre megírt beszéddel.

A Corriere rekonstrukciója szerint XVI. Benedek egy nappal korábban, február 10-én délután írta meg tervezett lemondásának szövegét. Szokása szerint ceruzával, amit titkárnője Birgit Wansing írt át számítógépre. A sietség miatt csúszott be a szövegbe három hiba, melyekből XVI. Benedek pápa a bejelentés felolvasásakor egyet ki is javított. 

 A Corriere úgy értesült, a lemondásról tudott Angelo Sodano, Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár és helyettese, Giovanni Angelo Becciu, valamint Georg Gänswein, a pápa személyi titkára.  A szöveg a pápa lakosztályából egyenesen a szentszéki államtitkárságra került át, ahol azonnal megkezdték a különböző nyelvekre való lefordítását. 

A Corriere della Sera szerint a lemondásnak voltak előjelei. Például 2011. október 27-én, amikor Assisiben I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka meghívta a pápát 2014-ben Jeruzsálembe. XVI. Benedek azt válaszolta, utódja fog elmenni helyette.

A 2012 márciusában Kubában tett látogatás nagyon kifárasztotta XVI. Benedeket. A Corriere úgy tudja, ezután beszélt először lemondási szándékáról Bertonénak és Gänsweinnek, akik akkor lebeszélték erről. A világ világossága című, 2010-ben megjelent interjúkötetben azonban XVI. Benedek már utalt az őt kérdező Peter Seewald újságírónak arra, hogy egy pápa lemondhat, ha nem képes többé ellátni feladatát. 

XVI. Benedek a nagyböjt elejére eső február 28-án mondott le, így az új pápát már húsvétra megválasztották. A 2005. április 19-én megválasztott XVI. Benedek az egyház 265. pápájaként 7 év, 10 hónap és 9 napig vezette az egyházat. 

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Korlátozzák a svájciak a szabad bevándorlást

Ha rendkívül szűk többséggel is, elfogadták a svájciak a populista Svájci Néppárt (SVP) azon javaslatát, melynek értelmében korlátoznák a bevándorlók számát. A népszavazáson mintegy 51 százaléknyian voksoltak igennel. A 24 kantonból 13 fogadta el a kezdeményezést.

A városokban, illetve Kelet-Svájcban inkább a nemek győztek, vidéken és német nyelvterületen viszont az igenek. A rendelkezés értelmében az állások odaítélésénél előnyt élveznek a svájci állampolgárok. Az intézkedés az uniós állampolgárokat is érinti.

A populista SVP azzal érvelt, hogy az utóbbi öt évben több mint félmillióan érkeztek az országba, s a bevándorlók száma az utóbbi harminc esztendőben elérte az évi nyolcvanezret, ami Luzern lakosságának felel meg. A párt szerint minden bajt a bevándorlók okoznak, miattuk vannak tele a vonatok, emelkednek a bérleti díjak.

Ezért visszaállítanák a hatvanas években érvényben lévő kvótarendszert. Utalnak egy 90-es években készült parlamenti jelentésre, amelyben még évi 8000 fős bevándorlást vetítettek előre, aminek végül a tízszerese lett igaz. Az SVP szerint a GDP gyorsabban nő majd, ha korlátozzák a bevándorlás mértékét.

Az ellenzők ugyanakkor utaltak arra, az SVP érvelése egy sor tekintetben merő csúsztatás. A közlekedésben tapasztalható fennakadások arra vezethetőek vissza, hogy az eltelt húsz évben egyre "mobilabbá" váltak a svájciak, míg 1994-ben fejenként 31 kilométert tettek meg, 2010-re ez majdnem 37 kilométerre nőtt, s míg 1980-ban egy főre 34 négyzetméternyi ingatlan jutott, mára ez 48-ra emelkedett.  

Svájcban 2002-től fokozatosan oldották fel a bevándorlást korlátozó intézkedéseket. Ezeket 2005-ben és 2009-ben az újonnan csatlakozott uniós tagországokra is kiterjesztették. Szintén újratárgyalnák az Európai Unióval kötött szabad munkaerő áramlásról szóló megállapodást is.

