PM: Orbán állítson le minden állami vagyonügyletet!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "hagyja abba az állami vagyon felélését", vonja vissza a TakarékBank privatizációs pályázatát és azonnali hatállyal állítson le minden állami vagyonügyletet - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

A független képviselő azt mondta, a kormányzat korábban államosította és szétverte a takarékszövetkezeti rendszert, most pedig sebtiben privatizálni akarják a százmilliárd forinttal feltőkésített TakarékBankot úgy, hogy a pályázatból kizárják a korábbi tulajdonosokat.

A kiírást szerinte úgy rakták össze, hogy annak feltehetően csak egyetlen nyertese lehet. Ez a nyertes pedig "nagy valószínűséggel" az Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft. lesz, amelynek "az a Vojnits Tamás az ügyvezető igazgatója, aki egyébként a takarékszövetkezeti rendszer államosítását levezényelte" - jelentette ki.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szombaton, Budapesten tartott közgyűlését követően közölte az MTI-vel, tagszervezetei érvénytelennek tekintik a TakarékBankban lévő állami részesedések értékesítésére kiírt pályázatot, és ha a kiírók nem minősítik azt érvénytelennek, magyar és akár európai uniós fórumokhoz fordulnak jogorvoslatért.

Álláspontjuk szerint a kiírás nem felel meg a kormány határozatának, amely megfogalmazta a takarékszövetkezeti szektor előnyben részesítését a pályázaton, sőt arra enged következtetni, mintha az egyébként nyilvános pályázatot kizárólag egy ajánlattevőre írták volna ki.

Szerző

Rák-világnap - több országos szűrőprogram indul

A rákbetegségek hathatósabb megelőzése érdekében idén számos szűrőprogram indul, és az onkológiai ellátóhelyek fejlesztése is folytatódik - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden, Budapesten.

A rák világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szócska Miklós elmondta, április 10-étől emlőszűrési akciót hirdetnek, évi hatszázezer behívót postáznak majd, a hátrányos helyzetű térségekbe szűrőkamion megy majd, és meghosszabbítják a szűrőállomások nyitva tartási idejét is.

Ezek mellett - emelte ki az államtitkár - provokatív elemektől sem mentes felvilágosító kampányt indítanak. Mindezt azért, hogy tudatosítsák: a betegség időbeni felfedezése nagyban javítja az életesélyeket.

Szócska Miklós úgy fogalmazott, olyan betegségről beszélünk, amelynek harminc százaléka gyógyítható, harminc százaléka megelőzhető és harminc százaléka krónikussá tehető. A megelőző szűrésekkel, a terápiák fejlődésével tovább javítható a gyógyulási esély - tette hozzá.

Az ellátórendszerről szólva beszámolt arról, hogy 2010-ben országosan 71 onkológiai és sugárterápiás osztály látta el a betegeket összesen 1880 ágyon, azonban újraszervezéssel 2013-ra nőtt az ellátóhelyek száma. Jelenleg 75 osztályon 1954 ágy áll rendelkezésre. Az országban harminc kórházban van onkológiai fekvőbeteg-ellátás, és ott 209 ezer beteget kezeltek valamilyen daganatos betegséggel.

A számsort folytatva Szócska Miklós elmondta, a gyógyítás éves szinten 35,5 milliárd forintot jelent, járóbeteg-ellátásban pedig a több mint 810 ezer beteg kezelése 1,1 milliárd forint kiadás az E-alapnak.

Az államtitkár hangsúlyozta, az onkológiai ellátóhelyek mintegy 20 milliárd forintos fejlesztése továbbra is napirenden van. A finanszírozást 325 millió forinttal emelik ebben az évben, külön tumordiagnosztikára pedig 800 millió forint jut - mondta Szócska Miklós. Megemlítette azt is, hogy finanszírozási korlát nélkül végezhető a gyerekek leukémiai ellátása az egyes intézményekben.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is a megelőzésre hívta fel a figyelmet, és azt mondta: az egészséges életmód, a káros anyagok kiszűrése a mindennapi életből jelentősen visszavetheti a daganatok kialakulását.

Kiemelte, az utóbbi évek egyik legnagyobb eredménye, hogy felfedezték: a humán papillomavírusnak (HPV) 180 törzse van, és egyértelműen bizonyították, hogy minden méhnyakrákot a HPV okoz, de a garat- és gégedaganatok 30-40 százalékában is megtalálható a vírus egy része. A végbélnyílás környéki daganatok száz százalékát ez a vírus okozza, továbbá a végbél- és  hólyagrák kialakulásában is szerepet játszik. Kásler Miklós szerint ezen ráktípusok kialakulása a megváltozott szexuális szokásokkal hozható összefüggésbe, és erről beszélni kell.

