Előfizetés

Helikopter-baleset: meghalt a személyzet két tagja

Az ötfős személyzet két tagja életét vesztette, egy pedig eltűnt, amikor Virginia partjainak közelében szerdán lezuhant az amerikai haditengerészet egyik helikoptere.

Az Atlanti-óceánba zuhant MH-53-E Sea Dragon típusú, a tengeri aknaelhárítás feladataira átalakított gép személyzetéből négy embert egy másik helikopter kiemelt a hullámokból, ám ketten közülük nem élték túl a balesetet. Egy tengerészt keresnek. Noha a személyzet tagjai vízhatlan mentőöltözéket viseltek, szakértők szerint kevés rá az esély, hogy egy ember, akár egy ilyenben is, 1-3 óránál hosszabb ideig életben maradhasson az ötfokos tengervízben.

A baleset, amelynek oka egyelőre ismeretlen, egy rutingyakorlaton történt. A két életben maradt tengerészt egy norfolki kórházban ápolják, egyikük állapota súlyos, a másiké kielégítő.

Egy ugyanilyen típusú helikopter 2012-ben zuhant le Ománban, amikor egy lezuhant repülőgép roncsait próbálta meg elszállítani. Az akkori balesetben ketten életüket vesztették. Az akkori a katasztrófát az okozta, hogy a személyzet nem tartotta be a biztonsági előírásokat.

Az amerikai haditengerészetnek 29 Sea Dragonja van. A helikoptereket már az előző évtizedben ki akarták vonni a szolgálatból, de a fegyvernem nem kapott újakat a helyettük.

Kedd este Anglia keleti részén zuhant le egy HH-60G Pave Hawk típusú amerikai katonai helikopter, amely éjszakai repülési gyakorlaton vett részt. A szerencsétlenségben a személyzet négy tagja életét vesztette.

Szabadlábon a náci háborús bűnös?

Bizonyítékok hiánya miatt a per megszüntetéséről döntött szerdán egy németországi bíróság az egykori náci párt fegyveres alakulata, a Waffen SS egy tagjának ügyében, akit gyilkosságban bűnrészességgel vádoltak. A 92 éves férfit szabadlábra helyezték.

A vád szerint Siert Bruins közreműködött egy holland ellenálló meggyilkolásában 1944-ben. Büntetőpere tavaly kezdődött a hageni bíróságon. A testület a per megszüntetését azzal indokolta, hogy a vádlott ugyan valószínűleg bűnös, de 70 év után már nincsenek használható bizonyítékok, amelyek alapján kellően megalapozott ítéletet lehet hozni.

A döntés nem jogerős, az ügy a szövetségi legfelső bíróságon folytatódhat.

A hollandiai származású férfi önként csatlakozott az SS-hez. A keleti fronton harcolt, majd áthelyezték a zsidók és ellenállók felkutatásáért felelős titkosrendőrséghez. A vád szerint a felettesével közösen elfogta Aldert Klaas Dijkemát, akit a Groningen térségében egy elhagyott ipari területre hurcoltak, és 1944. szeptember 22-én meggyilkoltak. 

A vádlottat ezért a bűncselekményért egy hollandiai bíróság 1949-ben távollétében halálra ítélte. Később életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták az ítéletet. Siert Bruins ekkor hamis papírokkal élt Németországban. 1978-ban lelepleződött kiléte, és Hollandia kérte a kiadatását, amit Németország megtagadott, arra hivatkozva, hogy a volt SS-tag német állampolgár.

Az állampolgárságot a náci rendszer egy szabálya alapján szerezte meg, amely szerint megkaphatják a német állampolgárságot a harmadik birodalom fegyveres szervezeteihez csatlakozó külföldiek.

Ugyanakkor Dijkema halála miatt Németországban is eljárás indult Bruins ellen, de a német hatóságok nem gyilkosságban, hanem emberölésben való bűnrészességgel gyanúsították meg, és az ügy elévülése miatt hamar le is állították az eljárást. A tavaly indított újabb eljárásban viszont abból indultak ki, hogy gyilkosság történt, ez a típusú bűncselekmény pedig nem évül el. 

A férfit egy másik ügyben már elítélték Németországban. 1980-ban hét év börtönbüntetést kapott, amiért a nácizmus idején részt vett egy zsidó testvérpár meggyilkolásában. Siert Bruins a büntetés kétharmadának letöltése után szabadult.

Csak Eszenyi Enikő adott be pályázatot

Egy pályázat érkezett a Vígszínház igazgatói posztjára a beadási határidő lejárta előtt - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága.

A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő január elején azt mondta, hogy beadta pályázatát. Balázs Péter, a szolnoki teátrum vezetője ugyanakkor azt közölte, hogy nem indult a Vígszínház vezetésére kiírt új pályázaton, mert nem akarta, hogy elképzelései politikai csatározásokra adjanak okot és mert egy társulat felépítését, műsorának megújítását az új pályázati kiírásban meghatározott rövid távon - másfél év alatt - megvalósíthatatlannak tartja.

A főváros december 3-án írta ki az új, második pályázatot a Vígszínház vezetői posztjára, miután a közgyűlés az előzőt eredménytelenné nyilvánította, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének támogatását, mindketten három-három igen szavazatot kaptak. Tarlós István főpolgármester az igazgatói pályázatról korábban egy interjúban azt is elmondta, hogy mindkét pályázó üzleti tervét kifogásolta a bíráló bizottság.

A kiírás szerint az ügyvezető igazgatói munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes. Az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a szakmai bizottság még nem alakult meg, így azt sem tudni még, hogy mikor hallgatják meg a pályázót.

A döntést a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a Fővárosi Közgyűlés hozza meg a törvény szerinti határidőig, március 3-ig. A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le. A Fővárosi Közgyűlés korábban úgy döntött, hogy amennyiben a pályázati eljárás január végéig nem zárul le, az új ügyvezetővel történő jogviszony létesítéséig Eszenyi Enikőt bízza meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.