Előfizetés

Lépések

Kár, hogy csak most állapodtak meg. Meglehet, az a néhány elvesztegetett hónap még nagyon fog hiányozni. De jó, hogy végre megállapodtak. Az ellenzéknek csak együtt lehet reménye arra, hogy leváltsa a kétharmadot. És mindazt, amit ez a fogalom jelent.

A szocialisták és Bajnaiék megmutatták, hogy így is lehet. Alig 48 órával azután, hogy elhangzott az Együtt-PM szövetség vezetőjének kezdeményezése, már meg is született az új egyezség. Ez nem történhetett volna meg anélkül, hogy mindkét oldalon belássák: így – és csakis így – lehet még esélyük. Nem pusztán azért, mert a közös listát mind többen szorgalmazták – a jelenlegi – ellenzéki politikusok is. Hanem főképp amiatt, mert választóik – az elkötelezettek, meg a reménybeliek is – erre ösztönözték őket.

Győzött a realitás. A józan ész. A belátó kompromisszumkészség. De még egyáltalán nem győzött a demokratikus ellenzék. A tegnapi megállapodással még csak azt a lehetőséget teremtették meg, hogy reményük legyen a választási győzelemre. És addig hosszú út vezet. Akkor is, ha az idő nagyon rövid.

Az első lépést megtették. Az újabb buktatók felé is. Mert a politikai éleslátásra, az okosságra továbbra is szükségük lesz. De legelsősorban arra, hogy mostantól csak előre nézzenek. A múltat le kell zárni, a folytatódó tárgyalásokon csak a jövő érdekeit szabad nézniük. Nem véletlen, hogy a Fideszben változatlanul a bukott baloldallal, a Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány tengellyel operálnak, meg azzal, hogy ezek - így együtt – tönkretették az országot. Mondják azok, akik megszüntették a köztársaságot, felszámolták a független intézményeket, csak álcának tekintik a demokráciát és megteremtették a négymillió szegény országát.

Ha a közös listát állítók most hagyják, hogy a kormány és pártja határozza meg a kampány hangját és hangulatát, akkor hiába az összefogás. A jelenlegi hatalomból kiábrándult, de egyelőre – finoman szólva – bizonytalan embereknek azt kell megmutatni, miképpen akarnak újabb rendszerváltást csinálni. Mert a négy orbáni év után ez lenne a dolguk.

És ezt csak közösen, vállvetve tudják megtenni. Ehhez mindenkinek engedni kell. Amivel azt bizonyíthatják, hogy komolyan gondolják az együttműködést. Hosszú távra, nem pozíciókért, hanem az országért.

Régen volt, igaz se volt

Öszöd a mi Kennedy-gyilkosságunk és 51-es körzetünk egyszerre. Mindenki tudja, hogy ki volt a gyilkos és milyen színű ufók repkednek Nevada felett, de füstölgő puskát senki se látott még E.T. kezében. Ezért is lett volna ajánlatos, hogy Pintér Sándor ne 24 órával azután jelentse be a Gyurcsány-beszédre vonatkozó titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalának igényét, hogy kiderült: Gyurcsány is helyett kaphat a közös ellenzéki listán.

Nyilván tökéletesen véletlen, hogy a belügyminiszter három és fél évvel a kinevezése után, a parlamenti választások előtt valószínűsíthetően három hónappal, éppen egy ködös januári hajnalon ébredt rá arra, hogy "eljött az ideje" a kitálalásnak. Aztán amikor a reggeli kávétól kitisztult a feje, hirtelen eszébe jutott, hogy "teljes egészében nem tudják feloldani a titkosítást, nyilvánosságra hozni a dokumentumokat, mert az érintetteknek személyiségi jogaik vannak".

Vagyis pusztán azt nem fogjuk megtudni, hogy ki hallgatta le a balatonöszödi frakcióülést, ki juttatta el a hangfelvételt a sajtónak, és ha volt, akkor ki volt a megbízó, a beszervező és a tégla. Tehát az öszödi szivárogtató akár lehetett egy Szíriuszra emigrált, klónozott Jedi-lovag is. Mert mi más lehetne - Pintér szavai szerint - olyan államtitoknak minősülő információ, amely "veszélyeztetné bárkinek az életét, tevékenységét", ha nem az, hogy idegen lények jöttek világunkra Széles Gábor antigravitációs erőművének terveiért, de előtte lebuktatták Gyurcsány Ferencet?

Öszöd kapcsán mindig is az volt és az lesz a két kulcskérdés, hogy ki és miért. Ahhoz, hogy a miértet megtudjuk, meg kell kérdeznünk a vélt vagy valós "tettest". A többi körülmény - például, hogy ki, kinek telefonált a beszéd alatt, vagy ki távozott először az ülésről - nyilvánosságra hozatala csak két dologra lesz jó. Egyrészt rátereli a gyanút egyes baloldali politikusokra, akik majd az újabb választási összefogás építése közben rendesen összebalhéznak egymással. Másrészt a szavazás napjáig néhányszor megint öszödözhet, hazugozhat, szemkilövetőzhet, bukottbaloldalozhat egy öblöset a Fidesz.

Orbán a másikéval játszik

"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest" - mondta szegény Bertolt Brecht, ugyanis ő még nem ismerte Orbán Viktort, legfeljebb csak Arturo Uit próbálta megállítani. 

Ha ismeri a mi kedves vezetőnket, akkor finomít tételén és valahogy úgy fogalmaz: mi egy bankrablás egy bank megvásárlásához képest? 

Van ugye egy bank, amelynek vezetői, sok pénzért persze, számolgatnak, hogy miként éri meg nekik ez az egész móka.  Mikor megvan az eredmény, jön Orbán és elvesz tőlük sok-sok pénzt. Ugyanis ő hozza a törvényeket, most mibe van neki elfogadtatnia kedves mamelukjaival egy effélét. A bank számításai tehát felborulnak, fogy a pénz, ezt persze nem szereti egy rendes kapitalista. Neki ugyanis az a részvényeseié, a sajátja, nem a másikéval játszik, mint a kedves vezető. 

Mikor már nagyon nem éri meg fenntartani a boltot - jó, azért ne rendezzünk gyűjtést a javukra még - akkor kapnak egy ajánlatot, amelyet nehéz visszautasítani. Ha egy nagyjából láthatatlan méretű pénzintézetnek odaadják, akkor elhúzhatják az irhájukat. (Háromszáz forint? Én becs' szó ráígérnék, adnék érte 350-et és csak az irodai székek kiárusításából ellennék. A többi meg majd csak valahogy.)

Szóval, ha megszereztük, amit akartunk, akkor csak egy füttyentés Rogán Lázárnak és péntek délután beadják a javaslatot, hogy hétfőtől egy nagyobb állami segély landoljon új szerzeményünknél - végülis az adózó nép volt olyan aranyos összedobni nekünk a rávalót. Kis igazítás a jogszabályokon, és máris megy a bolt. Ennyi. Ügyes, mi? 

Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell!