Mindenkinek járjon alapjövedelem Magyarországon!

Publikálás dátuma
2014.01.11. 17:21
Fotó: Bielik István/Népszava
A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport azt javasolja, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem; a modellt neves szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették egy konferencián a budapesti Kossuth Klubban szombaton.

A javaslat értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett "létpénzt" kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a "létezés jogán".

A javaslatot kidolgozó munkacsoport szerint a költségvetésből finanszírozható lenne az általuk javasolt alapjövedelem, és azt szeretnék, ha arról a következő hetekben társadalmi vita bontakozna ki. A javaslat részleteit a www.255075.hu oldalon tették közzé.

A munkacsoport várakozásai szerint az alapjövedelem bevezetésével lényegében - történelmében először - Magyarországon megszűnne a nincstelenség.

Bánfalvi István szociálpolitikus, a szakértői munkacsoport vezetője utalt arra, hogy az alapjövedelem bevezetésére egy éve aláírásgyűjtési akció indult egy európai polgári kezdeményezés keretében, ami még néhány napig tart.     

Elmondta, a "létpénzt" a rászorultság alapú pénzbeli ellátások helyett adnák minden tartósan Magyarországon élő és itt adózó magyar állampolgár számára, és ahhoz nem kapcsolódna sem hozzáférési, sem pedig kizáró feltétel.     

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az alapjövedelem bevezetésével együtt az adórendszert is át kellene alakítani. Bevezetésével egy időben megszűnnének az annál kisebb összegű támogatások, míg az a fölöttiek ennyivel csökkennének, néhány kivétellel.

A modell szerint a létpénz bevezetésével ugyanannyival csökkennének is a bruttó bérek, illetve ez az alapjövedelem beépülne a bérekbe.

Ferge Zsuzsa szociológus azt mondta, ő 15-20 éve elkötelezettje a gondolatnak, és örömmel fogadja még akkor is, ha annak egyes részleteit kell és lehet is bírálni. Úgy látja, az alapjövedelem bevezetése a társadalmi békét is szolgálná és földcsuszamlásszerű változást hozna, miközben csak a lakosság 3-4 százalékának jövedelme csökkenne. Úgy látja, az alapjövedelem bevezetését komoly társadalmi vita kell hogy megalapozza.

Arról is beszélt, az elmúlt két évtizedben Magyarországon nem volt valódi politikai akarat a felzárkóztatásra, és a mai ellenzéki pártok programjaiban sem lát elkötelezettséget az ilyen "jó gondolatokra".

Elmondta, gyakran hangzik el az attól való félelem, hogy "akkor ki fog dolgozni", ha bevezetik az alapjövedelmet; szerinte "ebben a félelemben van valami jogos, amire oda kellene figyelni". Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, van egy 5-8 százalékos, végtelenül mély szegénységben élő társadalmi réteg, és az oda születőknek már a zsigereikbe beleivódik, hogy "nekik ez van, nekik ez jut (...), elfogadták ezt a sorsot".

Közölte, két előkészítő utat lát az alapjövedelem bevezetése, társadalmi elfogadása előtt, ez pedig a jelenlegi ellátások, illetve az alacsony bérek emelése lehet.

Fotó: Bielik István/Népszava

Fotó: Bielik István/Népszava

 

Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök azt hangoztatta, az alapjövedelem bevezetése nemcsak megállítaná a magyar társadalom széthullását, hanem történelmi fordulatot eredményezne a társadalmi integrációban. Úgy vélte: a javaslat továbbgondolásával, kísérletekkel, meg lehetne próbálni  bevezetését.

A pénzügyi szakember "statikus megközelítésből" azt mondta, a javaslatcsomag körülbelül 1300 milliárd forintnyi többletjövedelmet, és ennek révén ennyi többletkeresletet hozna a gazdaságnak.

A szakember "az ördög ügyvédje hálátlan szerepéből" a kockázatok között arról beszélt, hogy az alacsony keresetűek egy része csak akkor lesz motivált a munkára, ha a létpénz és a nettó minimálbér között több mint 30 ezer forint különbség lesz. Úgy látja, ennek legalább 50-60 ezer forintnak kellene lennie.

