Előfizetés

Segélykérés a nevelőktől

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2014.02.07. 06:08
A gyermekek nevelési díját és ellátmányát a jelenlegi kormány nem emelte FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Már a miniszterelnöknek is levelet írt egy nevelőszülő, aki egyre nagyobb fejetlenségről számolt be. Lapunknak többen is arról számoltak be, sok család tízezrekkel kevesebb bért kapott februárban, mert a családi adókedvezmény igénybevételéhez szükséges nyomtatvány állítólag nem érkezett meg időben a Magyar Államkincstárhoz. Másoktól a gyest vonták meg.

Óriási káoszról számoltak be lapunknak a nevelőszülők, akik körében egyre növekszik az elégedetlenség. Mint közölték, tízezrekkel kevesebb munkabér érkezett több család számlájára, elmondásuk szerint amikor ennek okáról érdeklődtek, azt a választ kapták, hogy nem ért be időben a családi adókedvezményről szóló papírjuk a Magyar Államkincstárhoz.

Ám ennek elküldése nem a nevelőszülők, hanem a működtetők feladata lett volna. Van, aki más választ kapott: nem megfelelő az adóhatóság "családi adókedvezményes papírja", olyan plusz adatokra lenne szükség, amely nem szerepel a formanyomtatványon. Állítólag azt ígérték nekik, hogy a különbözetet jövőre visszaigényelhetik. Ugyanakkor a nevelőszülők megjegyezték, egy-egy megyében az államkincstár "segítőkész" volt, és kifizette a különbözetet. Hasonló helyzet alakult ki a gyet, a gyed és a gyes ügyében is. Egyes megyékben megérkezett a nevelőszülőknek ez az összeg, máshol január elsején leállították a kifizetését.

Ám a nevelőszülők leginkább Kothenz János nyilatkozatán háborodtak fel. A Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója a köztévé Családbarát című műsorában a nevelőszülőket érintő, 2014-től érvényes változásokról beszélt. Egyebek mellett úgy fogalmazott: a nevelőszülők egzisztenciálisan jobb helyzetbe kerültek, és az is pozitív változás, hogy a kormány bevezette a speciális "foglalkozás-szerű" jogviszonyt. Munkájuk szolgálati időnek számít, és "végre nem jelképes 15 ezer forintért, plusz az ellátmányért" dolgoznak. Egy gyermek után 100 ezer, három-négy gyermek után több, mint 300 ezer forintot kapnak - mondta.

Állításait nyílt levélben, és internetes hozzászólásokban cáfolták meg a nevelőszülők. "A nevelőszülők fizetése egy gyermek után bruttó 50 750 forint, három után pedig bruttó 91 350 forint. Ez az adóalap, ebből vonják a különböző járulékokat, ez után fogunk nyugdíjat kapni. A gyerekekre járó nevelési díjat, ellátmányt, családi pótlékot a nevelőszülő a gyermekek ellátására kapja és fordítja, nem a saját jövedelme. Kérjük a két összeget nem összevonni" - fogalmaztak.

Egy másik levél viszont Orbán Viktor miniszterelnök Facebook oldalára került ki. Ebből kiderült: a levél írójának az új törvény rendelkezése szerint számolva a havi bére - három, különleges ellátási szükségletű gyermek után - iskolai tanévben 81 200 forint, iskolai szünetekben pedig 106 575 forint az eddigi 135 000 helyett. Majd úgy folytatja, a vonatkozó rendelkezések elvben 2016. december 31-ig garantálják, hogy a mosatninál nem járhat rosszabbul. Közben tudja, hogy jobban sem jár, három évig ugyanis az árak emelkednek, a fizetése pedig nem.

"A nevelőszülők évek óta súlyos anyagi gondokkal küzdve végzik munkájukat 0-24 órában, hétfőtől vasárnapig. A gyermekek nevelési díja és ellátmánya 2008 óta változatlan. Ma, 2014-ben a 2008-ban megállapított díjakkal gazdálkodunk. Sokan közülünk eladósodtak" - fogalmazott az Orbánnak küldött nyílt levélben. Azt is írta: már elvették tőlük a nevelőszülők közalkalmazotti státuszát, a 13. havi bért, az étkezési utalványt, az üdülési csekket, és a negyedévenkénti ruhapénzt.

