Előfizetés

Alkotmányellenes a tiltás a plakátok ügyében

A választási kampány szükségtelen, alkotmányellenes szűkítését eredményezi, és sérti a közügyekben megfogalmazott vélemények kinyilvánításának és azok vitathatóságának a szabadságát az a kormányrendelet, amely megtiltja a választási kampányhirdetések közutak melletti elhelyezését - fogalmazott közös közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet. 

Mint megírtuk, mégsem lehet majd a pártoknak kampányolni a közutak mentén. Orbán Viktor kormányfő ugyanis egy rendeletmódosítással felülírta helyettese, Navracsics Tibor néhány héttel korábbi jogi állásfoglalását. Így a villany- és telefonoszlopokon ma már kizárólag a "közérdekű, közszolgáltatásokkal kapcsolatos" információk helyezhetőek el.

A kormánytöbbség 2012-ben még csak a gazdasági reklámokat tiltotta be a közúti közlekedésről szóló törvény módosításával, ennek hatályát terjesztette ki a kabinet a politikai tartalmú reklámokra. Az új jogszabály szerint azok a plakátok is tiltottá váltak, amelyek "célja, hogy a közúton és a közforgalom számára el nem zárt magánúton közlekedőket bizonyos ideológiák, elvek, értékek, elképzelések támogatásáról vagy elutasításáról meggyőzze", ideértve a választási eljárásról szóló törvény szerinti plakátokat is.

A három jogvédő szervezet szerint az új rendelet a választói akarat kinyilvánításához szükséges információkhoz való hozzájutás szabadságát és a fair választások követelményét is sérti. Emlékeztettek arra: az Alkotmánybíróság a választási kampánnyal kapcsolatban tavaly mondta ki azt, hogy a politikai reklámok közzétételének korlátozása nemcsak a pártok, hanem minden személy és szervezet szólásszabadságát érinti, mert a közügyek megvitatásában mindenki részt vehet. Ennek ellenére az alaptörvény tavalyi módosításai a politikai reklámok közzétételének ingyenessé tételével azt is valószínűtlenné tették, hogy a legnagyobb közönséget elérő kereskedelmi médiában kampányolhassanak a képviselőjeletek és pártjaik - fogalmaztak a szervezetek.

Ráadásul az utak melletti óriásplakátok, illetve a "közérdekű", vagy "közszolgáltatásokkal kapcsolatos" információkat tartalmazó hirdetések a kormány szerint furcsa módon nem veszélyeztetik a biztonságos közlekedést. Így a rendelet alapján "kormányinformációk" - például a rezsicsökkentésről szólók - továbbra megjelenhetnek a villanyoszlopokon. Mint megírtuk, az utak melletti hirdetések betiltásával a közterületi reklámfelületek döntő részét birtokló kormánypárti holdudvar is jól járt.

Voltak tervek májusra is
A Fidesz egyik elnökségi ülésén is szóba került, hogy lehet-e egy napon - azaz május 25-én - a 2014-es európai parlamenti voksolás és az önkormányzati választás - írta az Index a korábban már a Népszavában is megemlített elképzelésről. A hírportál szerint a tárgyaláson arról beszéltek, hogy a Fidesz április 6-i parlamenti választási győzelme esetén "megspórolhatná" az őszi kampányt, az új kormánynak rögtön nagyobb játéktere lenne, és szükség esetén nem kellene visszafogni a gazdasági kiigazításokat, mivel nem fenyegetne szavazatvesztés. Az ötletet azonban állítólag végül elvetették.

Számvetés a választás előtt

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.01.25. 06:00
Fotó: Szalmás Péter/Népszava
Az MSZP rendkívüli kongresszusa 99,7 százalékkal megválasztotta az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát. A kongresszus egyhangúlag szavazta meg az összefogásról szóló, korábban meghirdetett szövetségkötést. A küldöttek és a választmány tagjai ezt követően a SYMA-csarnokból együtt vonulnak át a Papp László Budapest Sportarénába, ahol Mesterházy Attila pártelnök az Orbán-kormány elmúlt négy évét értékeli. Az Összefogás miniszterelnök-jelöltje mellett beszédet mond Zoran Milanovic horvát miniszterelnök, Botka László, a szocialisták választmányi elnöke és Horváth Csaba főpolgármester-jelölt is. 

