Fóton visszalép a liberális jelölt

Nem indul a március 2-án tartandó megismételt fóti időközi választáson a polgármesteri posztért Vargha Nóra Mária, a Magyar Liberális Párt (MLP) jelöltje, aki a november 24-ei voksoláson az utolsó helyen végzett – írta csütörtökön az atv.hu.

A Pest megyei településen azért kellett időközi polgármester- és képviselőválasztást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet tavaly lemondott polgármesteri posztjáról, valamint az 1-es számú egyéni választókerületben szerzett mandátumáról.

A november 24-én tartott voksoláson a városvezetői székért induló öt jelölt közül Takács István, az MSZP - Együtt-PM – DK közös jelöltje lett a befutó 25 százalékos eredménnyel. A második helyen a település egyik alpolgármestere, a független Bartos Sándor végzett (21,4 százalék), a harmadik Németh József független jelölt lett (20,6 százalék).

Őt követte Földi Pál János, a Civil Összefogás a Fótiakért Egyesület jelöltje (19,8 százalék), míg Vargha Nóra Mária, a Magyar Liberális Párt színeiben utolsóként került ki a megmérettetésből 13 százaléknyi szavazattal.

A Budapest Környéki Törvényszék törvénysértésekre hivatkozva a múlt év végén megsemmisítette a választás eredményét, a végzés szerint az egész választási eljárást meg kell ismételni. Az új voksolást március 2-ára írták ki Fóton.

Az atv.hu-nak nyilatkozó Vargha Nóra Mária a visszalépésről hozott döntését véglegesnek nevezte. Mint mondta, Fóton nem változott semmi novemberhez képest, "országos szinten azonban igen".

Kérdésre válaszolva kifejtette, semmilyen megállapodást nem kötött a korábbi győztessel, Takács Istvánnal, majd közölte: akárki lesz a polgármester, külsős bizottsági tagként törekedni fog az együttműködésre vele. Vargha Nóra Mária úgy fogalmazott: az MLP teljesen ráhagyta a döntést.

"Semmilyen nyomásgyakorlást nem éreztem, a párt abszolút liberálisan viselkedett"- mondta a portálnak.

Boruzs András, a Magyar Liberális Párt ügyvivője a cikk szerint az atv.hu-nak megerősítette: Vargha visszalépése nem része semmilyen politikai üzletnek.

"Nem kértünk ezért cserébe semmit" – mondta Boruzs.

Az MTI úgy tudja, hogy Vargha Nóra Mária hivatalosan még nem jelentette be visszalépését.

Szerző

Gyermekétkeztetés: a speciális igényeket sem háríthatják a szülőkre

Publikálás dátuma
2014.01.16. 12:33
Képünk illusztráció. Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Az óvoda fenntartójának gondoskodnia kell a különleges étrendre szoruló gyermek napi háromszori étkeztetéséről, akár többletköltséget jelentő beszállító megbízásával, akár képesített alkalmazott felvételével - tájékoztatta közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-t.

Az ellátás megszervezése nem jóindulat kérdése, hanem az óvoda, iskola feladata - szögezte le az ombudsman egy szülő panaszának vizsgálatában. A vizsgált esetben az óvoda és a helyi önkormányzat a megfelelően képzett konyhai alkalmazott hiányára hivatkozva elzárkózott attól, hogy a különleges étkezési igényű gyermeket az egészségi állapotának megfelelő ételekkel lássa el és napi három órában korlátozta a gyermek óvodába járását.

Az orvos előírása szerinti glutén- és laktózmentes diétát a szülők nehéz anyagi helyzetük miatt nem képesek garantálni, a gyermek nem jut a számára szükséges élelemhez, gyakorlatilag éhezik - olvasható a vizsgálatot összegző közleményben.

Székely László alapjogi biztos a jogbiztonság, a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga, valamint az esélyegyenlőség követelménye sérülésének lehetősége miatt indított vizsgálatot és jelentésében emlékeztetett több  korábbi ombudsmani megállapításra. Azok kimondták, hogy a gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezés biztosítása - amennyiben azt a szülő igényli - az óvoda, az iskola feladata.

Álláspontja szerint a megoldást a közoktatási illetve köznevelési intézménynek kell megtalálnia, így sem emiatt, sem közegészségügyi okból nem jogszerű azt kérni a dietetikusi ismeretekben járatlan szülőktől, hogy otthonról hozzák az óvodába a szükséges ételeket.

Az óvoda fenntartója arról tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy folyamatban van egy szakács dietetikusi képzése. Az ombudsman álláspontja szerint azonban a fenntartónak addig is és haladéktalanul gondoskodnia kell a különleges étkezési igényű gyermek napi háromszori étkezéséről, ameddig az óvodát ellátó cég munkatársa megkapja a képesítését. A megoldás nem odázható el, ideiglenesen más beszállítót kell találni, akár többletköltséggel is - olvasható az alapjogi biztos hivatalának közleményében.

Székely László ezért felkérte az óvoda fenntartóját az étkeztetés haladéktalan megszervezésére, az óvoda vezetőjét pedig arra, hogy tegye lehetővé az intézmény egész napos látogatását.

Szerző

Nem engedélyezik az ételosztást közterületeken

Publikálás dátuma
2014.01.16. 12:17
Hiába kérte, nem kapta meg az engedélyt az ételosztásra Budapesten jó néhány civil szervezet. Fotó: Bielik István/Népszava
Egységes koncepciót készít a főváros a közterületi ételosztások engedélyezéséről. Ennek elkészültéig viszont az egyedi, közterületen történő ételosztási kérelmeket egyelőre nem bírálják el - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint viszont Budapest közterületeinek csak egy részét kezeli a Fővárosi Önkormányzat. A kerületi önkormányzatokhoz tartozó területeken az érintett önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a hozzájuk tartozó közterületek használatának engedélyezéséről, így például az utcai ételosztásról is, mint ahogyan arra jelenleg is számos példa akad. A karitatív szervezetek pedig a közterületi ételosztás mellett saját területükön, intézményeikben is oszthatnak élelmet a rászorulóknak - tették hozzá.

Mint írják, "szó sincs arról", hogy a Fővárosi Önkormányzat adminisztratív eszközökkel akadályozná a rászorulók segítését, "nemes és támogatandó" gesztusnak tartják a karitatív akciókat, mint az ételosztások, több ilyen kezdeményezést támogatnak is. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a frekventált fővárosi közterületeken rendezett állapotok legyenek, és  megjegyezték, hogy az érintett fővárosi közterület rendeltetésszerű használatának biztosításával kapcsolatban számos lakossági panasz érkezett a fővároshoz.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a Fővárosi Önkormányzat támogatásával jelenleg kilenc helyszínen működik a hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha. Három helyszínen utcai, közterületi étkeztetés működik. A főváros által fenntartott nappali melegedőkön - ahol összesen 3600 férőhely áll rendelkezésre - reggelit is kapnak a rászorulók - tették hozzá.    

A Fővárosi Önkormányzat a közterületi ételosztások és egyéb jótékonysági események engedélyezéséhez kapcsolódó koncepciót - többek között a Menhely Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei bevonásával - hamarosan elkészíti - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Szerdán az Index írt arról, hogy hiába kérte, nem kapta meg az engedélyt az ételosztásra Budapesten jó néhány civil szervezet, ezért - hacsak a kérelmezők nem vállalják az illegalitás kockázatait - számos helyszínen, számos időpontban hiúsul meg a rászorulók megvendégelése.

Szerző