Colors Fesztivál sok izgalmas színnel

Idén második alkalommal rendezi meg a Colors Fesztivált az Odeon Video Kft. és a Budapest Film Zrt. a Kino Café vetítőtermében.

 Öt hétvégén át, ingyenes belépéssel (regisztráció szükséges!) olyan ritkán, vagy soha mozikban nem látott filmek nézhetők végig, amelyekben a különféle kultúrák találkozásával, migrációs élethelyzetekkel, hátrányos sorsok kal szembesül a néző.A cannes-i nagydíjas török Once Upon a Time in Anatolia című török film nyitotta a mostani hétvégén az idei ígéretes programot, amelyben török, orosz, iráni és az ex-jugoszláv országok igényes filmjei kaptak helyet.

A február 16-tal záruló kulturális eseménysorban játékfilmek mellett dokumentumfilmek, a Daazo.com által gondozott rövidfilmek láthatók, ezek kívül kiállítások és zenei programok is szerepelnek  a Colors Fesztiválon. Budapest után a sokszínű kultúrális rendezvény átteszi székhelyét Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Szeged artmozijaiba. Legközelebb január 25-26-án indulnak a vetítések a török hétvége jegyében a Kino Caféban.

A török vendégmunkások életét mutatja be Fatih Akin Elfelejtünk hazamenni című első dokumentumfilmje, kurd-török vendégmunkások ausztriai sorsáról szól A második feleség című játékfilm, A idegen című német játékfilm egy fiatal török nő drámai sorsát mutatja be, aki megszökik a férjétől. A Berlini vegyespáros romantikus vígjáték, míg a török Penész című film egy apa drámai vágyódását meséli el a tőle elszakított fia után.

Frissítve: 2014.01.19. 21:24

Trieszt: az év első olasz filmfesztiválja

A hét végén megnyílt az év első olaszországi filmfesztiválja: a Trieste Film Festival 25 éve a Kelet-Közép-európai filmek találkozóhelye. Különösen nagy várakozás előzi meg az idegennyelvű  Oscar-díj  kilences listájára bejutott két filmet, Szász Jánostól A nagy füzetet és a boszniai Danis Tanović Epizód egy vasgyűjtő életéből című rendezését.

Tanovic 2001-ben már learatott egy Oscar-díjat a Senki földje című mozijával. Legújabb műve Bosznia-Hercegovinában játszódik, szereplői egy Poljicében, a várostól távoli külterületen élő roma család tagjai. Mint minden évben, idén is három díjért versenyeznek az alkotások, amelyeket a közönség szavaz meg: A Legjobb játékfilm, a Legjobb dokumentumfilm és a Legjobb Rövidfilm díját osztják majd ki..

A mozifilmek kategóriájában a mezőnyből kiemelkedik a román Corneliu Porumboiu alkotása, Mikor Bukarestben leszáll az est avagy Metabolizmus (Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism), amely egy filmforgatás kulisszái mögé ad bepillantást. Szintén esélyes a győzelemre Szász János filmje, amely Karlovy Varyban már nyert fődíjat.

Említésre érdemes az orosz Jusup Razikov alkotása is, a Szégyen (Stid), valamint a lengyel Lebegő felhőkarcolók (Płynące wieżowce). Utóbbi rendezője, Tomasz Wasilewski hazájában igen kényes témát érint, egy homoszexuális pár szerelmi történetét meséli el.

A dokumentumfilm kategóriában 11 nemzetközi alkotás versenyez. A rövidfilm mezőny 16 munkájából áll, és most először válogattak be a versenybe két rajzfilmet is, a macedón Vuk Mitevski Alerik című művét, vlamint a szlovén Špela Čadež rendezését Bolest címmel.

A fesztiválon 15 kelet-európai alkotás versenyen kívül szerepel. A versenyfilmek szekciói mellett ebben az évben is kínálnak egy meglepetéseket tartogató válogatást, amely tág teret ad az új, Kelet-Közép-Európában népszerű tendenciáknak, olyan filmeknek, amelyek hazájukban nagy kasszasikert arattak.

Például látható a horvát filmtörténet egyik legnagyobb durranása: Vinko Brešan A pap tréfája (Svećenikova Djeca) című filmje, amelyben egy fiatal plébános Dalmáciában azzal próbálja serkenteni a születésszámot, hogy titokban kilyukasztja az eladásra váró óvszereket.

A fesztivál ebben az évben a grúz filmes és festőművész, Szergej Paradzsanov előtt tiszteleg születésének kilencvenedik, első kényszermunkára ítélésének negyvenedik évfordulója alkalmából. (Az ítéletet képzőművészeti alkotások kereskedelme és homoszexualitás miatt rótták ki rá.) Az évfordulós alkalomra az örmény Szergej Avedikian és az ukrán Olena Fetisova közös életrejzi filmjét vetítik le. A trieszti fesztivál Andrzej Wajda Velencében már vetített Wałesa, a remény embere című filmjével zárul majd.

Frissítve: 2014.01.19. 21:19

Freud szeretője

Publikálás dátuma
2014.01.20. 06:47
Bársony Éva Fotó: Népszava
Hetven éven át pletykák keringtek arról, vajon szeretője volt-e Minna Sigmundnak? Annak a Sigmundnak, akiről halála évében, 1939-ben azt írta Wirginia Woolf, hogy "félig kihunyt tűzhányó".

Akkor már a halálos betegségével, szájüregi rákkal küszködött Sigmund - azaz a pszihoanalízis iskolát teremtő zsenije, Sigmund Freud -, de amikor 1895-ben házába fogadta felesége szép és okos húgát, Minnát, minden értelemben aktív vulkán volt. És meghódította a nála kilenc évvel fiatalabb nő szívét, lelkét, eszét és testét. A híres tanítvány, Carl Jung egy 1957-ben adott interjújában beszélt először a titkokkal körülölelt intim kapcsolatról Freud és sógornője között.

Aztán 2006-ban egy kutató felfedezte a cáfolhatatlan bizonyítékot, a svájci Maloja üdülőhely szállodai vendégkönyvében az árulkodó bejegyzést: 1898. augusztus 13-án  Freud a feleségeként jelentette be szállodai szobájába Minnát. Az ott együtt töltött napok érzelmi földrengéseit is felidézi két amerikai szerző, Karen Mack és Jennifer Kaufman a Freud szeretője című könyvében. A regény klasszikus szerelmi történet, Minna Bernays alakjával a középpontban. A két Los Angeles-i írónő a valóságot és a fikciót ötvözte élvezetes és a maga módján elgondolkodtató olvasmánnyá.

A Freud életrajzából, műveiből, leveleiből ismert tényeket nagy női tapintattal és érzékenységgel építették egy megkapóan izgalmas szerelmi kapcsolat viharoktól és lelki megpróbáltatásoktól szaggatott sűrű folyamatába. Meglepően érzékletes európai közeget teremt hősei köré a könyv, s ebben az ezredfordulós bécsi miliőben nem csak Freud gondolatai, pályájának drámai eseményei, férfias hódításai jelennek meg hitelesen, hanem a két nő, Minna és nővére, a hat Freud-gyereket nevelő Martha bonyolult kapcsolata is.

Ez utóbbi különösen a regény végén bontakozik ki a maga izgalmas összetettségében, hiszen Minna 40 évig élt együtt a Freud házaspárral és a hat gyerekkel, s mindvégig megőrizték az egymás iránti mély érzelmi kötődést. Minna alakjának megrajzolásával a kivételes egyéniségű női hősök arcképcsarnoka lett gazdagabb.

(Freud szeretője - Alexandra Kiadó)

Szerző