Előfizetés

Bankrobbantás - Szándékosan rossz minőségű körözési képeket tettek közzé?

Publikálás dátuma
2014.01.16. 20:19
Fotó: Vajda József
A hétfő hajnali bankrobbantás napján tette fel a kérdést a Népszava: miért nem hozzák nyilvánosságra a térfigyelő kamerák felvételeit, illetve miért nem tűznek ki nyomravezetői díjat. A rendőrség napokig hallgatott, míg végül - sokat késve - csütörtökön mégis lépett a nyilvánosság felé: nézhetetlen képpel, és tízmilliós díjjal.

Lapunk többször szóvá tette, hogy nem hozta nyilvánosságra a rendőrség - a lakosság segítségét kérve - a bankrobbantás helyszínén készült térfigyelő-felvételeket. Azt is nehezményeztük, hogy nyomravezetői díjat sem tűztek ki, holott ennél enyhébb bűncselekmények esetén is megteszik. A Terrorelhárítási Központ sem vett részt a felderítésben, ami megint csak különös.
Csütörtökön a rendőrség végül közleményt tett közzé. "A bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult, személyi sérülés nem történt.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatja az eljárást a jelenleg ismeretlen tettes ellen. Kérik, hogy aki a bűncselekménnyel vagy az ismeretlen elkövetővel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, elsősorban az ügy kapcsán elkülönített ingyenesen hívható 06-80-620-107 zöld számot hívja, de bejelentését megteheti a 107, 112 központi segélyhívók valamelyikén, illetve bármelyik rendőri szervnél."

Itt a számla

Az előzetes felmérés szerint a hétfő hajnali budapesti, Lehel utcai robbantás során az épület szerkezetében körülbelül 25 millió forint kár keletkezett, a lakásokban a felmért kár összege összesen 1,5 millió forint - írta közleményében az épület biztosítója, az Aegon Magyarország. A biztosítót az épület tartószerkezetében keletkezett károk terhelik.

Az országos rendőrfőkapitány most mégis bruttó tízmillió forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és információit az eljárás során ismerteti. Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére a szükséges intézkedéseket megteszi. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

A rendőrség által közzétett képek viszont lényegében értékelhetetlenek. Egy lapunknak nyilatkozó bankbiztonsági szakértő úgy fogalmazott, hogy a hatóság vélhetően szándékosan tett közzé azonosításra alkalmatlan minőségű képeket - ennek oka ismeretlen. A bankok kamerái általában ennél sokkal jobb minőségű felvételeket készítenek, s ezeket a nyomozók rendelkezésére bocsátották.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda József

Emellett a tetthely környékének másfél kilométeres körzetében további több száz kamera számos értékelhető - kitűnő minőségű - felvétele állt a rendőrség rendelkezésére, közülük azonban azonosításra alkalmas minőségben szintén nem közöltek semmit. Megírtuk: a rendőrség a robbantás helyszínének összes megközelítő útvonalának térfigyelő, és biztonsági kameráinak felvételeit begyűjtötte, mintegy másfél kilométeres körzetből. Ugyanezen a területen tanúkutatást is végeznek. A több száz kamera anyagainak aprólékos elemzése azonban komoly energiákat köt le. Forrásaink szerint a bankbiztonsági vezetők összejövetelén egyetértettek a kamerarendszerek fejlesztésében, illetve a helyi közterület-felügyeletekkel, illetve a rendőrséggel való szorosabb együttműködésben.

Amint azt Tarjányi Péter biztonsági szakértő lapunknak korábban elmondta, kicsi az esélye, hogy valóban rablási kísérlet történt. Sokkal inkább figyelemfelkeltés lehetett a cél, erre a pokolgép mérete, a támadás helye utal elsősorban.

Angyalföld védekezik

Ötvenöt nagyfelbontású, távvezérelt videokamerával bővült a térfelügyeleti rendszer a XIII. kerületben. Tóth József, a kerület szocialista polgármestere tegnap, a kamerák átadásakor arra emlékeztetett, hogy a héten történt Lehel úti robbantással kapcsolatban is milyen értékes információkkal szolgáltak a már korábban üzembe helyezett készülékek.

A rendszert 2000-ben kezdték kiépíteni a kerületben, és bevezetése óta az önkormányzat 241 millió forintot fordított fejlesztésre, ezen kívül működteti a jelenleg 39 tagú közterület-felügyeletet, továbbá évente 30 millió forintot ad a kerületi rendőrkapitányságnak.

A jelenlegi fejlesztés 46 millió forintba került az önkormányzatnak, a rendszer múlt évi működtetésre 67,5 millió forintot költöttek. Paál Péter György, a kerületi rendőrkapitányság vezetője hasznosnak ítélte a rendszert, amelyik eddig főként fiatalkorúak sérelmére elkövetett rablások, kerékpárlopás-sorozat esetében és koccanásos baleseteknél tett jó szolgálatot.

Fotó: Vajda József

Fotó: Vajda JózsefÚj forgalmi rend lép életbe a Flórián tér környékén

 Az 1-es villamos vágányfelújítási munkái miatt pénteken új forgalmi rend lép életbe a Flórián tér környékén - közölte csütörtökön a Budapesti Közlekedési Központ.

