Előfizetés

Gyulay Zsolt: egymilliárdos gyorssegély a Hungaroringnek

Publikálás dátuma
2014.01.18. 06:56
FOTÓ: Szalmás Péter
Bár a Hungaroring Sport Zrt. a tavalyi évet közel 100 millió forintos nyereséggel zárta, körülbelül egymilliárd forintos gyorssegélyre lenne szüksége ahhoz, hogy megfeleljen az idei sportszakmai elvárásoknak - mondta Gyulay Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója az MTV Ma Reggel című tegnapi adásában.

"A Hungaroring 1985-ben épült, és már nem tudjuk tovább halogatni a modernizációt. Elavult a pálya egész elektromos hálózata, a vízelvezető rendszere és az aszfalt minősége, valamint a digitális átállás miatt olyan dolgokat kell végrehajtanunk, amelyek nem hagynak időt nekünk" - jelentette ki Gyulay Zsolt, hozzátéve, hogy a pályával kapcsolatos komoly feladatok miatt a Hungaroring vezetése egész embert kíván.

Jelezte: stábjával készített egy előterjesztést a kormánynak a 2014-21-es időszakra, amely a sportszakmai feladatok mellett az infrastrukturális fejlesztéseket is tartalmazza. Ez utóbbira szerinte a nézők és a sportszakma miatt is feltétlenül szükség van.
Az MNASZ vezetéséről a Hungaroringgel kapcsolatos elfoglaltságai mellett azért mondott le, mert Szamos Miklós sportszakmai alelnök - akit Gyulay a saját jobb kezének nevezett - lemondása után úgy vélte, a szakmai irányítás már nem volt gördülékeny a szövetségen belül, s ez megosztottsághoz vezetett. Megjegyezte: 2011 tavaszán eredetileg másfél évre vállalta el az MNASZ vezetését, majd a tagok bátorítására hosszabbított, s úgy érzi, rendezett anyagi körülményeket hagy utódjára a szövetségben. Gyulay biztosan nem indul újra a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöki posztjáért, melyről a héten mondott le.

A Mini döntött, Romáé az elsőbbség

Ha valamikor, hát most tényleg csalódott lehet mindenki, aki azt várta a 2014-es Dakar hátralévő szakaszaitól, hogy a Mini két vezére, a tizenegyszeres bajnok Stephane Peterhansel illetve a 2004-ben még motorral győztes Nani Roma késhegyre menő csatát vívhat majd a végső sikerért.

A Mr. Dakarnak becézett Peterhansel ugyanis majd 40 perc hátrányt dolgozott le 3-4 szakasz alatt, és már csak valamivel több, mint két perc előnye maradt Romának, amikor a Mini vezetősége közbeszólt.
"A csata véget ért" - mindössze ennyi derült ki a véleményükből, ám ez a rövid mondatnak az a lényege, ettől kezdve Nani Roma a vezér, és ha technikai problémája nem akad, akkor a Mini-armadából ő nyerheti meg a versenyt. És most Peterhanselnek sem lehet szava, ugyanis csapatfőnökei döntenek. Hogy valami képet kapjon az olvasó arról, mekkora erőfölényben van a Mini a többiekkel szemben, legyen elég annyi, hogy az első 12 között 9 Mini található összetettben...

A motorosoknál ugyan nem volt hasonló csapatutasítás, ám vélhetően most már senki sem lesz képes a spanyol Marc Coma szájából kiénekelni a sajtot. A kétkerekűeknél induló Dési János továbbra is jól szerepel, jelenleg az 52. helyen áll összetettben.
Az autósok között már a 45. helyen jár az összetett értékelésben a Sandlander Team autós egysége, Sebestyén Sándor, Bognár József és Ungvári Miklós, ráadásul mindezt az idei verseny legnehezebb szakaszát teljesítve.
A tegnapi, utolsó előtti napon LaSerenába indult a mezőny, és a szakasz lapzártánk után ért véget.

