Előfizetés

Magyar-lengyel és V4-es csúcs Budapesten

Magyar-lengyel kormányközi csúcstalálkozót tartottak tegnap Budapesten, amit este V4 csúcstalálkozó követett.

A visegrádi országok az ukrajnai helyzet kapcsán ültek tárgyalóasztalhoz. A találkozó előtt Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz. Fodor azt kérte a miniszterelnöktől, hogy a "szabadságszerető magyarok nevében" tegyen meg mindent a visegrádi országok közös fellépéséért, a demokratikus, európai Ukrajna melletti kiállásért.

" A visegrádi országoknak le kell szögezniük, hogy Ukrajna nem konc, amelynek belső küzdelmét sóvárgással vegyes kivárással szemlélik a szomszédjai. Egyértelművé kell tenni, hogy a visegrádi országok nem tűrik el, hogy bárkiben is területi igények merüljenek föl Ukrajnával szemben" - fogalmazott Fodor.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök, a magyar-lengyel csúcsot záró sajtótájékoztatón kitért az ukrán válságra. El kell kerülni a drámai forgatókönyvet Ukrajnában, egész Európa és elsősorban a közép-európai régió érdeke, hogy stabilizálódjon a helyzet és politikai megegyezés szülessen az országban, fogalmazott Tusk.

A magyar-lengyel kormányközi csúcstalálkozón titokvédelmi megállapodást írtak alá és megállapodás született arról, hogy Magyarország és Lengyelország hatékonyan együttműködik energetikai kérdésekben.

Őnagysága búcsúja az Élysée-palotától

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2014.01.30. 06:31
Hollande elnök távozó élettársa visszatér a polgári életbe, és végképp szakít a politikával FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KRISTY
Kisebb szenzációra ébredhettek a francia tévénézők a hét elején. Valójában nem a nagy csatornákon, hanem az I-Télé kevésbé nézett adásában, amelyet aztán a népszerűbb RTL is átvett. Valérie Trierweiler, Hollande elnök távozó élettársa, indiai "karitatív" magánútjáról hazatérőben egy repülőtéren, kávéívás közben nyilatkozott néhány őt kísérő újságírónak, ami így mégis nyilvános lett. Beszélt a válás okairól.

Nincs róla képfelvétel, sem hangrögzítés, de a Le Figaro ismertette az érdekes vallomást. Az elbocsátott első dáma a beszámoló szerint őszintén vallott az államfővel megszakadt viszonyáról. Azt mondta, ha Francois Hollande-ból nem lett volna köztársasági elnök "még mindig együtt volnánk".

Hozzátette, ő maga soha nem álmodott az Élysée-palotáról, és soha nem is biztatta a szocialista politikust, hogy megpályázza az államfői sarzsit. Ennek ellenére védelmébe vette Franciaország első dámájának rangját, aminek szerinte nem csupán az a velejárója, hogy fogadnia kell külföldi uralkodók vagy elnökök hitveseit. Mégis, az állam csúcsán végigélt hónapok beoltották őt a politika ellen, "mert annyi árulást és képmutatást tapasztalt, gyakran - tette hozzá, - hűtlenséget is".

Visszatérvén a polgári életbe, végképpen szakítani szándékozik a politikával, és ha a Paris Match szerkesztőségében ismét szövegszerkesztő elé ül, csakis humanitárius kérdésekkel óhajt foglalkozni. Tovább vallván az Holland oldalán eltöltött évekről, azokat csodálatosaknak minősítette, a máról meg hozzátette, "nem háborúzunk, telefonálgatunk egymásnak". 

Cáfolta azokat a föltevéseket, amelyek szerint "elbocsátották őt, ez nem igaz, nem volt előzetes fölmondás". A Le Figaro a vallomás közlésén túl arról is írni kezdett, hogy "mindenképpen új oldal kezdődik a köztársasági elnökség történetében. Ha az államfő agglegény marad - fejtette ki a cikk - ehhez a szokatlan állapothoz kell hozzá edződni".

Az első fejtörés már néhány nap múlva, február 11.-én kezdődik, amikor az Obama házaspár ötven meghívott jelenlétében vacsorát ad Hollande elnök tiszteletére a Fehér Ház kertjében berendezett fűtött sátorban. Ki ül majd Obama mellett francia "első hölgyként"? - faggatta erről illetékes amerikai köröket a vezető párizsi lap diplomáciai tudósítója. Valérie Trierweiler távolléte, - kapta a választ - nem állítja megoldhatatlan fejtörés elé az illetékeseket, noha a dilemma megoldása az ő gondjuk.

