Előfizetés

Összefogás névvel kampányol az ellenzéki szövetség

Publikálás dátuma
2014.01.23. 10:54
Nemcsak közös névvel, hanem egységes arculattal vágnak neki a kampánynak. Fotó: Vajda József/Népszava
Összefogás lett a neve az ellenzéki választási szövetségnek – tudta meg a Népszava. Az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció, illetve a Liberálisok nemcsak közös névvel, hanem egységes arculattal vágnak neki a kampánynak, ami a kormányváltó választók dolgát egyszerűsítheti.

A plakátokon, szóróanyagokon azonban az összefogásban szereplő pártok lógói is megjelennek, mert a szövetség nem jelent választási pártot. A közös név a szavazólapon sem szerepel majd, ott önállóan jelenek meg a pártok.

Az összefogás résztvevői már többször elmondták, hogy bár közös lesz a kampány, egymáshoz alkalmazkodva, az előre meghatározott keretben igyekeznek megszólítani a választókat, a baloldal ellenzéki pártjai a kampányban megőrzik az identitásukat.

A közös kampánystáb - amelynek tagja a szocialista Molnár Zsolt, Karácsony Gergely a PM, Szigetvári Viktor az Együtt, Molnár Csaba a DK, Boruzs András a Liberálisok politikusa - arról is megállapodik, hogyan használják fel azt a közel 600 millió forintot, amit a kampányra közpénzből kaphat a szövetség.

Milliókat fizetnek a nyilvános helyen dohányzók

Publikálás dátuma
2014.01.23. 09:51
Fotó: Johannes Simon/Getty Images
A nyilvános helyekre vonatkozó dohányzási szabályok szigorítása óta, az elmúlt két évben mintegy 25 millió forint bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Különösen sok a probléma a buszmegállókban, pályaudvarokon, vasútállomásokon. Tavaly a legtöbb bírságot szórakozóhelyekre, vendéglátó-ipari egységere szabták ki.

A téli hónapokban egyes vendéglátóhelyek üzemeltetői sátrakat állítanak fel az egység előtt az eső, a hó, a hideg ellen. Az ÁNTSZ ennek kapcsán kiemelte, hogy ha az ilyen sátrak zárhatóak, akkor azok zárt térnek minősülnek, ott dohányozni nem lehet. Emiatt az elmúlt időszakban több vendéglátó-ipari egységre milliós nagyságrendű bírságot kellett kiszabni - tették hozzá.

2012. január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. A jogszabály előírásainak betartását a területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek intézetei ellenőrzik.

2012. óta összesen 106 ezer vizsgálatot hajtottak végre, ebből 56 ezer jutott 2012-re, 50 ezer pedig 2013-ra. A jelenlegi adatok szerint 2012-ben 12 millió, tavaly csaknem 13 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök, 2013-ban a legtöbbet szórakozóhelyekre, vendéglátó-ipari egységekre.

Az ÁNTSZ kitért arra, hogy a módosítás hatályba lépése után a jogszabály három hónapos türelmi időt adott az érintetteknek a felkészülésre. Bár a vizsgálatok már ekkor megkezdődtek, bírságot ekkor még nem szabtak ki. A türelmi időszak alatt átlagosan 5-6 kifogás jutott száz ellenőrzésre. Tavaly már csak nagyjából fél százalék körül alakult a kifogások aránya. A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon viszont kirívóan magas, több mint 13 százalékos volt a kifogásolási arány.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását idén is folyamatosan ellenőrzik, s emellett - az előző két év gyakorlatának megfelelően - több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Ma hirdetik ki a ponthatárokat

Ma hirdetik ki a februárban induló felsőoktatási képzések felvételi ponthatárait, amelyek elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. az MTI-vel.

Közleményük szerint a felvételizők az e-felvételi felületén is megtekinthetik az általuk megjelölt szakok ponthatárait és az elért pontszámukat. Azok, akik megadták mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak eredményükről.

Az Oktatási Hivatal a ponthatárok meghatározása után minden jelentkező esetében besorolási határozatot hoz, amelyből kiderül, hogy a felvételiző az egyes jelentkezési helyeken hány pontot ért el, az adott meghirdetésen mennyi a ponthatár, valamint hogy besorolást nyert-e valamelyik jelentkezésére, és ha igen, melyikre.

A februári keresztféléves képzésekre 5729-en jelentkeztek.