A nemzeti kérdés nem jobb- vagy baloldali

Publikálás dátuma
2014.01.30. 21:00
Markó Béla az RMDSZ volt vezetője és Tóth Zoltán választási szakértő a Hét Olajfa Egyesület rendezvényén. (FOTÓ: K 2 PRESS)
Nem tartja szerencsés döntésnek a kettős állampolgárság összekapcsolását a szavazati joggal Markó Béla, mert nem tartja szerencsésnek, hogy bárki olyan kérdésekben szavazzon, amelyek következményeit nem viseli. 

Az RMDSZ-t 18 éven át vezető politikus, jelenleg romániai szenátor a Hét Olajfa Egyesület mai rendezvényén kifejtette: akár káros is lehet a szavazati jog kiterjesztése, ugyanis azt az illúziót keltheti a határon túli magyarokban, hogy sorsuk, jövőjük nem lakhely szerinti országuk parlamentjében, hanem a magyar Országgyűlésben dől el. Markó kiemelte, a nemzeti kérdés nem lehet jobb vagy baloldali kérdés, és nem is az.

Az egyesület vendége volt Tóth Zoltán választási szakértő is, aki szerint egyelőre megmondhatatlan, hány mandátum sorsát dönthetik el a külhoni szavazatok. Számítások szerint ez a szám 2 és 8 között várható, a regisztrációtól és a külhoni kampány intenzitásától függően.

A választási szakértő szerint a külföldön élő állampolgároknak biztosított szavazati jog más országokban is létezik, ám teljesen más formában. A magyar választási törvény sajátossága, hogy a külhoniaknak csupán egy voksot biztosít, a listás szavazati jogot, ám ezeket a szavazatokat befolyatja a magyarországi szavazatok közé, nem pedig elkülönített mandátumokhoz rendeli, mint teszik azt más országok választójogi törvényei.

A Hét Olajfa Egyesület egyébként tiszteletbeli elnökének kérte fel Markó Bélát.

Szerző

Háromszáznál több kamion várakozik Zalában szlovéniai átkelésre

Zala megyében 300-350 kamion várakozik a szlovéniai havazás okán elrendelt forgalomkorlátozás miatt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az M7-es autópálya négy parkolójában összesen száz kamion áll, az M7-es autópálya 231-es kilométerszelvényétől Budapest irányába a leállósávban pedig megközelítőleg két kilométer hosszan 120 kamion várakozik rendőri biztosítással.
Az M70-es környékén két parkolóban 10, a 86-os főúton, Rédics öt parkolójában pedig további 120 gépjármű várakozik.
A megyében összesen még 200 kamion számára tudnak parkolóhelyet biztosítani, a 86-os főút környékén még 100, az M7-es és M70-es környezetében pedig további 100 tehergépjármű részére biztosítható pihenőhely.

A kényszerű várakozások azért alakultak ki, mert a havazás miatt Szlovéniában csütörtök délelőtt lezárták a kamionforgalom elől a határátkelőket. Magyarországon Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál délelőtt óta nem engedik tovább a teherforgalmat.
A zalai katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az autóbusz-közlekedés és a személygépjármű forgalom zavartalan, a közutak állapota vizes, sónedves.

Szerző

Nincs korcsolyázható jég a Balatonon

A partközelben, a sekélyebb vizek felett, illetve kisebb öblökben elkezdődött a jegesedés a Balatonon, de ott is csak 2-3 centiméter vastag a jég, nincs a vízen összefüggő jégréteg, és a meginduló élénk szél is több helyen összetöri, illetve kásássá teszi a jeget.

Erről Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezetője számolt be.
A szakember elmondta, a szokatlanul enyhe január miatt nem tudott még eléggé lehűlni a Balaton vize, hiába voltak fagyos napok, éjszakák.
A Balatonnál a következő napokban várható átmenti enyhülés után jövő hét közepétől ismét hidegebbre fordul az idő, kedvezve az újabb jegesedésnek, de az egyelőre nem tudható, lesz-e sportolásra alkalmas jég a tavon - tette hozzá.

Szerző