Az akrobata légy

Először a hátán fekszik a légy és a lábaival úgy kalimpál a levegőben, hogy közben vélhetően egy parafából való, tehát könnyű, gombócformát pörget, ahogy azt kezdő cirkuszi artistáktól gyakran láthattuk. Aztán egy miniatűr széken "ül" a légy és most egy súlyzó formájú darabkát forgat, jószerivel a feje fölött.

A légy valószínűleg csak szabadulni akart, ezért csápolt a lábaival, mert mint kiderült, oda volt ragasztva egy dugóhoz, illetve a miniatűr székhez. Az akrobata légy azért volt szenzáció, mert a filmezés hajnalán, 1809-ben készült, egy angol úr, bizonyos Percy Smith jóvoltából. Tele is voltak annak idején a lapok a léggyel, csakúgy mint egy évvel később A virágok születése című film elragadó látványáról szóló híradásokkal.

A felvételeken a legkülönbözőbb virágok a szemünk előtt bontják ki pillanatok alatt a szirmaikat. Persze még csak fekete-fehérben. Természetesen az úgynevezett stopp-trükk segítségével, ami azt jelenti, hogy minden felvett kocka után leállította a felvevőgépet a mester, de szellemesen egy órát is a virág mellé tett, hogy látni lehessen az idő múlását is.

Percy Smith eredetileg tisztviselő volt, de szenvedélyes természetfotós, aki már fényképen is szolgált egy szenzációval: sikerült azt a pillanatot megörökíteni, amikor egy dongólégy kinyújtott csápjával éppen eléri a csepp mézet, amit egy tű fokára helyezett a fotós. Az akrobata légy sikere nyomán felkereste egy mozis-filmproducer és az ő megbízásából mintegy 50, ma úgy mondanánk: ismeretterjesztő természetfilmet forgatott.

A francia Meliés ugyan megelőzte az első játékfilmjével, az Utazás a Holdba ugyanis 1902-ben készült, de Smith olyan technikákat fedezett fel, amelyekkel valóban feltárhatta a természet titkait és szépségeit. A neve mégis alig ismert, még filmbarát körökben sem nagyon hallottak róla. Ezért is tett nagyon jó szolgálatot egy angol fiatalember, aki a Spektrumon most bemutatott filmje szerint: mindent rekonstruált.

A legyet, a miniszéket, és sikerült egy korabeli filmfelvevő - ami egyben lejátszó is volt - kamerát szerezni és a szemünk előtt ismét akrobatává válik a légy. Illő lenne a filmtörténetben Percy Smith nevét jobban megismertetni.

A háború kisvárosi arca

Publikálás dátuma
2014.01.30. 06:45
Geoffrey Rush és Sophie Nélisse A könyvtolvaj című második világháborús filmben FORRÁS: INTERCOM
Brian Percival német-amerikai koprodukcióban Geoffrey Rush és Emily Watson főszereplésével rendezett filmet egy nagysikerű ausztrál regényből. A könyvtolvaj a második világháborús náci Németországban játszódik, és a Halál meséli el.

Egy régimódi, mondjuk így klasszikus filmmesélős stílusban készült háborús dráma A könyvtolvaj egy kislányról, aki a szavak és könyvek bűvöletében vészeli át a náci Németországban átélt fenyegetést és félelmeket. A film egyetlen formai meglepetése az, hogy az elejétől a végéig a Halál meséli-kommentálja az eseményeket.

Ezt a különös nézőpontot Brian Percival rendező az ausztrál Markus Zusak eredeti regényéből vette át, ahogy a történetet is a regény menetének megfelelően vitte vászonra. Azzal, hogy a Halál szólal meg, különös atmoszférát kap az élet és halál éles törésvonalában sodródó történet.

Zusak szövege szerint ugyanis a Halál együttérzően kommentálja az ártatlan áldozatok halálát, mindjárt az indulásnál a főszereplő kislány öccséét, ily módon egészen szokatlanul, mondhatni fájdalmasan szólal meg az élet elvesztése feletti szomorúság és emberi együttérzés. A kerettörténet a Halál szövegei révén kilép a háborús szörnyűségek szokványos paneljei közül, s szabadjára engedi a néző együttérzését.

