Előfizetés

Kikaptunk Ausztriától

Publikálás dátuma
2014.01.22. 21:20
MTI Fotó: Kovács Tamás
A magyar válogatott nyolcadik helyen zárt a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mivel a középdöntő szerdai záró fordulójában 25-24-es vereséget szenvedett az osztrák csapattól.

I. csoport (Herning), 3. forduló:

Ausztria-Magyarország 25-24 (9-13)

Herning, Jyske Bank Boxen, 11 ezer néző, v.: Gubica, Milosevic (horvátok)
gólszerzők: Santos 6, Szilágyi 6, Weber 5/2, Schmid 2, Ziura 2, Edelmüller 1, Wagesreiter 1, Kolar 1, Schlinger 1, illetve Iváncsik G. 5/3, Császár 4/2, Szalafai 3, Putics 3, Mocsai 2, Zubai 2, Gulyás 2, Szöllősi 1, Nagy K. 1, Ilyés 1.

A spanyolok könnyed győzelmét követően a magyar válogatott úgy léphetett pályára, hogy mindenképpen a legjobb nyolc között végez az Eb-n. Ennek ellenére főként támadásban kezdett sok hibával a pirosban játszó magyar csapat, de az osztrákokon látszott, hogy sokat kivett belőlük a két nappal korábbi spanyolok elleni szoros csata.

Korai háromgólos hátrányát a félidő közepére ledolgozta a magyar származású Szilágyi vezette osztrák válogatott (5-5), a Mocsai-csapat megtorpant, Császár a második hetesét is kihagyta. A következő büntetőhöz Iváncsik állt oda, és több mint ötperces gólcsendet tört meg. Nem sokkal később Lékai beállásával új lendületet kapott a magyar együttes, és háromgólosra növelte előnyét (10-7), a félidei négygólos vezetést pedig Putics látványos gólja eredményezte (13-9).

A második játékrész kihagyott magyar helyzetekkel, Iváncsik két elrontott büntetőjével indult, így két gólra feljöttek a fehér mezesek. A magyarok aztán épphogy visszaállította a négygólos különbséget, kettős emberhátrányba került, amit kíméletlenül kihasználtak az osztrákok és kiegyenlítettek (18-18). A folytatásban Gulyás gólja egy csaknem hétperces gólínségnek vetett véget, majd felváltva estek a gólok mindkét oldalon.

Az utolsó öt percnek egygólos osztrák vezetéssel vágtak neki a csapatok, de a magyar válogatott összeesett, s még az egyenlítésre sem maradt esélye.

A magyar válogatott a nyolcadik helyen végzett, mert a másik középdöntős csoport negyedik helyezettjének, Svédországnak több pontja van.

Mocsai Lajos, a magyar csapat szövetségi kapitánya: "Úgy érzem, két fáradt csapat játszotta végig ezt a mérkőzést, nagyon nehéz héten vagyunk túl, hiszen egy vírus ment végig a csapaton és Ancsin Gábort is elvesztettük, éppen ezért a gárda az ereje végére ért. A két fáradt csapat közül mi vettük fel hamarabb a ritmust, de sajnos a négy kihagyott hétméteres és az elrontott ziccerek, még több erőnket emésztette fel. A végén nekünk kellett rohanni az eredmény után, de már nem volt esélyünk. Nyilvánvalóan nem öröm így búcsúzni, de azt gondolom, Európa legjobb nyolc csapata közé bekerülni nagy dolog. Emelt fővel utazhatunk haza, hiszen a célunkat elértük. Gratulálok a csapatnak az elmúlt négy heti munkáért, csak a dicséret hangján tudok beszélni az együttesről."

Mikler Roland, a magyar csapat kapusa: "Az első félidő után úgy éreztem, lehet esélyünk arra, hogy olyan gólkülönbséget alakítsunk ki, hogy akár az ötödik helyért játszhassunk. A második félidőre kipukkant a csapat, nem tudom mi történt..."

Iváncsik Gergő, a magyar csapat balszélsője: "Személy szerint szégyellem magam, egy olyan vereséget szenvedtünk, amit nem lett volna szabad. Amit az első félidőben szépen felépítettünk, azt a második játékrészben teljesen leromboltuk, mintha káosz uralkodott volna a pályán. Nagyon sajnálom, hogy ilyen csúnyán zártuk az ez Európa-bajnokságot. Összességében elégedett lehetünk, a célunkat elértük. Nyilván a szurkolók nem számítottak arra, hogy így zárjuk a tornát, le kell vonni a tanulságokat és fel kell építeni néhány dolgot."