Arra is figyelmeztetett, hogy e különbség növelése nélkül vonzóbbá válhatna a szürke vagy a fekete gazdaságba való átmenet.

Szerző

Hidegfront csap le ránk

Publikálás dátuma
2014.01.11. 16:38
Fotó: Thinkstock
Vasárnapra virradóra északnyugat felől újabb hidegfront érkezik, elsősorban északon, északkeleten okozhat kisebb esőt, záporokat a reggeli órákig. Napközben az élénk, erős nyugati, északnyugati szélben már ismét a napsütésé lesz a főszerep, a levegő délutánra pedig 5 és 11°C közé melegszik.
Hétfőn reggel az ország nagy részén fagyni fog, napközben a Dunántúl fölött több, máshol kevesebb felhő lesz az égen, csapadék azonban sehol sem várható. A mérsékelt délies szélben délutánra 3 és 10°C közé melegszik a levegő. 

Kedden nyugat felől erős felhősödés kezdődik, a nyugati megyékben estefelé kisebb eső is kialakulhat. Több helyen megélénkül a délkeleti szél, hajnalban -3 és +3, délután 3 és 10°C között alakul a hőmérséklet.
A hét közepén jobbára erősen felhős lesz fölöttünk az ég, több helyen kialakulhat eső, északon, északkeleten esetleg havas eső is. Egy-két fokkal visszaeshet ugyan a hőmérséklet, de továbbra is az évszakhoz képest enyhébb időre számíthatunk.
Szerző

Berlusconi biztos benne, hogy indulhat az EP-választásokon

Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke bejelentette, pártja listavezető jelöltje lesz a májusi európai választásokon.

Berlusconi a FI zárt ajtók mögött tartott vezetőségi ülésén azt hangoztatta, a május 25-i európai parlamenti választásokon az összes olasz tartományban listavezetőként akar indulni.     

A szombati olasz napilapok a FI tagjaitól kiszivárogtatott információk alapján arról írtak, Berlusconi biztos abban, hogy bírósági ítélete ellenére részt vehet a választásokon. 

A pártvezér elmondta, nemzetközi jogászokkal konzultált, akik arról biztosították, hogy az aktív politikai életből őt kizáró olasz törvények ellentmondanak az Európai Unió jogszabályainak. Ezért fordult még tavaly ősszel a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz, melytől kedvező ítéletet vár, vagy legalábbis az Olaszországban született bírósági ítélet ideiglenes felfüggesztését, mivel így részt vehetne a májusi választásokon. 

Berlusconi hozzátette: "Málta, Románia, Bulgária és Spanyolország is jelöltként akar indítani, de én Itáliában szeretném jelöltetni magam".

A volt négyszeres olasz kormányfővel szemben tavaly augusztus elsején született jogerős ítélet. Ennek értelmében Itáliában hat évig nem indulhat választásokon, és két évre a közügyektől is eltiltották. November 27-én kizárták az olasz parlamentből. Idén nyárig újabb bíróság dönt arról, hogy a 77 éves Berlusconi milyen közmunkával tölti le majdnem egyéves büntetését. 

A Corriere della Sera konzervatív napilapnak a FI politikusai elmondták, Berlusconi akkor is indulhatna az európai választásokon,  ha addig egyetlen fellebbezésére sem érkezne válasz a különböző olasz és európai bíróságoktól. A választások szabályosságát felügyelő olasz közigazgatási bíróság (Tar) is elfogadhatná Berlusconi jelölését a többi bíróság válaszára várva. 

"Ha pedig elutasítanák a jelölését, az megint nagy politikai visszhangot váltana ki, heteken át téma lenne, és ismét Berlusconira irányítaná a figyelmet pánikot keltve a többi párt között" - fogalmaztak a FI tagjai.

A balközép Demokrata Párt (PD) máris leszögezte, hogy Berlusconi nem indulhat semmilyen választáson. A szombaton közölt felmérések szerint az olasz balközép pártszövetséget (38,8) öt százalékpont választja el a FI vezette jobbközéptől (33,7).     A listavezetésre készülő Berlusconi nem tesz mást, mint ügyesen provokál - kommentálta a La Repubblica. A balközép újság magát Berlusconit idézte, aki szerint "akármihez nyúlok, annak sikere lesz" . 

Szerző