Előfizetés

Börtön Neymar miatt?

Nem értek véget a Barcelona elnökségének megpróbáltatásai Sandro Rosell klubelnök távozásával. A csütörtöki igazgatósági ülésen lemondott elnök helyét Josep Bartomeu vette át, aki korábban az alelnöki tisztséget viselte.

Bartomeu tegnap meglátogatta a labdarúgócsapatot, vázolta a kialakult helyzetet, nyilvánosan megköszönte elődje munkáját, kiemelte érdemeit és leszögezte: a megkezdett utat folytatják. Ezek szerint nem terveznek előrehozott választásokat, arra 2016-ban kerülhet sor.

Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. A bíróság a komplett igazgatótanácsot vizsgálat alá vonhatja, a Neymar-transzfer esetleges szabálytalanságaiért ugyanis a korábbi elnökkel és az alelnökből lett utóddal egyetemben a komplett grémium felelősséggel tartozik.

Mint ismert, az ügy azzal vette kezdetét, hogy Jordi Cases, a klub egyik pártolói tagja bírósági keresetet nyújtott be annak kiderítése végett, végül mekkora összeget fizetett a Barcelona a brazil Neymar leigazolása fejében. Rosell még a hét elején is állította, 57 millió eurót, de mind több információ mutat arra, hogy ennél többe került a támadó. Spanyol lapinformációk szerint a vételár elérheti a 90,6 millió, sőt, néhány jövőbeni kifizetéssel a 105 millió eurót.

Ennek részeként 17.1 milliót kaphatott a játékos korábbi klubja, a Santos; a játékos és apja tulajdonában álló Neymar és Neymar cég számlájára 40 millió érkezhetett, amit annak kompenzálásáért kaptak, hogy a labdarúgó lemondott a személyi reklámjogairól; 7.9 millióba került három ígéretes Santos-játékos elővásárlási joga; 4,5 milliót ért a két klub közötti, tavaly augusztusi barátságos meccs és 10 millió aláírási bónuszként került kifizetésre.

Rosellt az elmúlt időszakban többször megfenyegették, decemberben lakása ajtajában lövedéket találtak. A 2010-es elnökválasztáson a szavazatok több mint 60 százalékát gyűjtötte be, amitől – a klub belügyeit jól ismerők szerint – túlzottan magabiztos lett, hatalmával visszaélt (mifelénk igen ismerős az ilyesmi…), és több súlyos hibát vétett.

Méltatlan támadásokat intézett elődje, Joan Laporta felé, kardot rántott Johan Cruyff klublegendával, felrótták neki, hogy mezszponzori szerződést kötött a Qatar Foundation-nel és ígéretét megszegve nem hosszabbította meg a májátültetésen átesett Abidal szerződését, ami egy olyan sportszervezet számára, amely büszkén hirdeti magáról: több mint egy klub, roppant mód disszonáns.  

A végzete azonban a Neymar-transzfer lett. Rosell azzal a szándékkal igazolta le, hogy a brazillal egy új korszakot teremt. Arra nem számíthatott, hogy önmaga számára is új fejezet nyit ezzel – aminek a vége akár börtönlakattal is zárulhat…És akkor arról még nem is beszéltünk: ha a szabályszegések beigazolódnak, a klub is súlyos (akár nemzetközi eltiltással végződő) büntetést kaphat.

Rajtol az Eb-kvalifikáció

V. T. R.
Publikálás dátuma
2014.01.25. 06:57
Még úgy sem egyszerű a magyar válogatott dolga, hogy ezúttal a második kalapban kapott besorolást FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/A
A magyar labdarúgó-válogatott a második kalapból várja majd a február 23-én rendezendő sorsolást, ahol eldől, mely riválisokkal kell megküzdenie az először rendezendő 24 csapatos kontinenstornán való szereplésért.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága tegnap konfirmálta a 2016-os, Franciaországban esedékes kontinenstorna selejtezősorozata sorsolásának dátumát: a csoportbeosztást február 23-án, Nizzában ejtik meg. Újdonság lesz, hogy a viadalon immár 24 együttes vehet részt, a házigazda jogán induló franciák mellé 23 egylet csatlakozhat.

A kalapok
1-es kalap: Spanyolország (címvédő), Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina.
2-es kalap: Ukrajna, Horvátország, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, Magyarország, Írország.
3-as kalap: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország.
4-es kalap: Montenegró, Örményország, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország.
5-ös kalap: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus
6-os kalap: Luxembourg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer-szigetek, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár.