Az Árpád híd felől a Vörösvári út irányába két egyenes sávon haladhat a közúti forgalom, a Szentendrei út felé két önálló jobbra kanyarodó sávot jelölnek ki. A Flórián téren a Szentendrei útról a Vörösvári út felé két sáv lesz járható, a Pacsirtamező utcáról a Szentendrei út felé szintén két sávon haladhatnak az autósok, ugyanakkor továbbra is lehet balra kanyarodni a Vörösvári út felé.

A Vörösvári útról érkezve nem változik a forgalmi rend, a Váradi utcai csomópont Flórián tér felőli oldalát ideiglenesen lezárják. A villamosvágányt továbbra is irányonként egy-egy forgalmi sávon lehet keresztezni, a Váradi utca felől érkezők - a közösségi közlekedési járatok kivételével - a csomópont jelentős sávelhúzásai miatt, forgalombiztonsági okokból ideiglenesen nem kanyarodhatnak balra.

Még 0,5 százalékpont MNB-kamatcsökkentés várható

A hazai és a külső kockázati környezet, valamint az inflációs kilátások a piaci várakozásnál nagyobb, további 0,50 százalékpontnyi kamatcsökkentést tesznek lehetővé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára, de ezzel közép- és hosszabb távon a jelenleginél valószínűleg gyengébb forint is együtt jár majd - jósolták felülvizsgált csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs (GS) globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői befektetőknek összeállított helyzetértékelésükben közölték, hogy 2014 első felében 2,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamattal számolnak. Ez a jelenleg érvényes határidős piaci árazásoknál 0,15-0,20 százalékponttal nagyobb mértékű enyhítés lenne.

A ház szerint a monetáris tanács számára az alacsony inflációs ráta és inflációs várakozás, a korlátozott piaci reakció az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának leépítésére és az MNB enyhítési alapállását tükröző jegybanki nyilatkozatokra, valamint a magyar befektetési eszközök kitartó kereslete teszi lehetővé a kamatcsökkentési ciklus idei folytatását.

A GS elemzői ugyanakkor gyengítették rövid távra szóló forintárfolyam-előrejelzésüket, tekintettel az általuk várt nagyobb mértékű MNB-kamatcsökkentésre, valamint arra a véleményükre, hogy a magyar jegybank toleránsabbá vált a gyengébb forinttal szemben.

A cég most háromhavi távlatban 305 forintos euróárfolyamot vár az eddig erre az időtávra érvényben tartott 300 forint/eurós prognózis helyett, fenntartotta ugyanakkor a hat és a tizenkét hónapra szóló, 305 és 310 forintos eurót valószínűsítő becslését.
A Goldman Sachs elemzői szerint mindemellett a jelenlegi közműdíj-csökkentésekből eredően később erőteljes bázishatások gyakorolnak majd felhajtóerőt a tizenkét havi magyarországi inflációs rátákra, ami a pozitív reálkamat gyors eróziójával jár.
A cég várakozása szerint mindez - és a külső finanszírozási kilátásokkal kapcsolatos, ehhez kapcsolódó aggályok - végül kamatemelésre késztetik az MNB-t.

A ház 2015-re ennek alapján 1,00 százalékpontos MNB-kamatemelést vár, igaz, a monetáris szigorítás kezdetének időpontjára adott prognózisát az idei negyedik negyedévről 2015 első felére tolta ki.
Legutóbbi felülvizsgált előrejelzéseikben más nagy londoni házak szakelemzői is szinte ugyanezt az MNB-kamatpályát vázolták fel.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői a decemberről szóló, több évtizedes mélypontot jelző inflációs adatok ismertetése utáni értékelésükben közölték, hogy az új inflációs számsor, valamint az MNB vezető illetékeseinek legutóbbi nyilatkozatai alapján az általuk eddig valószínűsített 2,80 százalékos MNB-kamatmélypont helyett most már 2,50 százalékos alapkamaton várják a kamatcsökkentési sorozat végét.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői az új inflációs adatok után szintén 2,50 százalékra csökkentették az MNB várható kamatmélypontjára adott prognózisukat az általuk eddig várt 2,70 százalékról.

Közölték azt is, hogy 2015 közepére tolták ki az MNB első kamatemelésének időpontját valószínűsítő előrejelzésüket, arra a felülvizsgált feltételezésükre alapozva, hogy az éves inflációs ráta csak 2015 második felében éri el a magyar jegybank 3 százalékos célszintjét.

A City elemzői közösségében van ennél agresszívabb rövid távú MNB-kamatcsökkentési előrejelzés is.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai minapi budapesti tájékozódó látogatásukról összeállított beszámolójukban közölték: felülvizsgált prognózisuk szerint a növekedési hitelprogramot az MNB "a korábban gondoltnál konzervatívabb alapállásról" folytatja, és inkább az alapkamatot csökkenti nagyobb mértékben.
Ennek alapján a ház azzal számol, hogy az MNB májusig - egyenként 0,15 százalékpontos lépésekben - 2,25 százalékra csökkenti alapkamatát.

A cég elemzői is azt várják ugyanakkor, hogy az MNB 2015-ben 3,50 százalékig emeli vissza alapkamatát a pozitív reálkamat fenntartása és a Fed mennyiségi enyhítési ciklusának leépítéséből eredő potenciális negatív piaci hatások ellensúlyozása végett.