Patrekur Johannesson, az osztrákok szövetségi kapitánya: "Nagyon boldogok vagyunk az eredmény miatt, büszke vagyok a csapatomra, hogy a spanyolok ellen és most is megmutatta, mire képes. Végig küzdöttük a mérkőzést, úgy gondolom, kiváló tornán vagyunk túl, kivívtuk az ellenfelek tiszteletét."

Szilágyi Viktor, az osztrákok átlövője: "Ez a mérkőzés olyan volt számunkra, mint az egész torna, egyszer fent, egyszer lent. Mindenki elképesztően fáradt volt már, ennek ellenére fantasztikus, hogy egy ilyen győzelemmel zárhattuk a viadalt."

korábban:

Spanyolország-Macedónia 33-22 (15-12)   

később:
Dánia-Izland 20.30

Földmutyi: a helyzet a Hortobágyon is fokozódik

Berettyóújfalu és Furta után most már Derecskén is áll a bál a földmutyi miatt. A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területeire kiírt pályázatokon is strómanok vitték el a földeket a helyben termelő gazdálkodók helyett - írja közleményében Gőgös Zoltán.

Az egyik nyertes pályázó hivatalosan Derecskén, a Csokonai utca 24. szám alatt lakik. A címen található házat elnézve nem kérdés, hogy ugyanúgy fiktív lakcímbejelenésről van szó, mint a közeli Furtán, a Sáros utca 5. esetében.

A napokban napvilágot látott információk szerint egy vesztes pályázó már büntetőfeljelentést tett a Hajdú-Bihar megyei ügyészségen. Az MSZP is bejelentést tesz a hatóságoknál, mert Hortobágyon is folytatódik az országos gyakorlat: a földeket jól behatárolható családi érdekkörök szerzik meg a tisztességes gazdálkodók elől.

Varju László képviselőtársammal ma a HNP-nél jártunk, hogy betekintsünk a pályázati anyagokba. A HNP technikai okokra hivatkozva a pályázatokat nem, csupán a pályázatok bírálatát összegző jegyzőkönyveket bocsátotta rendelkezésünkre. Ám ezekből is világosan kiderül, hogy súlyos hibák történtek az elbírálás során.

Egyes helyi gazdák például azért véreztek el, mert az általuk használt területekről szóló nyilatkozatuk a most értelemszerűen újra megpályázott területeket is tartalmazta, ám ezeket a HNP duplán vette figyelembe, és kizárta őket, annak ellenére, hogy a legmagasabb pontszámot kapták. Ennél is elképesztőbb az a gyakorlat, hogy egy adott állatlétszám beírásával akár tucatnyi területre is lehetett pályázni.

A hoppon maradt hortobágyi gazdák el vannak keseredve a HNP által kiírt és lebonyolított pályázat végeredménye miatt. Többen arról számoltak be, hogy a helyi termelők helyett állattartással korábban nem foglalkozó, a környéken ismeretlen strómanok vitték el a földeket.

Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy érvénytelenítsék a HNP által kiírt, kiértékelt és elbírált pályázatokat! Az MSZP kormányra kerülése véget fog vetni a Fidesz folytatólagos földrablásának. Az áprilisi kormányváltás után az MSZP igazságot fog szolgáltatni a Fidesz által becsapott és kisemmizett gazdáknak.

Szén–monoxid-mérgezés Erdőkertesen - két kisgyermek kórházban

Két hat év körüli gyermeket vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával a Pest megyei Erdőkertesről szerda délután – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.

Csámpai Attila elmondta, hogy a rendelkezésre álló információk szerint valószínűleg a családi ház fürdőszobájában lévő gázkészülékből áramolhatott vissza a gáz.

A gödöllői hivatásos tűzoltók és a megyei katasztrófavédelem műveleti szolgálata jelenleg is a helyszínen tartózkodik, egyebek mellett méréseket végeznek.

A gyerekeket kórházba vitték, állapotukról egyelőre nem tudni részleteket – közölte a szóvivő.