Előfizetés

Tanúként hallgatták ki a drogügyben Lazáryt

Tudomása szerint a szombathelyi drogüggyel kapcsolatban a rendőrség kihallgatta Lazáry Viktort, a város alpolgármesterét - mondta Czeglédy Csaba, a botrányt kirobbantó szocialista politikus. Az MSZP szombathelyi frakcióvezetője a Blikk információját megerősítve lapunknak arról beszélt, hogy a feljelentése, valamint a bizonyítékok átadása után alapos nyomozás indult. Hozzátette: az elmúlt hónapokban őt mintegy féltucatszor hallgatták ki, és az átadott bizonyítékokról kérdeztek. 

Czeglédy szerint elsősorban a drog terjesztőit, illetve a külföldi beszállítókat akarja felkutatni a Nemzeti Nyomozó Iroda. A szocialisták helyi frakcióvezetője elmondta, a botrány kirobbanásáig fideszes színekben politizáló alpolgármester jelenleg is részt vesz a testületi ülésken és ha nem is minden nap, de bejár a városházára.

Lapunk úgy értesült, hogy legutóbb december 17-én hallgatták ki az alpolgármestert, akit nem gyanúsítottként idéztek be. Hozzáértők szerint ennek az lehet az oka, hogy a tanúnak ugyan nem kell maga ellen vallani, de köteles igazat mondani. Az is előfordulhat viszont, hogy nyomozati alkut kötöttek Lazáryval.

A drogügy tavaly szeptember végén robbant ki, miután Czeglédy nyilvánosságra hozta azt a rejtett kamerával készített videót, amelyen egy, az alpolármesterre nagyon hasonlító férfi orrán keresztül drogot szív fel.

Claudio Abbado karmesterre emlékeznek Olaszországban

Az olasz kulturális és politikai élet is az életének 81. évében  hétfőn elhunyt Claudio Abbadóról emlékezett meg.

 Az olasz parlament felső háza kedden egyperces csenddel emlékezett meg a tavaly augusztusban örökös szenátornak kinevezett Abbadóról. Az ülésteremben levő szenátori asztalán vörös rózsacsokrot helyeztek el, miközben a karmester névtelen tisztelői fehér rózsákkal lepték el Abbado bolognai lakásának bejáratát. A Milánóban született maestro bolognai otthonában hunyt el. 

Abbadót a bolognai Szent István-bazilikában ravatalozzák fel, tisztelői kedd délután 14 órától egy napon át róhatják le kegyeletüket. Családja bejelentése szerint temetését szűk körben tartják meg. Hamvait talán a szardíniai Algheróban levő villája kertjében szórják szét. 

Claudio titokzatos útra indult, de mindannyiunkkal marad örökre - így jelentették be az olasz sajtóban Abbado halálhírét gyermekei és unokái. Régi barátja, Giovanni Nicolini atya elmondta, Abbado laikus kultúrájú ember volt, de mély lelkiséggel bírt és szívesen járt templomba, ezért halála előtt áldásban részesítette.

Isten vele, Maestro címmel közölt több oldalas megemlékezést Abbadóról a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera. Az újság Abbado szavait idézte, melyek szerint élete utolsó részében a betegség okozta szenvedés "szerencsét hozott, újra felfedeztem a családom és a mások iránti szeretetet".  A torinói La Stampa A zene mosolya címmel közölt visszaemlékezést. 

Abbadóval a színpadon minden hatalmassá, romlatlanná és halhatatlanná vált - nyilatkozta Roberto Benigni Oscar-díjas színész-rendező, aki a karmesterrel Szergej Prokofjev Péter és a farkas című művét vitte színpadra. Dario Fo irodalmi Nobel-díjas színész-rendező azt hangsúlyozta, hogy Abbado "még a legkisebb zenekarokat is naggyá tette". Fo arra emlékeztetett, hogy a karmester nemcsak a tehetséges fiatal európai zenészeket karolta fel, hanem Venezuelában utcazenekart állított fel hasonló sikerrel. 

A milanói Scala operaház január 27-én Ludwig van Beethoven Eroica szimfóniájának gyászindulójával búcsúztatja Abbadót. A Scala zenekarát Daniel Baremboin vezényli. Koncerttel akar megemlékezni Abbadóról az őt a világ minden részére követő rajongói klubjának (CAI) négyszáz tagja is. Olaszországban Abbado baloldali politikai elkötelezettségéről is megemlékeztek: a kommunista Kubáért tett felhívásairól és a Silvio Berlusconi által képviselt olasz politikával szemben kifejezett nemtetszéséről. 
    Az olasz sajtó hangsúlyozta a sokáig Abbado versenytársának tartott Riccardo Muti szavait, aki az igazi és mély olasz és európai kultúra nagy képviselőjének nevezte Abbadót.   

Utórengés volt hajnalban Cserhátsuránynál

 A Richter-skála szerinti 2,7-es erősségű földmozgást észleltek a Nógrád megyei Cserhátsurány térségében kedden hajnalban, 2 óra 6 perckor a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium műszerei - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Facebook-oldalán.

 Az intézet közleménye szerint a rengés a január 19-én, vasárnap hajnalban keletkezett 4,4-es magnitúdójú földmozgás utórengése volt. 

A rengésről az obszervatóriumba nem érkeztek lakossági bejelentések. A katasztrófavédelem megyei műveletirányítási központjának is mindössze egy betelefonáló jelezte Nógrádgárdonyból, hogy érzékelte a kedd hajnali földmozgást - írta közleményében az OKF.