"Azt hittük, már nincs mit elvenni tőlünk". A Munka Törvénykönyve szerint alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabér járna a nevelőszülőknek, de rájuk ez nem vonatkozik, mert nem munkaviszonyuk, hanem foglalkoztatási jogviszonyuk van. A nagycsaládosok kedvezményeit nem vehetik igénybe. Miközben 24 órás szolgálatot végeznek, nem jár érte pótlék. "Tisztelt Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy elolvasta levelemet. Remélem, hogy Ön, mint sok gyermekes apuka átérzi a nevelőszülők gondjait és a jövőben lehetősége szerint igyekszik helyzetünkön javítani" - zárul a levél.

Hatvanéves a diafilmgyártás

Publikálás dátuma
2014.02.06. 19:04
Forrás: Facebook
Hatvan éve alapították a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot, az évfordulót a jogutód Diafilmgyártó Kft. vetítésekkel, kiállítással ünnepli az egész évben.

Lendvai Gabriella, a Libri-csoporthoz tartozó Diafilmgyártó Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön az évforduló alkalmából ritkaságokat vetítenek a budapesti Tranzit Art Caféban, ahol este olyan felnőtteknek szóló diafilmek lesznek láthatóak, mint a rádiót népszerűsítő Nagyvilág a kis lakásban (1951), a szövetkezetesítés mellett agitáló Bodri (1955) vagy az 1954-es Aranyfalu, amely a szocialista fejlődést propagálta.

Az évfordulóra nyílt meg a Klebelsberg Kultúrkúriában a 60 év, 60 diakép, 60 grafikus című kiállítás is. A február 16-ig látható tárlat egyszerre tisztelgés és emlékezés: a meséket készítő grafikusok - például Gyulai Líviusz, Marék Veronika, Sajdik Ferenc és Zórád Árpád - munkáiból ad válogatást.

Az igazgató szólt arról is, hogy a diafilmgyártás ma a reneszánszát éli, cégük kínálatában jelenleg 250 alkotás érhető el, évente 3-4 filmmel bővül a repertoár. Részben a régi filmek újrakiadásával, részben pedig még feldolgozatlan népmesékkel és kortárs meseírók műveivel gazdagítják a kínálatot. Ma már elérhetők diafilmen Bartos Erika, Esze Dóra, Döbrentey Ildikó, Berg Judit, Lackfi János, Finy Petra és Hohol Ancsa művei is. Igyekeznek fiatal művészeknek lehetőséget adni a bemutatkozásra, így például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai dolgoznak a rajzokon.

Lendvai Gabriella elmondta, hogy ma a legnépszerűbb művekből - Hófehérke, Hamupipőke, Bogyó és Babóca, Öreg néne őzikéje - évente átlagosan 1600 darab fogy, a teljes kínálatból körülbelül 90 ezer példány talál gazdára. Szerinte a reneszánsz fő mozgatórugója a nosztalgia, valamint az, hogy kevés a kifejezetten kisgyerekeknek szóló mozgóképes tartalom. Adiafilmezés a tévével szemben meghitt, családi tevékenység, amelynek egyik nagy előnye, hogy a szülő hangján szólalnak meg a mesék - tette hozzá.

Felidézte, hogy a hazai kereskedelemben az 1940-es években jelentek meg az első tekercsfilmes diavetítők. Magyarországon a nagy sorozatban megjelenő diakópiákat a Magyar Fotó Állami Vállalat Dia-osztálya készítette, majd 1954-ben megalapították a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot. Az ismeretterjesztő, népművelő, agitációs filmek mellett 1953-ban kezdődött a mesediafilmek nagyarányú gyártása. A műfaj izgalmas kísérlete volt az úgynevezett Diahíradó, amelynek célja a gyors tájékoztatás volt, jelentős részük sporthíreket dolgozott fel, például az 1953-as angol-magyar futballmérkőzést. 