Először tart ma miniszterelnök-jelöltként évértékelő beszédet Mestreházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője azt követően lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára, hogy reggel a szocialisták kongresszusa az elnökség, valamint a választmány javaslatára hivatalosan is kormányfő-jelölté választja. Lapunk úgy tudja, hogy a SYMA-csarnokban alig egy órán át üléseznek majd a küldöttek, mert sem az Összefogás közös választási listájáról, sem Mesterházy új megbízatásáról nem várható vita.

A korgresszust azért kellett összehívni, mert a múlt héten megszületett a széles ellenzéki megállapodás, amelynek nyomán változott az októberben elfogadott névsor: az országos lista első 60 helyén 42 szocialista, 9 Együtt-PM-es, 6 DK-s, és a Liberálisok 3 politikusa kapott helyet és a baloldal pártjai eldöntötték, hogy közös miniszterelnök-jelöltet állítanak. Emellett a 106 egyéni választókerületből 71 körzet lett a szocialistáké, 22 az Együtt-PM-é, 13-ban pedig a DK indítja a demokratikus ellenzék közös jelöltjét, és Kuncze Gábor a DK egyéni jelöltjeként csatlakozik az összefogáshoz.

A Papp László Budapest Sportarénában, ahová több mint tízezer embert várnak a szocialisták, ott lesznek az Összefogás pártjainak vezetői is. A délben kezdődő politikai nagygyűlésen, ahol értékelik az Orbán-kormány négyéves teljesítményét, Mesterházy meghívását elfogadva jelen lesz és beszédet mond Zoran Milanovic horvát miniszterelnök is. Az MSZP szerint ez nyilvánvaló kiállást jelent a kormányváltás, illetve az új, szocialisták által vezetett koalíció mellett. A rendezvényt, amelyre forrásaink szerint ismét performanszal készülnek a szocialisták, Harangozó Tamás elnökségi tag és Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes vezeti.

Az elmúlt négy évről a szocialisták véleményét közvetítő miniszterelnök-jelölt mellett Botka László választmányi elnök, valamint Horváth Csaba főpolgármester-jelölt is beszél. Várhatóan egyebek mellett arról, hogyan akarják a következő hetekben elmondani a választópolgároknak, miként képzelik el az ország jövőjét. Mesterházy a napokban azt mondta: intenzív, őszinte, felelős kampánnyal meg lehet verni a Fideszt. Olyannal, amely elsősorban az emberek egzisztenciális problémáira, napi gondjaira koncentrál. Arra, hogy lesznek-e munkahelyek, tisztességes bérek, esélyek, biztonság.

Tavaly március 9-én értékelte az évet a Sportarénában Mesterházy. A nagygyűlésen több mint 11 ezer résztvevő előtt kijelentette: az Orbán-kormány nemcsak reggel, délben és este hazudik, hanem folyamatosan. Az MSZP elnöke felvázolta azt is, mit tenne, ha pártja megnyerné a választásokat: átírná az alkotmányt, a civilekkel új megállapodást kötne, bevezetné a méltányossági nyugdíjat, visszaadná az önkormányzatok szabadságát és új médiaszabályozást is ígért. Ugyanakkor közölte, hogy felelős politikus nem mondhatja, hogy 2014-ben beköszönt a jólét.

