Előfizetés

Dohánybolti betörőket fogtak Zalában

Három megye tíz dohányboltjában követett el betöréses lopást az a három férfi, akit a zalai rendőrök fogtak el - közölte keddi zalaegerszegi sajtótájékoztatóján a város rendőrkapitánya.

Farkas Tibor elmondta: a bűncselekmény-sorozat 2013 júliusában kezdődött, a gyanúsítottak Zala megyében nyolc dohányboltba törtek be, de Pécsett és a Somogy megyei Kaposfőn is kiraboltak egy-egy üzlethelyiséget. Egy kísérletük meghiúsult.

A betörők a váltópénzt és a dohánytermékeket vitték el, a tíz üzlethelyiségből együttesen mintegy nyolcmillió forint értékben szereztek zsákmányt.

Összeesett a füves cigitől

Publikálás dátuma
2014.01.14. 12:09
Illusztráció. Fotó: Uriel Sinai/Getty Images
Rosszul lett, s az utcán összeesett egy 16 éves fiú egy elszívott marihuánás cigarettától Dombóváron. Az eséstől megsérült fiút kórházba vitték, társait előállították a rendőrök - ért a HavariaPress.

Hétfőn délelőtt hívták a mentőket közelben dolgozó munkások a 16 éves fiúhoz, aki egy cigaretta elszívása közben összeesett az utcán. A fiú két társával együtt szívott marihuánás cigarettát, de a drogtól rosszul lett, arccal előre a földre esett és könnyebben megsérült.

A fiút a mentők kórházba szállították, míg társait előállították a rendőrségen. Mindhármuk ellen kábítószer birtoklása miatt indított eljárást a Dombóvári Rendőrkapitányság.

Halálra ítélték a gyerekkereskedő doktornőt

Publikálás dátuma
2014.01.14. 12:00
Képünk illusztráció. Fotó: Jason York/Thinkstock/Getty Images
Csecsemőkkel kereskedett, ezért halálra ítélték Kínában azt a szülész főorvosnőt, aki hét újszülött eladásában vett részt, és közülük egy meg is halt.

A Senhszi tartományi Vejnan város bíróságának ítélete szerint Csang Su-hszia büntetését két évre felfüggesztették, ami a kínai joggyakorlat szerint életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

Az indoklás szerint azért találták bűnösnek, mert egyes szülőket - gyermeküket betegnek állítva be - rávett arra, hogy mondjanak le róla.

Csang minden vagyonát elkobozták és eltiltották a közügyektől. Minden bűnét elismerte, ennek ellenére a súlyos etikai vétségek és ezek rendkívül negatív társadalmi következményei miatt a legsúlyosabb büntetést érdemelte - áll a bírósági közleményben.

A gyermekekkel folytatott kereskedelemre az után derült fény, hogy tavaly júliusban egy Tung nevű kismama gyanút fogott, s bejelentést tett a rendőrségen. Csang, arra hivatkozással, hogy újszülött kisfiuk veleszületett betegségének gyógyítása rendkívül költséges, rávette a szülőket, hogy mondjanak le róla. Az egészséges kisfiút később a szomszédos tartományban megtalálták. Egy ikerpárt szintén visszajuttattak a szüleihez. Az ügyben összesen kilenc gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Nem hivatalos adatok szerint az eltűnt gyermekek száma Kínában évente akár több tízezer is lehet. Ennek hátterében elemzők szerint az ország családtervezési politikája, illetve a fiúgyermekek előnyben részesítése állhat. A kínai törvények szerint gyermekkereskedelemért 5 év szabadságvesztéstől a halálbüntetésig terjedő büntetés szabható ki. A "vevő" legfeljebb 3 évi börtönt kaphat.