Előfizetés

Visszaélésgyanús hortobágyi földügyek

B.T.
Publikálás dátuma
2014.01.16. 06:20
Fotó: Népszava
Állítsa le azonnal a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) legelőinek bérbeadását - követeli Gőgös Zoltán. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke indulatát a Népszavának azzal indokolta, hogy számos termelő panasszal fordult a szocialistákhoz, amelyekben arra figyelmeztetik, hogy állatok ezrei maradhatnak takarmány nélkül, családi és társas vállalkozások százai mehetnek tönkre a térségben.

Az MSZP szakpolitikusa lapunknak elmondta, mintegy 2700 hektár állami föld bérleti jogát nyerte el 16 személy Berettyóújfalu térségében, akik többsége korábban nem foglalkozott állattartással. Az új bérlők összességében nagyjából 300 millió forintos uniós földalapú támogatásra számíthatnak évente.

Gőgös érdekességképpen említette, hogy a "szerencsés" nyertesek között akad Németországban tanuló magyar diák, debreceni panelban élő személy, de volt aki a civisvárosból egy romos tanyára jelentkezett át, hogy megfeleljen a 20 kilométeres követelménynek. A mezőgazdasági bizottság alelnöke kijelentette: a helyszínen fogja megvizsgálni az épületet és ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy az lakhatásra alkalmatlan, csalásra használták fel, feljelentést tesz. Gőgös Zoltán arra is emlékeztetett, hogy egy hasonló ügyben a Bükki Nemzeti Parkba (BNP) már folyik a nyomozás.

A Népszava információi szerint legalább két tucat hortobágyi földmutyival megkárosított gazda kedden levélben fordult Fazekas Sándorhoz. Ebben a földpályázat súlyos visszaéléseire mutatnak rá és vizsgálatot követelnek még a szerződések megkötése előtt.

Az érintettek szerint  a kiíráskor nem élhettek előhaszon-bérleti ogukkal, ami minden helyben lakó állattartót megillet. Zömében olyanok nyertek, akik nem valós állattartók, miközben állattartással foglalkozó termelők nem jutottak földbérlethez. Sokuknak 2014. szeptember 1-jével a legelőjét át kell adni az új bérlőnek, így jószágaik gyepterület nélkül maradnak.

Többen feltételezik, hogy a kizárólag az uniós földalapú támogatás megszerzésére hajtó nyertesek törvénytelen zsebszerződésekkel valós állattartóknak akarják továbbadni alhaszonbérbe a megnyert területüket. Ezt egyébként uniós jogszabályok tiltják.

A területüket vesztett állattartók azt is nehezményezik, hogy bankhitelekkel terhelt beruházásaik működtetése kerül lehetetlen helyzetbe, tömegesen kell munkavállalókat elküldeniük, ami a térség foglalkoztatási helyzetét nézve tovább súlyosbítja problémát.

A térség más településein is érik az újabb botrány. Balmazújváros mellett egy tejgazdaságtól vettek el több mint 300 hektárnyi legelőt. Derecskéről is érkeztek már jelzések az ellenzéki párthoz kétes állami földbérlet-pályázatokról. A legelő elvesztése miatt a balmazújvárosi tejgazdaság ezer jószágát nem tudják ellátni takarmánnyal és 80 ember munkahelye is veszélybe került.

Ha a HNP pályázatok eredménye nem változik, több ezer hízó és tejelő marhát kell levágni, hiszen legelő nélkül nem lehet, illetve nem érdemes tartani az állatokat. Felszámolhatnak több birkanyájat is a kisemmizett gazdák.

Gőgös Zoltán arra is figyelmeztetett, hogy az állattartók ellehetetlenítése ellátási gondokat is okozhat. Ráadásul 2014-től megszűnik az unióban a tejkvóta rendszer, s ha Magyarországon meggyengítik a tejtermelő társaságokat, az országot méginkább eláraszthatja az import tej.

