Előfizetés

Zűrös zárás Dániában

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.01.24. 06:53
A vert sereg. Mocsai Lajos csapata az Ausztria elleni vereséggel lerontotta saját bizonyítványát FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Csütörtök este kiderült: ha csak egy góllal verjük az osztrákokat, most az ötödik helyért játszhatnánk a dániai kézilabda Európa-bajnokságon, de mivel kikaptunk az addig nullpontos Ausztriától, be kell érjük a nyolcadik hellyel. Mocsai dicséri csapatát, mások vehemensen bírálják a teljesítményt.

Penelopé sorsára jutott válogatottunk a Dániában folyó kézilabda Európa-bajnokságon. Amit ugyanis felépített a csoportküzdelmek és a középdöntő során, azt egyetlen mérkőzésen lerombolta. A középdöntő utolsó mérkőzésére egy fáradt, végletekig leharcolt, atomjaira hullott csapat próbálta visszaverni a váratlanul magára talált, s erőtartalékait mozgósítva a mieink fölé kerekedett osztrák együttest.

S míg náluk a magyar származású Szilágyi Viktor személyében igazi vezéregyéniség húzta magával a többieket, a mieinknél ez bántóan hiányzott. Császár Gábornak kellett volna magára vállalnia ezt a szerepet, ám látszott rajta a mérkőzéshiány - francia csapatában viszonylag keveset játszik -, s két kihagyott hetes után végképp elveszítette az önbizalmát.

A sérülés miatt kiesett Ancsin Gábor szerepét Mocsai Tamásnak kellett volna átvennie, ami eleve reménytelen próbálkozás volt, hiszen a szövetségi kapitány fia nem átlövő típus, nem is igen próbálkozott távoli lövésekkel. Lékai beállítása felgyorsította ugyan a mieink enervált játékát, de a középen erőltetett támadások rendre elhaltak az osztrák falon, a szélsőjátékunk is halvány volt. A döntő azonban végül az volt, hogy négy büntetőt hibáztunk - kettőt Császár, kettőt Iváncsik -, és számos ziccer is kimaradt, úgyhogy a végére szétesett a csapat, céltalanná, kapkodóvá vált a játéka.

FÉRFI KÉZILABDA-EB, DÁNIA
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ausztria-Magyarország 25-24 (9-13)
A MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSEN
Macedónia-Spanyolország 22-33
Dánia-Izland 32-23

"Személy szerint szégyellem magam, olyan vereséget szenvedtünk, amit nem lett volna szabad - nyilatkozta az MTI-nek Iváncsik Gergő, a magyar csapat balszélsője.

- Amit az első félidőben szépen felépítettünk, azt a második játékrészben teljesen leromboltuk, mintha káosz uralkodott volna a pályán.

A II. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 3. FORDULÓ
Oroszország–Fehéroroszország 39-33
Franciaország–Svédország 28-30
Lengyelország–Horvátország 28-31
A FOLYTATÁSBAN
AZ ELŐDÖNTŐBEN (JANUÁR 24., HERNING)
Spanyolország–Franciaország 18.30
Dánia–Horvátország 21.00
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT (JANUÁR 24., HERNING)
Izland–Lengyelország 16.00

Nagyon sajnálom, hogy ilyen csúnyán zártuk az Európa-bajnokságot. Összességében elégedett lehetünk, a célunkat elértük. Nyilván a szurkolók nem számítottak arra, hogy így zárjuk a tornát, le kell vonni a tanulságokat és fel kell építeni néhány dolgot."

A szövetségi kapitány igyekezett pozitívra hangolni a teljesítményről kialakult képet. Szerinte büszkék lehetünk a nyolcadik helyre, elértük a magunk elé tűzött célt, a csapat roppant nehéz csoportból beverekedte magát a középdöntőbe, s alapvetően helytállt, még ha a bravúr nem is sikerült - mondta Mocsai Lajos a mérkőzés után. Elnagyolt vélemény, mi nem így láttuk.