A francia államfőt három hölgy minisztere kíséri, közülük lehet választani, de szóba jöhet Christine Lagarde asszony is, a Nemzetközi Valutaalap francia főigazgatónője. A modern demokráciáknak nem okoz gondot, hogy leporolják a monarchiák elaggott maradványait.
Ami pedig a szigorúan vett francia politikát illeti, ez a brutális szakítás, legalább is a Le Figaro összeállítása szerint, azzal a kockázattal fenyeget, hogy 2017-ben befolyásolhatja Francois Hollande újraválasztását.

Törés-zúzás az Élysée-palotában?
Rejtély marad, hogyan szivárgott ki a hír, de kiszivárgott. Még nagyobb rejtély, ha megtörtént csakugyan így esett-e, és mikor? Azt követően, hogy Madame Tierweiler tudott-e már az új szerelemről, a művésznőről, vagy a szóváltásnak más lehetett a tárgya? Internetes pletykák szerint a hölgy az Élysée-palotában olyan haragra gerjedt, hogy törni-zúzni kezdett. Rugdosta az asztalt, a foteleket, de a legnagyobb kár állítólag akkor keletkezett, amikor a földhöz csapkodta a történelmi Sévres-i porcelán vázát. A hír furcsa módon először a nagy nyilvánosság számára a brit Daily Telegraph-ban jelent meg, a kár e lap szerint három millió euró volt, de súlyosabb az eset, hogy francia "nemzeti vagyonról" van szó. A hír hízott, kivált francia politikai körökben. Amikor már túl nagy volt a nyilvánosság, a Le Monde is közétette. A szövevényes és eddig meg nem erősített értesülések szerint az "őseredeti forrás" egy olyan az Élysée-ben megmaradt tábornok volt, aki még Nicolas Sarkozyt, az előző elnököt szolgálta, és aki egy "hölgynek" tovább adta. A hölgy aztán buzgón terjesztette, így bukkant föl az interneten és vándorolt megállíthatatlanul. Aztán az Économie Matin című kiadvány közölte, hogy egyetlen szó sem igaz belőle. Ennél többet mostanáig sem tud senki, de a bolha benn van a fülekben. És csíp rendületlenül.

A női szavazók döntenek majd, és mint az elemzés hozzátette, ami történt "mély sebet üthetett, különösen a háziasszonyokban".

Kommentárok jelentek meg a tengerentúli vezető lapokban is. Steven Erlanger, aki a The New York Times párizsi tudósítója volt, a cikkében gúnyosan azt jegyezte meg, hogy a szakítás befolyásolja majd a Szajna-parti kabarékban az elnökről ábrázolt képeket.

Peter Gumbel pedig a Time magazinban azt a gyilkos megjegyzést engedte meg magának, hogy a politikust a First Ladyk sorsán keresztül is megítélik majd. "Ha megcsalta a párját - jegyezte meg Gumbel - úgy vélik, hajlamos a népet is becsapni".

A téma nem hagyhatta érzéketlenül a komoly Le Monde-ot sem. Újságírónője, Vanessa Schneider részletesen összefoglalta Valérie Tierweilernek az Élysée-palotában eltöltött húsz hónapját.

Szerinte a nehézségek már kezdetben megjelentek. A hölgy azt hitte, hogy Hollande választási győzelme egyszersmind az övé is.

A pillanatot meg akarta örökíteni, ezért amikor a diadal estéjén őnagysága ott állt magányosan az ünneplők gyűrűjében, jól hallhatóan odaszólt párjának, "most csókolj szájon".

A szocialisták vezetői úgy látták a helyszínen, hogy amikor az óvatlan fölszólítás elhangzott, Hollande arcán egyszerre észlelték a szomorúság és a harag jeleit, a pár viszonyában az első törést vélték fölfedezni.

Még árulnak a tigrisek

B.L.N.
Publikálás dátuma
2014.01.30. 06:17

Újra bírósághoz fordul a józsefvárosi kínai piacot még jelenleg is üzemeltető Komondor Kft. ellen a MÁV, amiért még mindig nem volt hajlandó elhagyni a területet - miközben a cég állítása szerint maga is megtámadta a bérleti szerződés felmondását bíróságon. Igaz, erről ugyanakkor a MÁV még semmilyen értesítést nem kapott. A piac kedvelői mindenesetre bizonytalanok, a közösségi oldalakon érdeklődnek a nyitvatartás felől, és abban már a Komondor is kevéssé tűnik biztosnak, hogy februárban még nyitva lesznek.

"Sziasztok, nyitva van még a piac?", "Holnap lesz még piac, vagy már megszűnt?" - olvashatók a bizonytalan sorsú józsefvárosi kínai piac közösségi oldalán a leggyakoribb kérdések. Bár a közeljövőt érintő érdeklődésekre a józsefvárosi piac nevében jellemzően igenlő válaszok érkeztek a Facebookon, egy más kérdésre adott válaszuk arra utal, hogy maguk sem egészen biztosak abban, hogy hetek múlva is nyitva lehetnek. "Februárban szeretnénk piacra menni. Érdemes? Megszűnik vagy sem?" - szólt a kérdés, amire a válasz mindössze annyi volt, "Beszéljünk, mielőtt indulnál".