Magyarország "tele van kilátástalansággal" - mondta a pártelnök, aki beszédét egy hajrá apa feliratú gyerekrajz felmutatásával kezdte, majd kitért arra is, miért hívták meg Victor Ponta román miniszterelnököt. Mint mondta, az MSZP új nemzetpolitikát hirdetett, amelynek lényege, hogy segítsék a határon túli magyarokat, hogy érvényesülni tudjanak a szülőföldjükön, de ehhez jószomszédi politika szükséges. Ponta pedig tudja, hogy ő felelősséggel tartozik a romániai magyarokért, és azt is, hogy tiszteli a szomszéd népeket - ezt Mesterházy hazafiságnak nevezte. A román miniszterelnök mellett tavaly a nagygyűlés vendége volt Sergei Stanishev, az Európai Szocialista Párt vezetője, aki szerint az MSZP a magyar demokratikus ellenzék legfontosabb szereplője. Botka akkor úgy fogalmazott: "Sokan vagyunk, elegünk is van, és elegen is leszünk, mert Magyarország kormányváltást akar".

A választási programot és a korábbi országos listát - amit most az ellenzéki megállapodást követően írtak újra - tavaly októberben fogadta el az MSZP kongresszus. Az akkor még csak listavezető pártelnök a küldötteknek azt mondta: "Európa-ellenesség vagy európaiság, erőszak vagy józan ész, becstelenség vagy tisztesség, hatalomszeretet vagy a haza szeretete, lemaradás vagy haladás, félelem vagy nyugalom - erről szól a 2014-es választás". Arról is beszélt, hogy az Orbán-kormányt le kell váltani, mert visszaélt a kétharmados többségével. A miniszterlnököt úgy jellemezte, "erőszakos, háborúskodó, önkényes, EU-ellenes". Hozzátette, hogy a szocialisták öt társadalmi csoportra koncentrálnának a kormányzásuk során: a gyerekre, a nőkre, a munkavállalókra, a kis- és középvállalkozásokra és az idősekre.

Az a kongresszus performansszal kezdődött: a küldötteket fehér maszkba burkolózott fiatalok várták a SYMA-csarnok bejáratánál, akik "Hamarosan lehull az álarc" feliratú szórólapot osztogattak, majd a teremben a kivetítőn is megjelent a felirat, ami Tóbiás József frakcióigazgató szerint azt jelentette, hogy 2014-ben lehullik a Fidresz álarca, mert nem maradhat fönt mindaz, amit ez a kormány csinált.

Havazás - Baranyában ötven percet késnek a távolsági buszok

Baranyában továbbra sincs elzárt település, de a távolsági autóbuszok átlagosan ötven, a vonatok kevesebb mint harminc percet késnek - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi szóvivő pénteken az MTI-t.

Kasza Anett közleményében kitért arra is, hogy az M6-os autópálya Budapest felé vezető szakaszán a 167. és 170. kilométerszelvény között kamiont mentenek, ezért ott átmeneti forgalomkorlátozásra lehet számítani. 

Erzsébet és Véménd településen elakadt, Lippón az úton keresztbe fordult, Szalántán pedig árokba csúszott autóbusz mentése folyik, e helyszínek mellett még a 6607. számú úton Somogyapátinál korlátozzák a forgalmat - tette hozzá.

Pécs útjai járhatók, de a kisebb utcák közlekedési eszközökkel helyenként nehezen megközelíthetők. 

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint Pécsen folyamatos a helyi járatú autóbuszok közlekedése, de a járművek bizonyos szakaszokon korlátozottan közlekednek. A 22-es vonalon Istenkútig járnak a buszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig, a 36-os és 37-es busz az Angster József utcai megállóig közlekedik, a 35-ös jelzésű busz csak a Dömörkapuig szállítja az utasokat.

Kasza Anett közlése szerint a megyében pénteken harmincöt esemény történt a havazással összefüggésben, ebből huszonöt esetben volt szükség a katasztrófavédelem erőire. A hivatásos tűzoltókat elsősorban elakadt autóbuszokhoz, kamionokhoz és személyautókhoz riasztották, egyik esetben sem sérült meg senki.

A katasztrófavédelem munkáját a Magyar Honvédség mellett a Misina Mentőcsoport, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Somogyapáti Polgárőrség is segíti.