Polgár Judit a halhatatlanok között

Publikálás dátuma
2014.01.23. 20:55
Gyermekszimultán a nagymesterrel FOTÓ: K 2 PRESS
 A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete csütörtöki közgyűlésén tagjai közé választotta a sakkozó Polgár Juditot.

A közgyűlést követő díszvacsorán megjelent Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, továbbá Fábián László, a MOB sportigazgatója is.
Kárpáti György, az egyesület elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy több mint két évtizede működik a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete, amely azokat a sportolókat tömöríti, akik a legtöbb dicsőséget szerezték az országnak az olimpiákon, illetve világ- és Európa-bajnokságokon. Hozzátette: az alapszabály értelmében a társaságnak 21 tagja lehet, és a tavaly elhunyt Gyarmati Dezső helyére a közgyűlésen megjelent 11 tag egyhangú szavazással választotta Polgár Juditot.

A kitűnő sakkozó pályafutását Kállai Gábor nemzetközi nagymester méltatta. Kiemelte, hogy ő az első, akit aktív sportolóként választottak be az egyesületbe, és egyben az első olyan tag, aki nem klasszikus értelemben vett olimpiai sportág képviselője, ugyanakkor ő is olimpiai bajnok, ugyanis sakkolimpián lett aranyérmes. Kállai Gábor felidézte, hogy Polgár Judit első nemzetközi sikerét mindössze kilencévesen aratta, amikor New Yorkban csupán egy partija végződött döntetlennel, a többit megnyerte. Hangsúlyozta még, hogy a játékos 1989 óta vezeti a nemzetközi szövetség női világranglistáját, 18-szor lett Magyarországon az év sakkozója, és a sportág kétgyermekes anyaként is fontos szerepet játszik az életében, a sakkoktatás népszerűsítésének élharcosa.

Simicskó István bölcsnek nevezte az egyesület döntését, hogy sakkozót választott tagjai közé, mivel, ahogy fogalmazott "a sakk a magyar sport bástyája, Polgár Judit pedig annak a királynője". "Számomra elég érdekes a halhatatlan kifejezés, ugyanis a sakkhoz kötődik - nyilatkozott az MTI-nek Polgár Judit. - Ebben a sportágban vannak halhatatlan játszmák, és én kisgyerekként arról álmodoztam, hogy de jó lenne egyszer ilyet játszani. Úgy érzem, elmondhatom, hogy nekem is voltak jelentős partijaim."
Hozzátette: nagy elismerés és nagy öröm számára, hogy bekerült a halhatatlanok közé.

"A társak közül vannak, akiket személyesen ismerek, például Wichmann Tamást, aki már részt vett a sakkfesztiválunkon is vagy Darnyi Tamást, akivel régen egy klubban, az OTP Sport Plusz SE-ben versenyeztünk, sőt közös reklámfilmben is szerepeltünk" - mondta Polgár Judit.

A díszvacsorára meghívást kapott a vívás, az öttusa, a kajak-kenu, az úszás, a vízilabda és a sakk több fiatal tehetsége is, akik edzőjük társaságában ismerkedhettek meg a magyar sport nagyjaival.

A véget nem érő pokol - a Népszava fotósa mindent vitt

Publikálás dátuma
2014.01.23. 12:25
Fotó: Bielik István
Bielik István, a Népszava munkatársa nyerte el A véget nem érő pokol című képriportjával a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által meghirdetett pályázatra 310 fotográfus összesen 9583 képet nevezett, ez a tavalyinál 22 százalékkal nagyobb érdeklődést jelent - közölte Szigeti Tamás, MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára a csütörtöki budapesti eredményhirdetésen.

Bielik István, a Népszava munkatársa nyerte el A véget nem érő pokol című képriportjával a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját.

Bielik István saját szemében

Bielik István saját szemében

A Népszava fotósai közül Szalmás Péter is rangos elismerést söpörhetett be - sport kategóriában második lett Vívómámorok című fotójával.

És végül íme egy kép a legjobb "látókról".

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt