Végső búcsút vettek a fiatalon elhunyt focistától

Publikálás dátuma
2014.01.25. 15:27
Egy megemlékező mécsest gyújt Rakaczki Bence emlékére a Diósgyőri VTK stadionja előtt Miskolcon, 2014. január 17-én. MTI Fotó: V
Több százan vettek végső búcsút Rakaczki Bencétől, a Diósgyőri VTK január 16-án, 20 évesen elhunyt kapusától Miskolcon, a szirmai temetőben.

Rakaczki Bencétől görög katolikus szertartás szerint búcsúztak és a rendkívüli téli hideg, illetve a hóesés közepette is nagy tömeg állt a fiatal kapus ravatalánál. A temetésen a családtagok mellett a DVTK vezetése, valamint a csapattársak is jelen voltak csakúgy, mint Miskolc város vezetői, szurkolók, barátok, sporttársak és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) képviselői.

A fiatal sportoló temetése miatt sűrítve közlekedtek a szirmai városrészbe az autóbuszok, az MVK Zrt. felajánlásának köszönhetően a Pesti úti üzletközpont és a Bogáncs utca között ingyenes, gyászszalaggal ékesített különjáratok közlekedtek Rakaczki Bence mezszámára emlékezve 13-as számmal. A temetés idején a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság rendőrei Hejőcsaba és Szirma városrészben a torlódások csökkentése érdekében irányították a forgalmat, a Magyar Vöröskereszt munkatársai pedig a temető bejáratánál kiemelt szolgálatot láttak el.

A szurkolók a diósgyőri futballklub színeit jelképező piros-fehér sállal a nyakukban búcsúztak kapusuktól egy-egy szál virággal. Fuhrmann Géza, a DVTK utánpótlás szervezési igazgatója búcsúbeszédében azt mondta, Rakacki Bence példa volt és példa lehet mindenki számára. Tehetséges sportolóként nemcsak a pályán, de a kórházi ágyon is küzdenie kellett, de mindezt hittel, reménnyel és jókedvvel tette. Ízig-vérig sportoló volt, igazi kapus, aki a betegsége alatt is a visszatérésen gondolkodott. "Ünnepelt sportolója volt Miskolcnak" - tette hozzá.

A Diósgyőri VTK kapusa hosszan tartó betegség után január 16-án hunyt el. 2012-ben, 18 évesen került be a DVTK felnőtt keretébe, és akkor az utolsó négy tavaszi bajnoki mérkőzésen védte a csapat kapuját. A bajnokság után jelezte, hogy gyengének érzi magát és izomfájdalmai vannak, az orvosi vizsgálat pedig leukémiát állapított meg nála. Rakaczki Bence azt kérte a szurkolóktól, hogy ugyanúgy drukkoljanak a gyógyulásáért, mint ahogyan a meccseken tették.

Szerző

Éles József: Merjünk merészebbet álmodni!

A jelenleg kézisulit működtető egykori világválogatott kézilabdázó nincs elájulva a dániai kézilabda Európa-bajnokságon elért 8. helyünkkel. Szerinte ebbe a pozícióba "beleragadt" a magyar csapat, ennél mindenképen magasabbra kellene tenni a mércét.

- Ön már az EB előtt is polémiába keveredett egykori mesterével, Mocsai Lajossal, s úgy vélte, ezt a kontinenstornát ki kellett volna használni arra, hogy néhány fiatalt beépítsenek a csapatba.

- Ezt a véleményemet továbbra is fenntartom. Meggyőződésem, hogy ezzel a csapattal nem lehet nekimenni a brazíliai olimpiának, annak nagy égés lenne a kimenetele. Viszont ha a jelenlegi keretbe beépítenének 5-6 fiatal tehetséget, lenne keresnivalónk az olimpián.

- Személy szerint kire gondol?

- Például az Ancsin sérülése miatt a keretbe behívott Zdolik Bencére. Már az is érthetetlen volt számomra, hogy ezt a tehetséges fiatalembert Mocsai kihagyta a keretből, holott nyilvánvaló gondjaink voltak az átlövő posztokon. Zdolik közel 2 méteres óriás, méltatlanul bánt vele a kapitány. Behívja a keretbe, aztán két gólos hátránynál beteszi 4 percre a csapatba. Én ilyet egy gyerekkel sem tennék meg a kézisulimban. Vagy ott van a balatonfüredi Bánhidi Bence: 18 éves, 2 m 5 centis játékos, mikor szokja a nagy tornák légkörét, ha nem olyan helyzetben, amikor tele vagyunk sérültekkel? Hasonló tehetség a 19 éves, junior válogatott Gyene Norbert, ideje lenne őt is kipróbálni.

- Mocsai láthatólag a rutinosabb játékosokban bízott, nyilván eredményt akart felmutatni.

- Ez sikerült. De kérdem én, mitől olyan nagy eredmény a 8. hely. Amikor én kézilabdáztam, ugyanezért a teljesítményért a sajtó keresztre feszített minket. Ideje lenne ennél kicsivel magasabbra tenni a mércét, megcélozni például a vb-kijutást.

- A halálcsoportból sikerült továbbjutnunk.

