Előfizetés

Jó irányba tart a magyar motorsport utánpótlása

A Spanyol Motorsport Szövetség a magyaréval szinte teljesen megegyező utánpótlás-képzési tervet dolgozott ki az idei esztendőre, különösen a legfiatalabb versenyzőket érintő bajnokság tekintetében.

Fekete János, a hazai szövetség (MAMS) gyorsasági szakágvezetője elárulta, hogy a spanyolok a 6-18 éves korosztály számára kiírták a MiniGp márkakupát, amelynek lényege, hogy teljesen egyenlő esélyek mellett, a versenyzők tudása határozza meg a futamok és a bajnokság végeredményét.

Ez az elv ugyanaz, mint amelynek mentén a MAMS a spanyollal egy időben kiírta a MiniGp 4T Junior Classt, amely ingyenes eszközalapú támogatással ellátott, teljes egészében külső szponzor által finanszírozott új kategória. Ebben minimális költségvetés mellett, egyenlő esélyekkel állhatnak rajthoz a fiatal versenyzők.

"Voltak viták a hazai utánpótlás-képzési tervvel kapcsolatban, de azt gondolom, jelzés értékű, hogy a gyorsaságimotoros-világbajnokság mindhárom kategóriájának, a MotoGP-nek, a Moto3-nak és Moto2-nek a tavalyi győztesét adó spanyolok szinte ugyanazt a koncepciót alkalmazzák" - tette hozzá Fekete János.

A szakágvezető azt is elmondta, a szlovák szövetség elfogadta az utánpótlás-bajnokságra vonatkozó terveket, s együtt dolgozik azok megvalósításán a magyarokkal, míg a cseh és a szlovén szövetség jelezte csatlakozási szándékát.

"Folytatjuk, amit az utánpótlás terén tavaly elkezdtünk, fejlesztjük a sorozatot, javítjuk a versenyek színvonalát" - jelentette ki Fekete János, s hozzátette, saját kommunikációs csapattal a médián keresztül is népszerűsíteni akarják a képzést, a bajnokságot és a motorversenyzést.

Australian Open: Meglepetések fináléja a nőknél

Népszava-összefoglaló
Publikálás dátuma
2014.01.24. 06:55

Ha valaki az idei első Grand Slam-torna kezdetekor azt mondja, hogy a kínai Li Na pályafutása során harmadszor is bejut a női egyes döntőjébe, akkor sokan szakértőnek vélték volna az illetőt. Ugyanis a 4. kiemelt teniszező volt az egyik olyan játékos, akit esélyesnek tartottak, hogy megakadályozza a világelső Serena Williams, vagy a kétszeres címvédő Viktorija Azarenka végső győzelmét.

Nos, Li Na szerencséje, hogy úgy került a szombati döntőbe, hogy egyikükkel sem találkozott, sőt, az elődöntőben a torna egyik meglepetésembere, a 19 éves kanadai Bouchard ellen kellett pályára lépnie. Az ifjú tehetség el is izgulta a meccset, így a kínai simán nyert, és 2011 és 2013 után újra megpróbálhatja megnyerni az Australian Opent.

Ha valaki az idei első Grand Slam-torna kezdetekor azt mondja, hogy a holnapi fináléban Li Na ellenfele a szlovák Dominika Cibulková lesz, nos ahhoz vélhetően azonnal orvost hívnak, és soha többé nem engedik meg, hogy a sportágról akárcsak egyetlenegy szót is leírjon. A 24 éves pozsonyi teniszező a maga 160 centijével hurrikánként söpört végig a mezőnyön, és a tegnapi elődöntőben szinte a betonba döngölte azt az Agnieszka Radwanskát, aki előzőleg edzőpartnerévé alacsonyította például Azarenkát is.

Ezúttal a szlovák oktatott, és annak ellenére simán jutott be a döntőbe, hogy eddig a torna folyamán mindössze két ászt ütött. Cibulkova első GS-fináléja következik, és látva erőtől duzzadó játékát, már senki sem kiáltana orvosért, ha valaki benne látná az idei Australian Open női győztesét.

Eredmények (Negyeddöntő):
Férfiak: Elődöntő - Wawrinka (svájci, 8.)-Berdych (cseh, 7.) 6:3, 6:7, 7:6, 7:6.
A másik elődöntő párosítása: Nadal (spanyol, 1.-Federer (svájci, 6.).
Nők: Elődöntő: Li Na (kínai, 4.)-Bouchard (kanadai, 30.) 6:2, 6:4, Cibulková (szlovák, 20.)-A. Radwanska (lengyel, 5.) 6:1, 6:2.