Először szerepel majd a kvalifikációs sorozatban Gibraltár, amely a legszerényebb képességű csapatokat felvonultató hatos kalapba kapott besorolást. Az 53 induló országot kilenc csoportba osztották - nyolc hatosba és egy ötösbe -, a tömörülések első két helyezett csapata, valamint a legjobb harmadik automatikusan továbbjut, míg a másik nyolc harmadikként végzett gárda pótselejtezőn dönt a fennmaradó négy továbbjutó hely sorsáról. A magyar válogatott a második gruppba került.

Az MLSZ előzetesen külföldi kapitány szerződtetését tervezte, miután megvált Egervári Sándortól, de mivel egyik kiszemelt sem vette a bátorságot, hogy a létszámemelés dacára nyomban az Eb-szereplést célozza meg, a 2016-os kijutásra jó esélyt látó (?), de legalábbis a feladatnak, illetőleg a szövetségi alkalmazotti viszonynak szívesen nekiszegülő Pintér Attilát nevezte ki. Az MLSZ és a szakember elképzelései találkoztak.

A 2016-os Eb-selejtező programja
meccsnap:2014. szeptember 7-9.
meccsnap: 2014. október 9-11.
meccsnap: 2014. október 12-14.
meccsnap: 2014. november 14-16.
meccsnap: 2015. március 27-29.
meccsnap: 2015. június 12-14.
meccsnap: 2015. szeptember 3–5
meccsnap: 2015. szeptember 6-8.
meccsnap: 2015. október 8-10.
meccsnap: 2015. október 11-13.
Pótselejtező, 1. meccs: 2015. november 12-14.
Pótselejtező, 2. meccs: 2015. november 15-17.
A torna csoportbeosztása: 2015. december 15.
A 24-es döntő: 2016. június 10-július 10.

Most, hogy már 24 egylet szerepelhet az Eb-n, két év múlva ott a helyünk. Optimizmusukat tetézte, hogy a közelgő selejtezősorozat előtt tudható volt: a magyar válogatott ezúttal a kettes kalapban kap helyet.

Sokakban ez a tény azt a végkövetkeztetést eredményezte, hogy eggyel kevesebb olyan rivális szerepel majd a csoportunkban, amely ellen nem sok keresnivalónk akad. 

De ez tévedés. Önámítás. A kalapok tegnapi bejelentése ezt vitathatatlanul alátámasztja.

Az egyesben nincs olyan gárda, amely ellen a pontszerzésre bármi esély mutatkozna, sem itthon, sem idegenben, a hollandokkal szembeni 4-1-es budapesti, illetőleg az amszterdami 8-1-es vereség ennek ékes példázata.

Ha azt gondolja valaki, hogy a görögök vagy a bosnyákok ellenében esetleg volna esély, nézze meg, előbbiek miként bántak el az idei vb pótselejtezőjén azokkal a románokkal, akik a magyarok ellen összesen négy pontot szereztek, utóbbiak erejéről meg annyit, hogy a legutóbbi vb-kvalifikáció során éppen a görögök előtt végeztek az élen…

A kettes kalapból ellenfél nem érkezhet, de az itteni együttesek játékereje is azt mutatja: felülreprezentálva érezhetjük magunkat, korántsem vagyunk a belgák, a svédek a svájciak az ukránok vagy a horvátok szintjén. 

Az Eb-szereplés eléréséhez a harmadik kalap vetélytársai ellen lehetőleg minél több pontot illene szerezni, de a listát elnézve jó, ha csurran-cseppen… A románok is ott vannak (hangsúlyozandó, egy pontra futotta ellenük a vb-selejtezőkön), és korántsem a keleti szomszéd tetszik a legerősebbnek. A csehek, lengyelek, osztrákok, szerbek aligha rosszabbak a mostanság alakulgató magyar válogatottnál. A szlovákokat jó volna kikapni, ellenük akadna leginkább keresnivalónk…

A négyes delegáltak között is akad olyan együttes, amelyet jó volna elkerülni, a montenegróiak speciel 2011-ben Eb-pótselejteztek, a vb-selejtezőben harmadikként végeztek, de nyerni tudtak Ukrajnában és otthon ikszelni az angolokkal, ráadásul akad játékosuk, aki rendszeresen játszik az olasz élvonalban (Savic a Fiorentinában). 

