Rekordszámú HIV-fertőzött volt tavaly Csehországban

Rekordszámú HIV-fertőzöttet vettek tavaly nyilvántartásba Csehországban.

 "A vizsgálatok tavaly 235 személy - 211 férfi és 24 nő - esetében mutattak ki HIV-fertőzést, ami 1985-től, amióta a statisztikákat vezetik, a legmagasabb szám. Az AIDS-betegek közül tavaly kilencen haltak meg HIV-fertőzés következtében, hatan más okokból" - közölte Vratislav Nemecek, a HIV/AIDS cseh nemzeti egészségügyi laboratórium vezetője hétfőn Prágában.

Nemecek szerint a HIV-fertőzések száma 2002 óta folyamatosan emelkedik, s ez elsősorban a férfi-férfi szexuális kapcsolatok következménye. "A melegekre tavaly a HIV-fertőzések 76,6 százaléka esett" - mutatott rá Nemecek. 

1985 és 2013 között Csehországban összesen 2122 HIV-fertőzést vettek nyilvántartásba, köztük 1764 férfi és 358 nő volt. Az AIDS-betegséget 399 személy kapta meg, közülük 199-en belehaltak. További 85 fertőzött más okokból halt meg.

Bár világviszonylatban Csehországban alacsonynak mondható a HIV-fertőzések száma, az orvosok szerint az esetek gyors növekedése aggodalomra ad okot. Általános szakértői vélemény, hogy a növekedés oka az erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számának gyors növekedése, illetve az, hogy az évek elteltével a csehek óvatossága a szexuális életben nagyon visszaesett.

Kövessen minket a Facebookon és a Twitteren is!

Szerző
Témák
Csehország AIDS

Marshall terv Ukrajnának

Publikálás dátuma
2014.02.03. 18:56
A pópa áldásával. Fotó: Bielik István/Népszava
 A hétvégi müncheni biztonságpolitikai konferencián az ukrán ellenzék az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői egy Ukrajnának szóló segélycsomag mielőbbi tető alá hozásáról egyeztek meg. Az ukrán ellenzék képviselői elmondták, hogy a kormányzat és az ellenzék közötti egyeztetéshez a nyugati államok közvetítését és egy 15 milliárd dolláros azonnali segélyt tartanának szükségesnek.

Catherine Ashton az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a The Wall Street Journalnak elmondta: Brüsszel és Washington egy Ukrajnának szánt rövidtávú pénzügyi segélycsomag összeállításán dolgozik. Ashton nem nyilatkozott az összeg nagyságáról, de mivel az ellenzéki vezetők 15 milliárdról beszéltek, vélhetően ennyi lesz. Mikola Azarov lemondott miniszterelnök tavaly a társulási egyezmény aláírása fejében 20 milliárd dollárt kért az EU-tól, állítva ennyire van szükség a gazdasági összeomlás elkerüléséhez.

Decemberben ugyan az orosz-ukrán csúcson hasonló összegű orosz hitelről született megállapodás. Bár Vlagyimir Putyin a brüsszeli orosz-EU csúcson azt ígérte, Oroszország nem mondja fel a hitel megállapodást és a gázár csökkentést sem vonja vissza, az Azarov-kabinet lemondása után Moszkva felfüggesztette a hitel következő részletének folyósítását, jelezve, megvárja vele az új kormányt.

Ezt gazdasági nyomásgyakorlásként értelmezte az európai politikum és média, de úgy tűnik, a készülő EU-USA segélycsomag is kormányfüggő lesz és bizonyos politikai feltételekhez kötött. Folyósításának alapfeltétele az, hogy Ukrajna hosszútávú megállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Tavaly novemberben Kijev azért utasította el az IMF hitelt, mert a szervezet mindenekelőtt a lakossági gáz és energiaárak emelését kérte, mivel a költségvetés fedezte az orosz gáz import ára és a lakossági ár közötti kétharmados különbözetet. Az ukrán bérviszonyok közepette ez akár a kormány azonnali bukását is jelenthette volna, az új orosz-ukrán gázár szerződés mellett akár megvalósítható is lesz.

Az EU főbiztos azt is elmondta: a segély ideje alatt egy átmeneti kormány fontos politikai és gazdasági reformokat hajthatna végre, és előkészíthetne egy elnökválasztást. Ezt követően nyilatkozott úgy Arszenyij Jacenyjuk Batykivscsina elnök, hogy az ellenzék készen áll vállalni a felelősséget az ország helyzetéért, azaz kész a kormányzati szerepre, de elképzelhetetlennek tartja, hogy a Régiók Pártjával kormányozzon. (Jelenleg a Régiók Pártja a legnagyobb ukrán párt, amely a 2012 őszi parlamenti választások nyomán alakíthatott kormányt.) 

Tegnap délután megegyezés született Kijevben a különböző tüntetői csoportok, a belügyminisztérium és az Ukrán Biztonsági Szolgálat között arról, hogy ha előfeltételek nélkül kiengedik a bebörtönzött ellenzéki aktivistákat, a tüntetők is felszabadítják a kijevi városházát, az ugyancsak megszállt Szakszervezetek Házát és a parlamentnek, illetve több kormányzati épületnek otthont adó Hrusevszkij utcát, amelyet a radikális csoportok szálltak meg. Elsőként 112 őrizetbe vett aktivistát engedtek szabadon a hatóságok, péntekig még további 116 személyt.  Addig a tüntetők "fegyverszünetet" tartanak.

Szerző

Intézkedő rendőrt sodort el egy autós

Publikálás dátuma
2014.02.03. 17:35
Rendőrök helyszínelnek az M5-ös autópályán, Röszke közelében, ahol egy görög sofőr - tisztázatlan körülmények között - elsodort
Elsodort egy intézkedő rendőrt egy görög autós az M5-ös autópályán Röszke közelében hétfő délután, a sztráda Budapest felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Szanka Ferenc elmondta, az elsődleges adatok szerint senki nem szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket. A Szegedi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, fennállnak-e a nyomozás elrendelésének feltételei hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt – közölte a szóvivő.

Szerző