"Nem fog a csodagyógyszer megszületni, de a terápia folyamatosan fejlődik" - fogalmazott, hozzátéve, nincs a világban olyan terápiás forma, amely Magyarországon ne lenne fellelhető.

Kiemelte, az elmúlt két-három évben alakult ki az az onkológiai struktúra, amely már teljes mértékben korszerű.

PM: gyors beavatkozással meg lehetne menteni egyes daganatos betegeket
A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint Magyarországon olyan daganatos betegeket is elvesztünk, akiknek az élete gyors beavatkozással megmenthető lenne - közölte Szilágyi László az MTI-vel kedden, a rákellenes küzdelem világnapján.
A független képviselő azt írta: "miközben az Orbán-rezsim stadionokat épít, az egészségügynek nem biztosít elegendő forrást".Az ellenzéki politikus köztudottnak nevezi, hogy hazánkban kiugróan magas a daganatos betegségekkel összefüggő halálozás. A százezer lakosra jutó 333 férfi- és 178 női halálozási adat kiemelkedően a legrosszabb egész Európában - hangsúlyozza.
Szakemberek szerint ennek egyik fő oka a késve végrehajtott kezelés, mert már diagnosztikai vizsgálatokra is hónapokat kell várni. Emellett sok életmentő készítményt csak méltányossági alapon kaphat meg limitált számú beteg, a többiek kezelését nem finanszírozza az OEP - jelentette ki.
Az Együtt-PM Szövetség a várakozási időket a mainak legfeljebb egyharmadára csökkentené az egészségügyben, és emellett kiemelt figyelmet fordítana a megelőző diagnosztikai vizsgálatokra - hangzott el.

 

Szerző

Be nem vallott bankszámláról ír a Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet keddi számában forrásmegjelölés nélkül állítja, hogy az MSZP-s Simon Gábor 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot.

A szocialista képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott.

A lap szerint korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik ez az összeg, és a képviselő vagyonbevallásaiban sem szerepelteti azt.

Minden posztjáról le kell mondania, a lehető leghamarabb vissza kell vonulnia a közéletből – a hvg.hu szerint ezt közölte a párt elnöke, Mesterházy Attila az MSZP elnökhelyettesével kedden. Úgy tudjuk, az ellenzéki pártok válságstábot hívtak össze délelőtt az ügyben, amely ezt a határozatot hozta. Forrásunk szerint a külföldön tartozkodó Mesterházy telefonon beszélt Simon Gáborral. "Minimalizálni kell a kárt a kampányra való tekintettel" - fogalmazott a döntésről beszámoló egyik forrás.

Elhagyott felesége szivárogtathatta ki azokat az adatokat Simon Gábor szocialista képviselő ausztriai megtakarításairól, amiket nem tüntetett fel a vagyonbevallásában – mondta a hvg.hu-nak több politikustársa is. Simon Gábor néhány éve lépett ki a házasságból, új kapcsolatából már egy egy éves gyermeke is született. A hvg.hu-nak a képviselő több politikustársa is arról beszélt: a válás nem volt szép, és csak arra tudnak gondolni, hogy a haragos volt élettárs szivárogtatta ki a megtakarítási számlák adatait a Simon Gáborról kedden cikket közölt Magyar Nemzetnek.

Az MSZP-ben egyébként általános döbbenet fogadta a hírt, több képviselő is úgy reagált lapunknak, hogy „ha valakiről nem tudtam volna elképzelni, hogy milliói vannak külföldi bankszámlán, az Simon Gábor volt”. Ráadásul a szocialistáknál az a gyakorlat, hogy minden képviselőjelöltnek külön vagyonnyilatkozatot kellett készítenie, és benyújtani a párt vezetésének, valamint a jelölteknek egy nyilatkozatot is alá kellett írniuk arról, hogy semmilyen olyan ügyük nincs, ami erkölcsileg megkérdőjelezhető. „Persze ez csak önbevalláson alapulhat, a pártnak nyilván nincs sem jogköre, sem eszköze arra, hogy ezt ellenőrizze” – mondta egy szocialista elnökségi tag.

Szerző