Az összetett állása (11. szakasz)

Autósok: 1. Nani Roma, Michel Périn (spanyol, francia, Mini) 45:01:54 óra, 2. Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret (franci, Mini) 5:32 perc hátrány, 3. Nasszer al-Attijah, Lucas Cruz (katari, spanyol, Mini) 56:01 p h., ...45. Sebestyén Sándor, Bognár József, Ungvári Miklós (Toyota) 35:27:20 ó h.
Motorosok: 1. Marc Coma (spanyol, KTM) 48:39:41 óra, 2. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 37:36 p h., 3. Jordi Viladoms (spanyol, KTM)1:52:56 ó h., ...52. Dési János (KTM) 19:53:28 ó h.

Túléltük a halálcsoportot!

Publikálás dátuma
2014.01.18. 06:54
Joggal örülnek a magyarok, jöhet a középdöntő FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Amire Nagy László sérülése és Harsányi Gergely kiválását követően kicsit félve gondoltunk, az csütörtök este mégis gyönyörű valósággá vált: a magyar válogatott bejutott a középdöntőbe a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Mocsai Lajos csapata ma délután négykor a macedónok ellen kezdi meg az újabb három meccsből álló menetelését, és ha Lazarovék ellen sikerrel veszik az első akadályt, abszolút esélyük maradhat még az érmes helyekre is.

Sokan félteni kezdték a magyar férfi kézilabda-válogatottat, amikor a dániai Európa-bajnokság nyitó mérkőzésén hét góllal kikaptak a világbajnoki címvédő spanyoloktól.Hirtelen mindenkinek bevillant, mit is mondott Mocsai Lajos szövetségi kapitány a kontinensviadal előtt: a nehéz sorsolás és a sérültek miatt a csapatnak ehhez erőn felüli teljesítményre lesz szüksége ahhoz, hogy a középdöntőbe juthasson.

Nos, az erőn felüli teljesítmény megvolt, és az északi hadjáratban szerzett két döntetlen - Izland 27-27, míg Norvégia 26-26 - azt jelentette, hogy egy ponttal a tarsolyban már középdöntősök Lékaiék. A norvégok elleni utolsó csoportmeccsen már érződött, ez a csapat akár még sokra is viheti legjobbja, Nagy László és a csapatkapitány Harsányi gergely hiányában is. Azaz, beválthatja Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke jóslatát, miszerint a válogatott két évvel ezelőtt, az Eb-n és a londoni olimpián is bravúrosan szerepelt, és most is képes lehet erőn felül teljesíteni.

Eddig minden rendben van tehát, ráadásul Lékai saját védőharmadából lőtt fantasztikus góljáról talán oktatófilm is készül majd. És hogy ez a csapat meddig juthat el? Egy biztos, ha ma délután négykor Macedónia ellen - a meccset az m1 élőben közvetíti - Császárék győztesen hagyják el a herningi csarnokot, akkor bizony akár...

De ne álmodozzunk, maradjunk egyelőre a macedónok elleni találkozónál. Következő ellenfelünk ráadásul két ponttal érkezett a középdöntőbe, és a dánok elleni meccset kivéve igencsak masszív játékot mutattak eddig. A korábbi veszprémi kedvenc, Kiril Lazarov a legjobbjuk egyértelműen: a jobbátlövő 27 találattal vezeti a góllövőlistát, míg eddigi három meccsén kiosztott 10 gólpaszt is. Mindenesetre a magyar szövetségi kapitány a lehető legjobban szeretné felkészíteni csapatát a mai csatára.
"Úgy gondolom, a macedón és az osztrák csapat azonos képességű, mindkettő ellen a norvégok ellen tapasztalt védekezéssel, hátsó rendezettséggel eredményesek lehetünk. Balátlövő poszton Nagy Kornélban és Putics Barnában még ott van a fejlődés lehetősége, bízom benne, hogy az izlandiak elleni találkozóhoz hasonlóan négy-öt kiemelkedő teljesítmény lesz majd, csak akkor van esélyünk a macedónok ellen" - közölte az MTI-vel Mocsai Lajos.
A két csapat legutóbb a göteborgi olimpiai selejtezőben találkozott egymással még 2012-ben, a magyarok kétgólos (28-26) diadalt arattak.
Abszolút elfogadnánk ezt a z eredményt ma délután is...

