Előfizetés

Lezuhant egy katonai helikopter Virginia partjainál

Virginia partjainak közelében az Atlanti-óceánba zuhant az amerikai haditengerészet egyik helikoptere, a fedélzetén tartózkodó öt ember közül négyet kimentettek - közölte szerdán az amerikai parti őrség.

Az MH-53-E típusú gép személyzetének ötödik tagját még keresik az ötfokos vízben. A parti őrség két mentőhajót küldött a parttól mintegy 28 kilométerre található helyszínre.
A négy embert a haditengerészet egy másik helikoptere mentette ki.
Kedd este Anglia keleti részén zuhant le egy HH-60G Pave Hawk típusú amerikai katonai helikopter, amely éjszakai repülési gyakorlaton vett. A szerencsétlenségben a személyzet négy tagja életét vesztette.

Mesterházy Orbán ellen

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.01.08. 20:41
"Az elmúlt 72 órában 60-at végigtárgyaltunk." Fotó: Vajda József/Népszava
Megszületett a megállapodás a demokratikus ellenzék szorosabb együttműködéséről, így az MSZP és az Együtt-PM közös listát állít a választásokon, és a Demokratikus Koalíciót is várják szövetségbe. Immár biztosra vehető, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök lesz Orbán Viktor kihívója, ezt már Bajnai Gordon is elfogadja. Az MSZP és az Együtt-PM tárgyalása után a külföldön vakációzó Gyurcsány a Facebookon azt üzente: "Most akkor hazamegyek...".

Közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet állít az MSZP és az Együtt-PM az országgyűlési választáson, az összefogásban pedig a DK-nak is lesz helye - jelentette be szerdán Mesterházy Attila pártelnök, illetve Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője.

A szocialisták Jókai utcai székházában tartott egyeztetés után elmondták: a felek abban is megállapodtak, hogy a közös miniszterelnök-jelöltet a szocialisták nevezik meg és mint kiderült, Bajnai már elfogadhatónak tartja, hogy Mesterházy legyen Orbán baloldali kihívója.

Bokros: feltétel nélküli összefogás kell
Feltétel nélküli, széles körű ellenzéki összefogást sürgetett Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke.
A politikus szerint az Orbán-kormány leváltásában és az alkotmányos jogállam helyreállítása érdekében a demokratikus ellenzéknek akár a Gyurcsány Ferenc által jelentett kockázatot is vállalni kell.
Emlékeztetett: hibás gazdaságpolitikája miatt az elsők között bírálta az egykor megalakuló Gyurcsány-kormányt, de mert "a politikát nem szerelemre, hanem érdekekre játsszák", ezért most a volt kormányfővel is együtt kell működni.
Bokros bejelentette, pártja "Európával nagy Magyarország" szlogennel plakátkampányt indít.

Az új megállapodáshoz várják a DK csatlakozását is, Gyurcsány Ferencék pártjával forrásaink szerint már csütörtökön megkezdik az egyeztetést a részletekről. Mesterházy kizártnak tartotta, hogy nem sikerül megállapodniuk a DK-val. Bajnai ezt azzal egészítette ki: korrekt ajánlatot tesznek, amelyet "elemi felelőssége" elfogadni a hosszú ideje közös lista- és jelöltállítást szorgalmazó Gyurcsánynak.

"Az elmúlt 72 órában 60-at végigtárgyaltunk" - fogalmazott Mesterházy, aki szerint végül azért döntöttek a közös lista mellett, mert ezt tartják a "legerősebbnek". Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy demokratikus, társadalmi és szociális válság jellemzi az országot, aminek megszüntetésére nekik van jó ajánlatunk. Azt is elmondta, hogy a tárgyalások során megvizsgálták a külön listás koordinált indulás, a kétirányú szövetségbővítés, illetve a közös lista és közös jelöltállítás megvalósíthatóságát is, végül ez utóbbit látták a lehető legerősebb és leghatékonyabb megoldásnak. "Az első lépésen túl vagyunk, de még nem az összesen" - hangsúlyozta, hozzátéve: miután alig kilencven nap van már csak hátra a választásig, ezért a lehető leggyorsabban le kell zárni a további tárgyalásokat, nyilvánvalóan elsősorban a DK-val.

Bajnai szerint nagyon fontos döntéseket hoztak meg az elmúlt 72 órában. A volt miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország változást, az emberek többsége kormányváltást akar, de a változásban hívők még nincsenek elegen. Szerinte akkor van esély győzni, ha a választás népszavazás lesz, ahol Orbán országa és a normális Magyarország között lehet választani. Az eddigi keretek azonban nem elégségesek, ezért kellett az eszközöket módosítani az új helyzethez - tette hozzá. A volt kormányfő szerint a közös lista nem pártegyesülés: megmarad a sokféle szervezet önállósága. De ha megkötik, két iksszel leváltható lesz Orbán Viktor - függetlenül attól, hogy ki milyen ellenzéki szervezetet támogat.