- Na ez az, amitől falra mászok. Mitől volt a mienk halálcsoport? Dánia és Spanyolország jobb nálunk, ez nem vitás. De Izlandra ez már nem mondható, a norvégokat pedig meg szoktuk verni. Ausztria nem a mi súlycsoportunk, Macedónia pedig a mezőny leggyengébb csapata volt. Mit szóltunk volna ha a franciák, a horvátok, a lengyelek, vagy az oroszok csoportjába kerülünk, az jobb lett volna? A magyarázkodás helyett inkább azzal kellene foglalkozni, hogy nincs a csapatnak balátlövője. Sem Putics, sem Nagy Kornél nem tudja ellátni ezt a feladatot, e téren sürgős dolga van a kapitánynak és szerintem csak a fiatalok segíthetnek.

 

Izlandé lett az 5. hely
Férfi kézilabda Eb az 5. helyért Izland– Lengyelország 28-27 (13-16)
ELŐDÖNTŐ
Franciaország–Spanyolország 30-27
Dánia–Horvátország
lapzárta után

- De Mocsai azt üzente önnek, hogy "kollégám, tanítványom nem ismeri a világversenyekre való felkészülés elvárásait." Az eredmény a megfelelő anyagi háttér biztosítása miatt fontos - hangoztatta a kapitány.

- Nem igazán értettem Mocsai nyilatkozatát, aki egyenesen nekem címezte az intelmét, hogy én nem ismerem a hazai viszonyokat, a csapattal szemben támasztott követelményeket. Én meg úgy gondolom, hogy mindezt jobban ismerem, mint ő. Tizenegy éves korom óta kézilabdázom, jól ismerem a hazai viszonyokat, a játékosokat, s az a véleményem, hogy ki kellene szabadulnunk abból a sündisznóállásban, amibe beszorultunk. Miért kell komoly eredménynek beállítani az EB 8. helyet? Miért nem tudunk, akarunk ennél többre jutni?

Szerző

Börtön Neymar miatt?

Nem értek véget a Barcelona elnökségének megpróbáltatásai Sandro Rosell klubelnök távozásával. A csütörtöki igazgatósági ülésen lemondott elnök helyét Josep Bartomeu vette át, aki korábban az alelnöki tisztséget viselte.

Bartomeu tegnap meglátogatta a labdarúgócsapatot, vázolta a kialakult helyzetet, nyilvánosan megköszönte elődje munkáját, kiemelte érdemeit és leszögezte: a megkezdett utat folytatják. Ezek szerint nem terveznek előrehozott választásokat, arra 2016-ban kerülhet sor.

Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. A bíróság a komplett igazgatótanácsot vizsgálat alá vonhatja, a Neymar-transzfer esetleges szabálytalanságaiért ugyanis a korábbi elnökkel és az alelnökből lett utóddal egyetemben a komplett grémium felelősséggel tartozik.

Mint ismert, az ügy azzal vette kezdetét, hogy Jordi Cases, a klub egyik pártolói tagja bírósági keresetet nyújtott be annak kiderítése végett, végül mekkora összeget fizetett a Barcelona a brazil Neymar leigazolása fejében. Rosell még a hét elején is állította, 57 millió eurót, de mind több információ mutat arra, hogy ennél többe került a támadó. Spanyol lapinformációk szerint a vételár elérheti a 90,6 millió, sőt, néhány jövőbeni kifizetéssel a 105 millió eurót.

Ennek részeként 17.1 milliót kaphatott a játékos korábbi klubja, a Santos; a játékos és apja tulajdonában álló Neymar és Neymar cég számlájára 40 millió érkezhetett, amit annak kompenzálásáért kaptak, hogy a labdarúgó lemondott a személyi reklámjogairól; 7.9 millióba került három ígéretes Santos-játékos elővásárlási joga; 4,5 milliót ért a két klub közötti, tavaly augusztusi barátságos meccs és 10 millió aláírási bónuszként került kifizetésre.

Rosellt az elmúlt időszakban többször megfenyegették, decemberben lakása ajtajában lövedéket találtak. A 2010-es elnökválasztáson a szavazatok több mint 60 százalékát gyűjtötte be, amitől – a klub belügyeit jól ismerők szerint – túlzottan magabiztos lett, hatalmával visszaélt (mifelénk igen ismerős az ilyesmi…), és több súlyos hibát vétett.

Méltatlan támadásokat intézett elődje, Joan Laporta felé, kardot rántott Johan Cruyff klublegendával, felrótták neki, hogy mezszponzori szerződést kötött a Qatar Foundation-nel és ígéretét megszegve nem hosszabbította meg a májátültetésen átesett Abidal szerződését, ami egy olyan sportszervezet számára, amely büszkén hirdeti magáról: több mint egy klub, roppant mód disszonáns.  

A végzete azonban a Neymar-transzfer lett. Rosell azzal a szándékkal igazolta le, hogy a brazillal egy új korszakot teremt. Arra nem számíthatott, hogy önmaga számára is új fejezet nyit ezzel – aminek a vége akár börtönlakattal is zárulhat…És akkor arról még nem is beszéltünk: ha a szabályszegések beigazolódnak, a klub is súlyos (akár nemzetközi eltiltással végződő) büntetést kaphat.