Nem csak a Négy Tigris, de aligha lehet elégedett a jelenlegi helyzettel a józsefvárosi vezetés, hiszen az elmúlt hét hónapban mindent elkövettek azért, hogy a piacot jelenleg is üzemeltető Komondor Kft.-t sarokba szorítsák, és a Kőbányai úti terület elhagyására késztessék az árusokat. Még november végén is úgy tűnt, hogy az ingatlant tulajdonló MÁV pillanatok alatt visszaszerzi majd a területet.

Emlékezetes, Kocsis Máté kerületi fideszes polgármester a budapesti rendőrfőkapitánnyal tavaly júniusban, egy testületi ülést követően állt ki azzal, hogy a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől és a MÁV-tól a hely bérleti szerződésé felmondását kéri.

Ezt a piacon megszaporodott bűncselekményekkel - többek között számlacsalásokkal, lopásokkal, csempészéssel - indokolta, és hogy a piac működőse évi 15 milliárdos adóbevétel-kiesést okoz. (Kocsis azt is kilátásba helyezte, hogy az árusok - nyilván szigorúbb feltételek mellett - majd az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanokat kaphatnak, amiről persze azóta sincsenek részletek.)

A Komondor mindenesetre november 21-ig kapott időt a MÁV-tól, hogy eleget tegyen a kiürítési felszólításnak, ami viszont óriási veszteséggel járt volna az árusok számára az ünnepek előtt; hiszen a téli árukészletüket már tavasszal megrendelték, de forgalmuk jelentős részét hagyományosan karácsony környékén bonyolítják.

Így a piacosok nem pakoltak össze, de a MÁV már másnap megindította a végrehajtási eljárást - a Komondornak egy olyan nyilatkozatára hivatkozva, amely szerint bérlőként kötelezettséget vállaltak arra, hogy a bérleti szerződés megszűnése esetén kiürítik a területet. A dokumentumnak közjegyzői végrehajtói záradéka is volt, amelynek lényege, hogy a végrehajtás minden bírósági út nélkül, azonnal elrendelhető. A Komondor egyben újabb határidőt kapott a kiűrítésre, december 30-ig.

"A következő lépés, hogy végrehajtó bírósághoz fordulunk annak érdekében, hogy a Komondor Kft. a kiürítési kötelezettséget teljesítse" - tudatta lapunkkal a MÁV. Ez akár újabb heteket is jelenthet a piacnak. Ám a Komondor szintén a bíróságon próbálja bizonyítani igazát: polgári perben megtámadták a bérleti szerződés felmondását, kérve a bíróságtól annak kimondását, hogy a MÁV jogellenesen mondta fel a megállapodást.

Azonban - mint a MÁV tájékoztatott - a Komondor részéről indított peres eljárás "folyamatban létét igazoló hivatalos, az illetékes bíróság által érkeztetett keresetlevelet" a vasúttársaság a mai napig nem kapott a bíróságtól. Azt sem tudni egyelőre, melyik bíróság tárgyalná ezt az ügyet; erről is érdeklődtünk a Komondor Kft.-nél - valamint arról, meddig számolnak a nyitvatartással -, ám többszöri megkeresésünk ellenére nem kaptunk választ.

A cég egyik legutolsó ismert, novemberi állásfoglalása szerint sosem vonták kétségbe a piac bezárására vonatkozó döntést, viszont "a visszaélésekkel szemben" törvényben biztosított jogaival kívánnak élni. Márpedig a cég szerint a MÁV felmondása azért jogellenes, mert arra hivatkozik, hogy a területet akkor is vissza kell adnia a bérlőnek, ha amúgy a felmondás érvénytelensége miatt pert indít.

A felmondás vitatásának jogáról a Komondor szerint így szerződésben előre, érvényesen lemondani nem lehet, mindenképpen kell végrehajtó határozat. Így a cég szerint a MÁV nem tett mást, mint előre lemondatta egy fontos jogáról.

A Komondor közölte továbbá, hogy a MÁV részére minden lehetőséget megadtak azért, hogy a kialakult helyzetet elkerüljék, de ezekkel a vasúttársaság nem élt, "a MÁV mulasztása a jelen botrány kialakulásának az oka", és leszögezték: a karhatalmi jelenléttel megerősített "hatósági nyomásgyakorlást" visszautasítják.

A kiürítésről így a végrehajtó bíróság mondja majd ki a végső szót - ha nem tárgyal a Komondor érveiről, a végrehajtó végzés után az árusoknak pakolniuk kell.