Az örmények feltörekvők, fiatalok, legjobbjukért (Henrih Mhitarjan) a Dortmund klubrekordot jelentő 25 millió eurót fizetett a múlt nyáron. A finneknél a 2012-es kontinenstornáért zajló versenyfutás során mindössze egy góllal voltunk jobbak (Dzsudzsák érte el a hajrában, kontrából), ezzel lett 2-1 kint, itthon 0-0-ra végeztek a felek.

Az ötödik kalapból is érkezhet nehéz vetélytárs, jelesül az izlandiak, akik egymaguk cáfolják a magyar sikertelenség legfőbb indokát, miszerint itt nincs tömegbázis, elvégre Izlandon csupán 320 ezer ember él, a Budapest hatodát kitevő tömegből nevelték ki azt a tízegynéhányat, aki egészen vb-pótselejtezőt érő helyezésig menetelt legutóbb.

A minőséget és nem a mennyiséget tartották szem előtt, s egy kiváló szakembert, a svéd Lars Lagerbäcket kérték fel csapatuk dirigálására. Azóta futballünnep van a szigetországban, ha a válogatott pályára lép. Még az ötödik kalapos izlandiaktól is messze vagyunk, akkor meg: mire számítsunk?

Nadal ismét legyőzte Federert

B. M. L.
Publikálás dátuma
2014.01.25. 06:55
Federer „szokás szerint” kikapott Nadaltól FOTÓ: EP/GETTY IMAGES/CHRIS HYDE
Történelmet írhat Rafael Nadal az idei Australian Openen, miután az elődöntőben három szettben verte pályafutása legnagyobb riválisát, a svájci Roger Federert. Ha a világelső vasárnap megveri a másik helvét klasszist, Stanislas Wawrinkát, akkor beéri a GS-trófeák tekintetében Pete Samprast (14).

Éppen 33. alkalommal lépett egymás ellen pályára az elmúlt évek két gigásza, Rafael Nadal és Roger Federer. A tenisz legújabb klasszikusának nevezett találkozót ezúttal Melbourne-ben, a Rod Laver Arénában vívták az Australian Open elődöntőjében. Nos, a nagy meccs ezúttal sem okozott csalódást, ám a spanyol világelső bombaformában teniszezett, így a vártnál sokkal simábban, három szettben győzte a svájci klasszist.

Pedig sokan bíztak abban, hogy Federer ezúttal nyerhet, hiszen eddig ragyogóan teniszezett, régi önmagát idézte, ráadásul igencsak jó hatással volt rá új edzője, Stefan Edberg. Ennek ellenére a svájci mindössze az első szettben tudta csak megszorítani Nadalt, és a harmadik játszmában például az utolsó négy játékot egyaránt elveszítette.

Erraniék címvédése női párosban
A női párosok fináléjában elmaradt a meglepetés. Az első kiemelt, címvédő Sara Errani és Roberta Vinci nyerte meg a női párosok versenyét az orosz Jekatyerina Makarova és Jelena Vesznyina ellen, ráadásul a mindent eldöntő harmadik játszmában
2:5-ről fordítottak a világelső olaszok.
Errani és Vinci – akik egyéniben
mindketten az első fordulóban estek ki – negyedszer nyert Grand Slam-tornát.
Eredmények
Férfi egyes, elődöntő: Rafael Nadal (spanyol, 1.)-Roger Federer (svájci, 6.) 7:6, 6:3, 6:3.
Női páros döntő: Errani, Vinci (olasz, 1.)–Makarova, Vesznyina (orosz, 3.) 6:4, 3:6, 7:5.

„Rafa abszolút megérdemelten nyert, jobb volt ma este. Összességében azonban úgy gondolom, jó évkezdet volt ez, a legjobb teniszemet még nem mutattam meg. Nem vagyok nagyon csalódott, tettem egy lépést a helyes irányba, nagyszerű év lehet ez a számomra" - jelentette ki az elődöntőben búcsúzó Federer.

Ennek ellenére spanyol-svájci döntő lesz vasárnap, hiszen Nadal ellenfele az első GS-döntőjére készülő Stanislas Wawrinka lesz. A spanyolnakl mindenesetre nem kell túlizgulnia magát, ugyanis az eddigi 12 egymás ellen vívott meccsüket egyaránt megnyerte.„Most játszottam a legjobb meccsemet a tornán. Ám könnyen lehet, hogy ennél sokkal jobb teniszre lesz a döntőben szükségem, hiszen Stan agyon kemény ellenfél, aki remekül játszik, és nagy önbizalommal vághat neki a döntőnek. Láttam a Djokovics és a Berdych elleni meccsét, nagyszerű formában van, a szervája pedig hihetetlen” - fogalmazott Nadal.