Értelmiségiek kiállása
Neves értelmiségiek is a teljes körű összefogást támogatták abban a felhívásban, amelyet mások mellett Bitó László, Heller Ágnes, Konrád György, Parti Nagy Lajos és Radnóti Sándor írt alá.
A demokratikus ellenzék vezetőit arra szólították fel, hogy ne késlekedjenek és érdekeiket rendeljék alá a közös célnak, "hiszen az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még van remény a jogállam helyreállítására".

Arról sem Mesterházy, sem Bajnai nem akart beszélni, hogy a DK elnökének lesz-e helye a közös baloldali listán, illetve hány helyre számíthatnak Gyurcsányék, valamint az Együtt-PM. Az MSZP elnöke lapunk kérdését elhárítva annyit mondott: ezt majd az érintett féllel szeretnék először megbeszélni. Egyelőre nem tudni, hogy a korábban az MSZP és az Együtt-PM között felosztott 106 körzetből mennyi juthat a Gyurcsány-pártnak, és kinek a rovására. Mesterházy az ezt firtató kérdésre csak annyit válaszolt, gyors tárgyalásokra készülnek a DK-val.

Bajnai cáfolta, hogy a zárt ajtók mögötti egyeztetésen "külső" miniszterelnök-jelöltet megneveztek, ezt azért sem tették volna, mert a casting egyszer már bajt okozott a szocialistáknak. Elmondta, neki elsősorban céljai vannak, és csak utána ambíciói, miniszterelnöki ambícióját pedig annak rendelte alá, hogy Magyarországot egy kormányváltással visszavezessék a normális, gyarapodó európai országok sorába. Hozzátette, semmilyen ellentételezést nem kért ezért a döntéséért. Mesterházy pedig közölte: "Az MSZP meg fogja nevezni miniszterelnök-jelöltjét. Én ebből a pozícióból vezettem a tárgyalásokat".

Gyurcsány közleményben tudatta: üdvözli az MSZP és az Együtt-PM kezdeményezését, és a DK készen áll a háromoldalú tárgyalások azonnali megkezdésére. A tegnap még külföldön tartózkodó volt kormányfő a Facebookon azt írta: "Most akkor hazamegyek..."

Az ellenzéket sürgeti az idő. Áder János köztársasági elnök hamarosan bejelentheti a választás időpontját, amelyet várhatóan április 6-án tartanak. A közös listáról szóló tárgyalásokat ezért legkésőbb a jövő hét végéig le akarják zárni. Annál is inkább, mert ezt még az MSZP országos választmányának és kongresszusának is jóvá kell hagynia.

Százezer denevér pusztult el az Ausztráliát sújtó hőhullámban

Publikálás dátuma
2014.01.08. 20:23
FOTÓ: Thinstock, Ivan Kuzmin
Hozzávetőleg százezer denevér hullott alá az égből és pusztult el az Ausztráliát sújtó hőhullám miatt az ország Queensland szövetségi államában, annak is elsősorban a délkeleti részén.

A földet és a fákat mindenütt az állatok teteme borítja, a tájkép sokakat Alfred Hitchcock filmjeinek hangulatára emlékezteti - írta internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit lap, amely szerint a természetvédők nagyjából 25 denevérkolóniában tapasztaltak tömeges pusztulást.

"Szörnyűséges, kegyetlen módja ez a halálnak" - mondta Louise Saunders környezetvédő a The Courier Mail című helyi újságnak, hozzátéve, hogy 43 Celsius-fok felett a denevérek nem tudnak a levegőben maradni, ők pedig csak annyit tudnak tenni, hogy elaltatják azokat a példányokat, amelyek halálukon vannak.

Közegészségügyi szakemberek arra figyelmeztették a queenslandi lakosokat, hogy a vírusveszélyek miatt ne nyúljanak a denevérekhez, amelyek közül a még életben lévők haraphatnak vagy karmolhatnak. Így is 16 ember szorult orvosi ellátásra, mert nem fogadta meg a tanácsot.

Az állatok tetemeinek bűze már az olyan nagyvárosok lakóit is zavarja, mint Brisbane. A hatóságok szemétgyűjtőket helyeztek ki, hogy abba gyűjtsék a sok ezernyi döglött denevért.
Természetvédők attól tartanak, hogy a hőhullám katasztrofális hatással lehet az állam vadvilágára.