Előfizetés

A Zsidó Nyári Fesztivál sem kér a kormány pénzéből

A Zsidó Nyári Fesztivál szervezője, a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ tájékoztatja a Mazsihisz vezetőségét, hogy "a jelenlegi, felháborító helyzetre való tekintettel a civil pályázaton elnyert teljes összeget 24 millió forintot visszautasítjuk, és a jelenlegi kormány által szervezett Holokauszt emlékéven nem kívánunk részt venni" – áll a szervezet közleményében. 

Hozzáteszik: "Úgy érezzük, hogy felháborodásunk nem kíván magyarázatot, hiszen a véleményünket ma minden igaz, saját önös érdekein felül emelkedő, vallásától független, igaz embernek osztania kell. Nem kérünk a náci emlékművekből, nem kérünk a történelemhamisításból és nem kérünk a halottaink meggyalázásából. Nem kérünk ebből a politikai drámából, melynek áldozatává válhatnak őseink emlékei, és gyermekeink jövője. Nem csak az a bűnös, aki elvárja, hanem az is, aki megvalósítja!"

A kormány történelemhamisításával indokolta   január végén  a Nové Zámky / Érsekújvári Zsidó Hitközség vezetősége  hogy a Magyar Kormány Civil Alap által   megítélt 1,5 millió forintos hozzájárulásra nem tart igény. Február 4-én jelent meg, a Szombat hasábjain, hogy a Frankel Zsinagóga Alapítvány, egyetértésben a Frankel zsinagóga közösségével szintén visszautasította ugyanettől az alaptól pályázat során elnyert támogatást.  

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Sztrájkot hirdettek Jancsó ellen

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2014.02.05. 14:07
Fotó: Bielik István, Népszava.
Jancsó Miklós halálának fájdalmas híre óta sorra szólalnak meg kritikusai, méltatói, alkotótársai, és újraelemzik filmjeit. A Népszava munkatársa néhány személyes emlékét osztja meg az olvasókkal.

„...A Faustus doktor boldogságos pokoljárása című alkotásában hihetetlenül profi módon használta - elsőként - állandó eszközül a féligáteresztő tükröt, mint páratlan vizuális, és dramaturgiai varázslatot.

Ez a mozi mutatta meg nekem igazán, hogy Jancsó csak "másodsorban" rendező. Egy iszonyatosan fárasztó, bő 12 órás forgatási nap végén, a rettenetesen komplikált jelenetsorok felvétele után Jancsó bejelentette a fájrontot. A stábtagok viszont látták rajta, hogy nem igazán elégedett. És egyszerűen "sztrájkot hirdettek" ellene. Vagy száz munkatárs közölte, addig nem mennek haza, míg újra nem forgatják, és olyan nem lesz, amilyennek ő szeretné.

Jancsó árnyéka is világított. Az adott és a kapott szeretettől...”

A teljes cikket a szombati Népszava Szép szó mellékletében olvashatják.

Iglódi István, Jancsó Miklós, Hernádi Gyula, Ungvári Tamás Gyulán

 Iglódi, Ungvári, Jancsó, Szalai András operatőr, Hernádi, Maros Gábor

 

 Jobba Gabi, Ungvári, Madaras, Mag István asszisztens(Hátul áll), iglódi, Jancsó, Hernádi

Scheibner Károly operatőrrel

Műeső a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a Felszállott a pávát éneklő kórusnak.

Műeső a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a Felszállott a pávát éneklő kórusnak.

 


A szerző felvételei

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Légszennyezettség - marad a riasztás Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2014.02.05. 11:15
Autók állnak a szmogban egy lámpás kereszteződésnél Nyíregyházán a Ferenc körúton 2014. február 5-én. Fotó: Balázs Attila/MTI
Továbbra is a riasztási küszöbérték felett van a szálló por légköri koncentrációja Nyíregyházán - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tájékoztatása alapján a város önkormányzatának sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

Parillák Gabriella elmondta, a keddi adatok szerint 113,29 mikrogrammos értéket mutatott a mérőállomás, amely azt ezt megelőző három napban is a riasztási küszöbérték (100 mikrogramm per köbméter) feletti értékeket regisztrált.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben számottevő javulás csütörtöktől várható - közölte a sajtófőnök.

A nyírségi megyeszékhelyen még érvényben van a teljes tűzgyújtási tilalom, amely a kerti hulladék és az avar égetésének tilalmára is kiterjed.

A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint ne használják a személyautókat - főként a dízelüzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben.  

Azt is kérik, hogy az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében főként a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztessék.

A levegő magas szálló por tartalma miatt öt észak-kelet-magyarországi településen már napok óta veszélyes a levegő. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérési eredményei alapján térképén szerdán is a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel jelölte Nyíregyházát, Debrecent, Kazincbarcikát, Sajószentpétert és Putnokot. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis "egészségtelennek" számít a levegő Miskolcon és Salgótarjánban. Budapesten, Oszláron és Hernádszurdokon "kifogásolt", az OKI térképén jelzett többi településen viszont "elfogadható" a levegő minősége.