Obamánál a francia elnök

R.T.
Publikálás dátuma
2014.02.10. 06:33
Nagy érdeklődés kíséri Obama és Hollande találkozóját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATT CARDY
Ma és holnap találkozik Barack Obama francia kollégájával, Francois Hollande-dal. Megbeszéléseiken több vitás kérdésről ejthetnek szót, többek között arról, hogy - Párizs vádjai szerint - egyes amerikai szoftveróriások a szükségesnél kevesebb adót fizetnek Európában.

Derűsen kezdődik Francois Hollande Egyesült Államokbeli látogatása. A francia elnök ugyanis ma magyar idő szerint este Barack Obamával megtekinti a Monticellót, Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnökének saját tervezésű házát, amely Virginia államban, Charlottesville mellett található. A Fehér Ház előzetes közleményében is kiemelik, hogy az Egyesült Államok és Franciaország a kezdetektől fogva szövetségesek és barátok.

A két államfő kedden már Washingtonban, a Fehér Házban tárgyal egymással, s megbeszéléseiket ekkor nem csak a felhőtlen jókedv jellemezheti. Hollande ugyanis meg kívánja említeni, elfogadhatatlan Franciaország számára, hogy olyan nagy amerikai szofter-, illetve internetes óriások, mint például a Google, a valós bevételeiknél jóval kevesebb adót fizetnek Európában.

A párizsi kormány egymilliárd eurót követel a Google-tól. Párizs viszonya már Hollande elnöksége előtt hűvös volt az internetes világcéggel. 2011 júniusában a francia adóhatóság házkutatást tartott a Google párizsi irodáinál. A francia kormányt az dühítette fel, hogy az amerikai vállalat bevételeit egy holland, majd egy bermudai bejegyzésű céghez továbbította.

Mint a Financial Times tavaly októberben beszámolt róla, 2012-ben 8,8 milliárd eurónyi összeget helyeztek át a karibi adóparadicsomban lévő pénzintézetbe.  Az AFP által közölt dokumentumok szerint A Google France 2012-ben 192,9 millió eurós bevételt vallott be, s 6,5 millió euró adót fizetett.

Szakértők szerint azonban a hirdetésekből befolyó bevétel ennél jóval magasabb lehet, 2011-ben például ez az összeg 1,25-1,4 milliárd euró volt. Párizs hasonló vitába keveredett az internetes kereskedőházzal, az Amazonnal, amelytől 252 millió euró adót követel.

A francia elnök elutazása előtt azt közölte, néhány hónappal ezelőtt már megállapodott Obamával arról, mindent elkövetnek azért, hogy mihamarabb létrejöhessen a két ország közötti adóharmonizáció.

Hollande a háromnapos látogatás során ellátogat a kaliforniai Szilícium-völgybe is, s San Francisbóban találkozik a Google vezetőjével, Eric Schmidttel, a Google vezérigazgatójával, Sharyl Sangberggel, a Facebook második emberével, valamint a Twitter és a Firefox böngészőjéről ismert Mozilla képviselőivel.

A Guardian megemlítette, Hollande nem mond beszédet a Kongresszus előtt.  A francia elnök amerikai látogatása a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette, hosszasan foglalkozott az eseménnyel a Time magazin és a Newsweek.

Mindkét lap Franciaország nehézségeit ecsetelte. A Time kiemelte, hogy tavaly az országban 77 százalékkal csökkent a külföldi befektetések aránya, miközben ez 37 százalékkal nőtt Spanyolországban és 400-zal Németországban. A lap üdvözli Hollande megkezdett reformjait, de kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e kikecmeregnie Franciaországnak a nehéz gazdasági helyzetből.

Ez azért is kérdés, mert nehéz úgy meghatározó döntéseket hozni, hogy közben az államfő népszerűtlensége negatív rekordokat dönt. A TNS-Sofres intézet szombaton közzétett felmérése szerint már húsz százaléknál is kevesebben bíznak benne, s 19 százalék bízik benne.

A Lés Échos felmérése alapján ugyanakkor 23 százalékon áll. Szakértők szerint a rosszabbodó adatok nem a Trierweiler-ügyre, hanem a növekedő munkanélküliségi adatokra vezethetőek vissza.