1954-től mintegy 6000 kiadvány készült, amelyből közel ezer mesefeldolgozás, a többség ismeretterjesztő, politikai, agitációs mű volt. Mint megjegyezte, ma főleg a mesefilmek jelentik a diafilmeket. A magyar rajzfilm nagyjai nemcsak a nevüket adták a diaváltozatokhoz, hanem sokszor maguk is rajzoltak olyan képsorozatokat, amelyek csak diaváltozatban jelentek meg. Ilyen például Macskássy Gyula és Dargay Attila Jancsi és Juliskája vagy Richly Zsolt Harcsabajusz kapitánya. Kiadták az ifjúsági regények diafilmváltozatait is, az 1970-es évektől pedig nagyobb hangsúlyt kapott az esztétikai nevelés, a hagyományos tempera és akvarell képek mellett megjelentek más technikák, például kollázsok, textilképek, bábfigurák is.

Az évfordulót ritkaságok vetítésével ünneplik az év során, a filmtekercsek többsége Bíró Ferenc gyűjteményében maradt fenn. A filmek eredeti rajzait pedig az Országos Széchényi Könyvtár őrzi - mutatott rá.

A következő vetítés a Tranzit Art Caféban március 6-án lesz, amelyen olyan alkotások lesznek láthatóak, mint 5-8 éveseknek készült, 1975-ös Képek Lenin életéből című diafilm, emellett vetítik a 4. Magyar Képzőművészeti Kiállítás (1954), A szovjet festőművészet (1950) és a Zánkai emlékek (1981) című filmeket is.

Az Örökmozgó Filmmúzeumban minden hónapban mesefilmeket vetítenek: február 15-én az 1950-es, 1960-as évekből, március 22-én az 1964-1974, április 12-én 1974-84, május 10-én pedig 1984-94 között készült diafilmek kerülnek a vászonra.

Lendvai Gabriella szólt arról is, hogy Alkoss te is címmel pályázatot hirdetnek gyermekeknek három korosztályban (meseírás, meserajzolás, illetve árnyjátékkészítés). A beküldési határidő április 20., az eredményhirdetést május 10-én tartják az Örökmozgóban. 

A jubileumi év záróeseménye november 6-án lesz, a rendezvényen a 2004 és 2014 között készült alkotásokat vetítik. Terveik szerint ekkor tartják majd a Nagy dianapot is, amelynek keretében szeretnék elérni, hogy az ország legtöbb intézményében, iskolákban, múzeumokban, könyvtárakban vetítsenek diafilmeket. Ehhez kedvezményes vetítőgép-vásárlást kínálnak az érintetteknek.

A programokról a www.diafilm.hu oldalon lehet tájékozódni.

Hatvanéves a diafilmgyártás

Publikálás dátuma
2014.02.06. 19:04
Forrás: Facebook
Hatvan éve alapították a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot, az évfordulót a jogutód Diafilmgyártó Kft. vetítésekkel, kiállítással ünnepli az egész évben.

Lendvai Gabriella, a Libri-csoporthoz tartozó Diafilmgyártó Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön az évforduló alkalmából ritkaságokat vetítenek a budapesti Tranzit Art Caféban, ahol este olyan felnőtteknek szóló diafilmek lesznek láthatóak, mint a rádiót népszerűsítő Nagyvilág a kis lakásban (1951), a szövetkezetesítés mellett agitáló Bodri (1955) vagy az 1954-es Aranyfalu, amely a szocialista fejlődést propagálta.

Az évfordulóra nyílt meg a Klebelsberg Kultúrkúriában a 60 év, 60 diakép, 60 grafikus című kiállítás is. A február 16-ig látható tárlat egyszerre tisztelgés és emlékezés: a meséket készítő grafikusok - például Gyulai Líviusz, Marék Veronika, Sajdik Ferenc és Zórád Árpád - munkáiból ad válogatást.

Az igazgató szólt arról is, hogy a diafilmgyártás ma a reneszánszát éli, cégük kínálatában jelenleg 250 alkotás érhető el, évente 3-4 filmmel bővül a repertoár. Részben a régi filmek újrakiadásával, részben pedig még feldolgozatlan népmesékkel és kortárs meseírók műveivel gazdagítják a kínálatot. Ma már elérhetők diafilmen Bartos Erika, Esze Dóra, Döbrentey Ildikó, Berg Judit, Lackfi János, Finy Petra és Hohol Ancsa művei is. Igyekeznek fiatal művészeknek lehetőséget adni a bemutatkozásra, így például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai dolgoznak a rajzokon.