Ha valaki az idei első Grand Slam-torna kezdetekor azt mondja, hogy egy svájci bekerül a férfi egyes döntőjébe, akkor bizony a többség még mindig Roger Federerre gondolt volna. Nos, a Maestro sincs tőle messze - ma vívja a másik elődöntőt élete legnagyobb ellenfelével, Rafael Nadallal -, ám a helvétek már örülhetnek. Ugyanis Stanislas Wawrinka már ott van a vasárnapi fináléban:, mivel Novak Djokovics után a cseh Tomas Berdychet is kiejtette.

Ráadásul úgy, hogy egyszer sem veszítette el az adogatását - igaz, Berdych is csak egyszer - és egészen parádésan játszott megint. Tavaly, életében először bejutott a US Openen az elődöntőbe, majd ugyanezt elérte a londoni vb-n, míg most Melbourne-ben már döntős. És ebben hihetetlenül nagy szerepe van az edzőjének, Manus Normannak, aki fejben is összerakta a svájcit. A kérdés csak az, hogy Nadal lesz az ellenfele, vagy jöhet a svájci házidöntő Federer ellen.

Zűrös zárás Dániában

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.01.24. 06:53

Csütörtök este kiderült: ha csak egy góllal verjük az osztrákokat, most az ötödik helyért játszhatnánk a dániai kézilabda Európa-bajnokságon, de mivel kikaptunk az addig nullpontos Ausztriától, be kell érjük a nyolcadik hellyel. Mocsai dicséri csapatát, mások vehemensen bírálják a teljesítményt.

Penelopé sorsára jutott válogatottunk a Dániában folyó kézilabda Európa-bajnokságon. Amit ugyanis felépített a csoportküzdelmek és a középdöntő során, azt egyetlen mérkőzésen lerombolta. A középdöntő utolsó mérkőzésére egy fáradt, végletekig leharcolt, atomjaira hullott csapat próbálta visszaverni a váratlanul magára talált, s erőtartalékait mozgósítva a mieink fölé kerekedett osztrák együttest.

S míg náluk a magyar származású Szilágyi Viktor személyében igazi vezéregyéniség húzta magával a többieket, a mieinknél ez bántóan hiányzott. Császár Gábornak kellett volna magára vállalnia ezt a szerepet, ám látszott rajta a mérkőzéshiány - francia csapatában viszonylag keveset játszik -, s két kihagyott hetes után végképp elveszítette az önbizalmát.

A sérülés miatt kiesett Ancsin Gábor szerepét Mocsai Tamásnak kellett volna átvennie, ami eleve reménytelen próbálkozás volt, hiszen a szövetségi kapitány fia nem átlövő típus, nem is igen próbálkozott távoli lövésekkel. Lékai beállítása felgyorsította ugyan a mieink enervált játékát, de a középen erőltetett támadások rendre elhaltak az osztrák falon, a szélsőjátékunk is halvány volt. A döntő azonban végül az volt, hogy négy büntetőt hibáztunk - kettőt Császár, kettőt Iváncsik -, és számos ziccer is kimaradt, úgyhogy a végére szétesett a csapat, céltalanná, kapkodóvá vált a játéka.

FÉRFI KÉZILABDA-EB, DÁNIA
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ausztria-Magyarország 25-24 (9-13)
A MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSEN
Macedónia-Spanyolország 22-33
Dánia-Izland 32-23

"Személy szerint szégyellem magam, olyan vereséget szenvedtünk, amit nem lett volna szabad - nyilatkozta az MTI-nek Iváncsik Gergő, a magyar csapat balszélsője.

- Amit az első félidőben szépen felépítettünk, azt a második játékrészben teljesen leromboltuk, mintha káosz uralkodott volna a pályán.

A II. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 3. FORDULÓ
Oroszország–Fehéroroszország 39-33
Franciaország–Svédország 28-30
Lengyelország–Horvátország 28-31
A FOLYTATÁSBAN
AZ ELŐDÖNTŐBEN (JANUÁR 24., HERNING)
Spanyolország–Franciaország 18.30
Dánia–Horvátország 21.00
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT (JANUÁR 24., HERNING)
Izland–Lengyelország 16.00

Nagyon sajnálom, hogy ilyen csúnyán zártuk az Európa-bajnokságot. Összességében elégedett lehetünk, a célunkat elértük. Nyilván a szurkolók nem számítottak arra, hogy így zárjuk a tornát, le kell vonni a tanulságokat és fel kell építeni néhány dolgot."

A szövetségi kapitány igyekezett pozitívra hangolni a teljesítményről kialakult képet. Szerinte büszkék lehetünk a nyolcadik helyre, elértük a magunk elé tűzött célt, a csapat roppant nehéz csoportból beverekedte magát a középdöntőbe, s alapvetően helytállt, még ha a bravúr nem is sikerült - mondta Mocsai Lajos a mérkőzés után. Elnagyolt vélemény, mi nem így láttuk.