Előfizetés

Ellenzéki együttműködés = Összefogás

A demokratikus ellenzéki együttműködés pártjai Összefogás néven folytatják kampányukat. Az Összefogás meghallotta a demokratikus ellenzéki közösség hangját, megteremtettük a kormányváltás feltételeit - olvasható közleményükben.

Az Összefogás nevében egyéni országgyűlési képviselői mandátumért induló jelöltek a Magyar Szocialista Párt, az Együtt – A Korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Magyar Liberális Párt közös jelöltjei.

A szavazólapokon az Összefogásban részt vevő minden párt neve és logója feltüntetésre kerül. Az öt párt közös arculattal jelenik meg a kampányban. Természetesen semmilyen új választási párt alakítására nem kerül sor - zárul a közlemény.

Magyar Szocialista Párt

Együtt – A Korszakváltók pártja

Demokratikus Koalíció

Párbeszéd Magyarországért

Magyar Liberális Párt

Paksi erőmű - A szerződés elutasítását kérik civilek

Nyílt levélben szólították fel az országgyűlési képviselőket civil szervezetek csütörtökön, hogy ne adják beleegyezésüket a Paks 2 megépítéséről szóló államközi szerződéshez.

Az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? konferencia szervezői és a Védegylet MTI-hez is eljuttatott nyílt levele szerint az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, amely legalább 4000 milliárd forintba kerül, amelyhez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége. Emellett a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét.

Az aláírók szerint az olcsó paksi áram mítosz, a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára, illetve az adóterhek biztosan emelkednének. A civil szervezetek levelükben arra is kitértek, hogy a súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket.

A beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, mert a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költene az ország - tették hozzá.

A civilek egyebek mellett úgy látják: sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legidősebb paksi blokk is 2032-ig termelhet, a jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés pedig úgy kerül az Országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

Összefogás - ez az ellenzéki szövetség neve

Összefogás lett a neve az ellenzéki választási szövetségnek – tudta meg a Népszava. 

Az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció, illetve a Liberálisok nemcsak közös névvel, hanem egységes arculattal vágnak neki a kampánynak, ami a kormányváltó választók dolgát egyszerűsítheti.