Letette a hivatali esküt a Fed új elnöke

Letette a hivatali esküt hétfőn Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reseve System (Fed) új elnöke.

A 67 esztendős Yellen az első nő a százéves pénzintézet élén. Az új vezető a pénteken távozó Ben Bernanke helyébe lépett a kormányzótanács elnöki posztján.

A Fed a foglalkoztatás és a beruházások ösztönzése érdekében 2008 óta 0 százalék körül tartja a rövid távú kamatlábat és több ezermilliárd dollár értékben vásárolt kincstári és jelzálog-fedezetű értékpapírt.

A Fed vezetése a múlt héten második alkalommal döntött úgy, hogy 10 milliárd dollárral - ezúttal 65 milliárdra - csökkenti a havi kötvényvásárlás mértékét. Emellett azt jelezte előre, hogy jóval azután is a minimális szinten kívánja tartani a kamatlábakat, hogy a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra csökken. (A munkanélküliség szintje decemberben 6,7 százalék volt, a szaktárca pénteken teszi közzé az új adatokat.) 

Yellen, aki 2010 októbere óta a Fed alelnöke volt, támogatta, hogy a szövetségi tartalékrendszer aktív szerepet játsszon a gazdasági növekedés ösztönzésében és a munkanélküliség visszaszorításában. Elnökségének központi kérdése elemzők szerint az lesz, hogy az idén milyen ütemben fogják leépíteni a kötvényvásárlást és hogy mikor kezd a Fed a kamatláb emelésébe.

Janet Yellent Barack Obama októberben jelölte a Fed élére és kinevezését a szenátus januárban hagyta jóvá. A brooklyni születésű és a Yale egyetemen végzett szakember korábban a San Francisco-i Federal Reserve Bank elnöke, fehérházi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora volt. Tanított a London School of Economicson is. 

Férje, George A. Akerlof, ugyancsak közgazdász, aki 2001-ben Joseph E. Stiglitz-cel és A. Michael Spence-szel együtt megkapta a szaktudomány Nobel-díját. 

Yellen hivatali elődje, Ben Bernanke a centrista Brookings Intézet vezető gazdasági munkatársa lesz, az intézményen belüli, a pénzügyi és monetáris politikát tanulmányozó, újonnan létrehozott Hutchins Központban. Ezt a washingtoni kutatóintézet hétfőn közölte. Bernanke korábban a Princetoni Egyetem professzora volt.

Szerző
Témák
FED Janet Yellen

MSZP: a Fidesz nem védi a kismamákat

Az MSZP közlése szerint a Fidesz képviselői egy hétfői parlamenti bizottsági ülésen megakadályozták, hogy kiterjesszék a kismamák munkahelyi védelmét, és kiderült: "az Orbán-kormány egyetért azzal, hogy a kismamák kirúghatóak".

 Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte: a parlament ifjúsági bizottsága hétfői ülésén tárgyalta azt az MSZP törvényjavaslatot, amelyet a dolgozó szülők védelme érdekében nyújtottak be, és amit a kormánypárti képviselők nem támogattak.

"Ezzel bebizonyították, hogy jelenlegi formájában a gyed extra csak üres kampányfogás" - írta Varga László, hozzátéve: bármikor kirúghatják a munkába visszatérő szülőket, és a törvényi ellentmondások miatt továbbra sem egyértelmű egyebek mellett az sem, hogy lehet-e dupla gyest igénybe venni. "A Mesterházy-kormány ki fogja javítani a gyed extra hibáit, érdemi segítséget ad a gyereket nevelő édesanyáknak" - zárta közleményét az ellenzéki politikus.

Szerző
Témák
MSZP gyed extra

Megválasztották a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és tagjait

Megválasztotta a kommunista diktatúra működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját az Országgyűlés titkos szavazáson hétfőn, kormánypárti javaslatra.

A testület elnökévé Földváryné Kiss Réka történész-néprajzkutatót, tagjává Ötvös István és Soós Viktor Attila történészeket választották. Megbízatásuk kilenc évre szól.

Az öttagú bizottság fennmaradó két tagját az igazságügy-miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nevezte meg. Pálinkás József MTA-elnök Bank Barbara történészt, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pedig Máthé Áron történész-szociológust delegálta. Hétfőn mindannyian esküt tettek a parlament plenáris ülésén.

Szerző