Ők mondták

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon örülünk a továbbjutásnak, óriási meccset játszottunk. Egyenletesen kézben tartottuk az összecsapást, a taktikai feladatok egy jelentős részét jól oldottuk meg, védelemben heroikusan küzdöttünk. Sajnos a második félidőben hiányoztak a lerohanásaink, és kerestük azt a formációt, amivel el tudjuk dönteni a mérkőzést. Volt egy zseniális Lékai Máté-teljesítmény, úgy gondolom, ő élete egyik legjobb mérkőzését játszotta a válogatottban."

Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa: "Nem baj, ilyen drámainak kellett lennie ahhoz, hogy még jobban tudjunk örülni a továbbjutásnak. Remélhetőleg a csapat továbbra is így fog küzdeni, ami helyenként jó játékkal párosult. Remélhetőleg mindig lesz valaki, aki átlendíti a csapatot a holtponton."

Lékai Máté, a magyar válogatott irányítója: "Óriási csata volt, mindenki tudta, hogy ez élet-halál mérkőzés mind a két csapat számára. Nem biztos, hogy szép volt, de nagyon boldogok vagyunk, ha nem is sikerült begyűjtenünk az első győzelmünket. Az egészpályás gólomnál megláttam a lehetőséget, de aki csak szórakozik, az nem lövi be."

Nagy László, a magyar válogatott sérült átlövője: "Ha nem is nyertünk a csoportban, de az izlandiak és a norvégok elleni két döntetlen két győzelemmel ér fel, hiszen elértük a minimális célt, és továbbjutottunk a középdöntőbe. A macedónok és az osztrákok elleni mérkőzés "fogható", ám a címvédő dánok ellen - akik hazai pályán játszanak - nehéz lesz. Koncentráljunk arra a két meccsre..."

A középdöntő programja

Véglegessé vált a magyar válogatott középdöntős programja a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon.
I. csoport (Herning)
január 18., szombat: Macedónia-Magyarország 16, Ausztria-Izland 18.15, Dánia-Spanyolország 20.30
január 20., hétfő: Macedónia-Izland 16, Ausztria-Spanyolország 18.15, Dánia-Magyarország 20.30
január 22., szerda: Macedónia-Spanyolország 16, Ausztria-Magyarország 18.15, Dánia-Izland 20.30
A csoport állása: 1. Spanyolország 4 pont (67-55), 2. Dánia 4 (62-50), 3. Macedónia 2, 4. Izland 1 (55-60), 5. Magyarország 1 (54-61), 6. Ausztria 0

A csoportellenfelek elleni örökmérleg:
- Macedónia: 12 mérkőzés, 10 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 365 lőtt gól-310 kapott gól
- Dánia: 31, 18-2-11 (704-663)
- Ausztria: 46, 34-2-10 (1208-946)
A csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe, míg a harmadik az 5. helyért játszik majd.

Eredmények

A-csoport
Macedónia-Ausztria 22-21, Dánia-Csehország 33-29
Az állás: 1. Dánia 6 pont, 2. Macedónia 3, 3. Ausztria 2 - a három csapat jutott a középdöntőbe, 4. Csehország 1.
B-csoport
Spanyolország-Izland 33-28, Magyarország-Norvégia 26-26
A végeredmény: 1. Spanyolország 6, 2. Izland 3, 3. MAGYARORSZÁG 2 - a három csapat jutott a középdöntőbe, 4. Norvégia 1.
C-csoport
Oroszország-Lengyelország x-x, Franciaország-Szerbia lapzártánk után
Az állás: 1. (és már középdöntős) Franciaország 4 pont, 2. Szerbia 2 (45-46), 3. Oroszország 2 (55-60), 4. Lengyelország 0.
D-csoport
Horvátország-Svédország x-x, Fehéroroszország-Montenegró lapzártánk után
Az állás: 1. (és már középdöntős) Horvátország 4 pont (60-44), 2. (és már középdöntős) Svédország 4 (58-43), 3. Montenegró 0 (43-55), 4. Fehéroroszország 0 (44-63).