Maga a történet egy nevelőszülőkhöz került kislány, Liesel (a napsugarasan szőke Sophie Nélisse) napjait meséli el azután, hogy szüleit koncentrációs táborba hurcolták, ő pedig egy ismeretlen kisvárosba kerül. A szürke és kedvetlen városkában a felnőttek idegensége, a nélkülözés és bizonytalanság légkörében egy osztálytársa barátsága ad színt a napoknak.

A szerelmes kamaszfiú rajongással követi bárhová, még az erősen elfogult náci érzelmű polgármester villájába is, ahová Liesel a nevelőanyja által kimosott ruhákat viszi. Liesel itt pillantja meg a könyvtárnyi olvasnivaló mesebeli világát, s innen csen el alkalmanként egy-egy kötetet, amit a következő ruhaadag örvén új olvasnivalóra cserél.

A könyvtolvaj a nagy, látványos háborús drámákhoz képest csendes, fájdalmas, szép mese arról, hogyan ismerkedik meg Liesel a nevelőapja (Geoffrey Rush) fantáziadús segítségével a különböző szavak jelentésével, írásmódjával, az olvasás tudományával. Meg arról, hogy amikor egy ismerős zsidó fiú a nevelőszülők házában keres menedéket, mint fognak össze mindannyian az életéért. Bújtatják, etetik, ápolják, mentik őt a pincében, miközben szinte mindenből kifogytak, az SS egységek sorra fésülik a házakat és pincéket.

Kisléptékű, de nagyon emberi történet A könyvtolvajé. Ahogy a német mamától és osztrák papától született ausztrál regényíró egy vallomásában elmondja, a gyilkos náci uralom mögött meghúzódó másik Németországot, az emberségüket megőrző emberek kicsiny világát akarta megmutatni, azokat, akik nem voltak sokan, de akik kenyeret nyújtottak a menekülteknek, habár az életüket kockáztatták ezzel.

Brian Percival rendező neve mellett eddig televíziós produkciók sorakoztak, A könyvtolvaj képsorain is érződik a televíziós látásmód: Az intimitásnak az a televízióra jellemző jelenvalósága, amely - jó esetben - egészen közel képes kerülni a szereplőkhöz. Megjelenítési eszközei ugyan szerényeknek tűnnek fel, de remek portrék sorát rajzolja elénk.

Emily Watson a szigorú, szívtelennek látszó nevelőanya figurájából fokozatosan bontja ki előttünk a családjáért bármit vállaló anyatigris erejét és a mélyről fakadó szeretet melegségét. Geoffrey Rush a harmonikázó nevelőapa hétköznapi figurájában remekel, a legnehezebbet teszi: jelentéktelen gesztusokból összerakva érzékelteti a kisember hősiességének azt a fokát, amikor a félelemtől megroggyanó térddel és összeszoruló torokkal menekíti családját és a bujkáló zsidó fiút a biztos lebukástól.

A filmben látjuk a szeretet megerősödését, barátságok születését, és látjuk a gyilkos indulatú gyűlölködést és árulást is, a háború mindennapi náci arcát. A város bombázásának jelenete nem egészen hitelesen előállított televíziós minőségben kerül elénk a film végén, de a lényeg a Halál szövegén van. És az szép befejezése egy egyszerű háborús történetnek, amelyből nagyon sokat ismerünk, de amely még mindig képes megrendíteni a lelket.
(A könyvtolvaj ****)

Szerző

Félmegoldás Kijevben

Publikálás dátuma
2014.01.30. 06:42
A tüntetők mindaddig a Majdanon maradnak, míg tényleges hatalomváltás nem lesz Kijevben FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Folytatódik az ukrán kormányzat és az ellenzék közötti egyeztetés, s bár több kérdésben is kompromisszum született, a feszültség maradt, a kijevi tereken kitartanak a tüntetők. A zavargások újabb halálos áldozatot követeltek, tegnap belehalt keddi lőtt sebeibe a második rendőr is. A két hónapja tartó tiltakozó akciók során előzetes adatok szerint 2,5 millió dollár értékű kár keletkezett Kijev központjában. Oroszország megvárja az új ukrán kormány megalakulását a decemberben vállalt pénzügyi-energetikai segítségnyújtás teljesítésével.