Az MSZP számára elfogadhatatlan az Orbán-kormánynak az a gyakorlata, hogy korábban állattartással soha nem foglalkozó nyertesek ezerhektáros nagyságrendben vesznek el legelőterületeket évtizedek óta állattartással foglalkozó gazdáktól - hangsúlyozta Gőgös Zoltán.

Felszólítjuk a minisztériumot, hogy a panaszok kivizsgálásáig egyetlen nyertessel se kössenek szerződést - követelte a szocialista agrárpolitikus A kárt szenvedett termelőknek a kormányváltásig minden jogi segítséget megadunk, a kormányváltás után pedig feltárunk minden károkozást és igazságot szolgáltatunk minden, az Orbán-kormány által kisemmizett helyben termelő gazdának - tette hozzá Gőgös Zoltán. 

Köztér - Etika, óh

Ez butaság - kezdte válaszát az interjúalany. Ha ez a véleménye, miért ne mondaná. Kapott egy kérdést, válaszolt rá.

A 180 perc tegnap reggeli műsorában még fél 7 előtt az MSZP egyik frakcióvezető-helyettese kapott lehetőséget, hogy kifejtse nézeteit az ellenzék új megállapodásáról. Harangozó Tamás pedig - egyebek között - arról beszélt, hogy az egyezséget a Fidesz új választási rendszere kényszerítette ki.

A műsorvezető utóbb megköszönte a beszélgetést, Harangozó távozott, majd nem sokkal később jött a Fidesz egyik szóvivője. És a műsorvezető első kérdése az volt, mit szól ahhoz, amit a szocialista politikus állított. Erre válaszolta Zsigó Róbert, hogy ez butaság. Majd elmondta a jól ismert fideszes paneleket a bukott baloldalról, meg arról, hogy Gyurcsány győzött.

De mindez most nem érdekes. Csak arra a nagyon etikus és pártatlan riporteri magatartásra hívjuk fel a figyelmet, amely az utóbbi időben elharapózott a közmédiában. A kormánypárti nyilatkozókat rendszeresen megkérdezik, ugyan mit szólnak az ellenzéki nézetekhez. Persze úgy, hogy akinek a véleményéről szó van, az már nem tud válaszolni.

Azért jegyezzük meg a 180 perc műsorvezetőjének nevét: Kocsis Éva. Hetente kétszer-háromszor ő igazítja el reggelente a hallgatókat. Így.

Erkölcsös államfő nem ad kegyelmet!

A következő napokban az ír legfelsőbb bíróság dönt arról, hogy Francis Ciarán Tobinnak mennyit kell még letöltenie büntetéséből. Az ír gázoló hazájában kegyelmet is kérhet, és hogy ezt megkapja-e, arról az ír köztársasági elnöknek kell döntenie - mondta Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. Francis Ciarán Tobin a rá kiszabott 36 hónapos büntetésből 7 hónapot már előzetes fogva tartásban letöltött egy ír börtönben, így 29 hónapja van még hátra. Az ír legfelsőbb bíróság a napokban dönt majd arról, hogy pontosan hány hónapot kell még börtönben töltenie. 

"Minden államfőnek joga, hogy kegyelmet adjon". Így ha Tobin kegyelmi kérvény nyújt be Írországban, azt az ír köztársasági elnök bírálja el - mondta Navracsics Tibor. Megkérdeztük Tóth István ügyvédet, a család jogi képviselőjét, mit szól a lehetséges végkifejlethez.

- Az én legnagyobb ügyvédi "sikerdíjam" az volt, hogy ügyfelem vállán tarthattam a kezem, amikor Tobint megérkezett. Meggyőződésem, hogy jogilag kielégítő megoldás született az ügyben - mondta. - Hiszek abban, hogy erkölcsileg illegitim az a külföldi államfő, aki ilyen előzmények után kegyelmet ad. Ép erkölcsi érzékkel nem adhat kegyelmet - jelentette ki az ügyvéd. - Úgy vélem, Tobin a büntetése jelentős részét letölti majd, és a lehetséges kedvezményekkel szabadul - ahogyan az Magyarországon is történne.