Lendvai Gabriella elmondta, hogy ma a legnépszerűbb művekből - Hófehérke, Hamupipőke, Bogyó és Babóca, Öreg néne őzikéje - évente átlagosan 1600 darab fogy, a teljes kínálatból körülbelül 90 ezer példány talál gazdára. Szerinte a reneszánsz fő mozgatórugója a nosztalgia, valamint az, hogy kevés a kifejezetten kisgyerekeknek szóló mozgóképes tartalom. Adiafilmezés a tévével szemben meghitt, családi tevékenység, amelynek egyik nagy előnye, hogy a szülő hangján szólalnak meg a mesék - tette hozzá.

Felidézte, hogy a hazai kereskedelemben az 1940-es években jelentek meg az első tekercsfilmes diavetítők. Magyarországon a nagy sorozatban megjelenő diakópiákat a Magyar Fotó Állami Vállalat Dia-osztálya készítette, majd 1954-ben megalapították a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot. Az ismeretterjesztő, népművelő, agitációs filmek mellett 1953-ban kezdődött a mesediafilmek nagyarányú gyártása. A műfaj izgalmas kísérlete volt az úgynevezett Diahíradó, amelynek célja a gyors tájékoztatás volt, jelentős részük sporthíreket dolgozott fel, például az 1953-as angol-magyar futballmérkőzést. 

1954-től mintegy 6000 kiadvány készült, amelyből közel ezer mesefeldolgozás, a többség ismeretterjesztő, politikai, agitációs mű volt. Mint megjegyezte, ma főleg a mesefilmek jelentik a diafilmeket. A magyar rajzfilm nagyjai nemcsak a nevüket adták a diaváltozatokhoz, hanem sokszor maguk is rajzoltak olyan képsorozatokat, amelyek csak diaváltozatban jelentek meg. Ilyen például Macskássy Gyula és Dargay Attila Jancsi és Juliskája vagy Richly Zsolt Harcsabajusz kapitánya. Kiadták az ifjúsági regények diafilmváltozatait is, az 1970-es évektől pedig nagyobb hangsúlyt kapott az esztétikai nevelés, a hagyományos tempera és akvarell képek mellett megjelentek más technikák, például kollázsok, textilképek, bábfigurák is.

Az évfordulót ritkaságok vetítésével ünneplik az év során, a filmtekercsek többsége Bíró Ferenc gyűjteményében maradt fenn. A filmek eredeti rajzait pedig az Országos Széchényi Könyvtár őrzi - mutatott rá.

A következő vetítés a Tranzit Art Caféban március 6-án lesz, amelyen olyan alkotások lesznek láthatóak, mint 5-8 éveseknek készült, 1975-ös Képek Lenin életéből című diafilm, emellett vetítik a 4. Magyar Képzőművészeti Kiállítás (1954), A szovjet festőművészet (1950) és a Zánkai emlékek (1981) című filmeket is.

Az Örökmozgó Filmmúzeumban minden hónapban mesefilmeket vetítenek: február 15-én az 1950-es, 1960-as évekből, március 22-én az 1964-1974, április 12-én 1974-84, május 10-én pedig 1984-94 között készült diafilmek kerülnek a vászonra.

Lendvai Gabriella szólt arról is, hogy Alkoss te is címmel pályázatot hirdetnek gyermekeknek három korosztályban (meseírás, meserajzolás, illetve árnyjátékkészítés). A beküldési határidő április 20., az eredményhirdetést május 10-én tartják az Örökmozgóban. 

A jubileumi év záróeseménye november 6-án lesz, a rendezvényen a 2004 és 2014 között készült alkotásokat vetítik. Terveik szerint ekkor tartják majd a Nagy dianapot is, amelynek keretében szeretnék elérni, hogy az ország legtöbb intézményében, iskolákban, múzeumokban, könyvtárakban vetítsenek diafilmeket. Ehhez kedvezményes vetítőgép-vásárlást kínálnak az érintetteknek.

A programokról a www.diafilm.hu oldalon lehet tájékozódni.