Két napja tart Kijevben az a rendkívüli parlamenti ülésszak, amely a válság politikai rendezését tűzte ki célul. Kedden megegyezés született a kormányváltásról valamint a tüntetések radikalizálódáshoz vezető, a gyülekezési szabadságot korlátozó törvények visszavonásáról, tegnap azonban nem sikerült közös nevezőre jutni az amnesztia törvény kapcsán. Az ellenzék nem fogadta el a kormány által előterjesztett változatot, de nem hagyta el a parlamentet. Az ülést csak felfüggesztették konzultációk miatt, de a többség megszavazta, hogy folytatódjon a rendkívüli ülésszak.

A kormányzat az amnesztia hatályba lépését ahhoz kötötte, hogy a tüntetők szabadítsák fel az általuk elfoglalt közigazgatási intézményeket. Ezt még el is fogadta volna az ellenzék, sőt, a radikális Svoboda aktivistáinak sikerült rávenniük a mezőgazdasági minisztérium elhagyására azt a szélsőséges csoportosulást, amely múlt hét óta megszállva tartotta az intézményt.

Klicskoék azt utasították el, hogy a kormányzó többség az amnesztiáért cserébe a tiltakozó mozgalom teljes felszámolását várta volna el, azt, hogy szabadítsák fel a demonstráció központjává és jelképévé vált Függetlenség teret, a Majdant, és bontsák le a barikádokat.Vitalij Klicsko bejelentette: az amnesztia nem elég ahhoz, hogy az emberek hazatérjenek, a demonstráció akkor ér véget, ha kézzelfogható bizonyítékuk lesz a tényleges hatalomváltásról.

A kedden lemondott Azarov kormány helyét átvevő ügyvezető Arbuzov kabinetnek hatvan nap áll rendelkezésére a válság rendezésére, de ahhoz, hogy előrelépés történjen mindenekelőtt a Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter menesztésére illetve a rohamrendőrség, a Berkut parancsnokságának felelősségre vonása szükséges. A tüntetők elsősorban a Berkutot tartják a Kijevet eluraló erőszak felelősének.

A válságrendezésbe közvetítőként bekapcsolódna Ukrajna első választott elnöke, Leonyid Kravcsuk, aki a parlament tegnapi ülésén úgy vélekedett, hogy az ország "a polgárháború szélén" áll. "Ez egy forradalom. A lehető legnagyobb felelősséggel kell cselekednünk" - fogalmazott.

A helyzet a parlamenti egyeztetés, a körvonalazódó politikai  ellenére is valóban válságos maradt. A Majdanon nemzeti gárdát alapítottak a tüntetések önvédelmi egységeiből, ahová a radikálisokat is befogadták, és délután meghalt Kijevben a keddi összecsapások során megsérült rendőr. A 42 éves férfi már a második rendőr, aki lőtt seb következtében hunyt el, mintegy igazolván, hogy a radikálisoknak lőfegyverei is vannak.

A zavargások egyre nagyobb károkat okoznak az amúgy is komoly gazdasági gondokkal küszködő Ukrajnában. A fővárosi önkormányzat tegnapi közlése szerint a tiltakozó akciók során előzetes adatok szerint 2,5 millió dollár értékű kár keletkezett Kijev központjában, az épületekben és utakban - több épület leégett, felszedték az útburkolatot, a helyreállításhoz  optimális esetben is több hétre van szükség.

Az orosz kormány tegnapi ülésén, amelyen Vlagyimir Putyin államfő is részt vett  Dmitrij Medvegyev miniszterelnök arra tett javaslatot, hogy Oroszország teljesítse kötelezettségvállalását a tavaly decemberben Ukrajnának felajánlott segítségre vonatkozóan, de csak az új kormány megalakulása után. Putyin utasította a kormányt, hogy az Ukrajnával decemberben  aláírt összes megállapodást maradéktalanul hajtsa végre, úgy tűnik, ez csak az új kormány megalakulása után lehetséges.

Szerző
Frissítve: 2014.01.29. 21:43