Előfizetés

Deutschéké lett az MTK

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.01.07. 06:57
Deutsch Tamás FOTÓ: K 2 PRESS
Végérvényesen véget ért a Várszegi Gábor nevével fémjelzett időszak az MTK labdarúgócsapatánál, és beköszöntött a Deutsch-dinasztia. 

Deutsch Tamás eddig is elnöke volt az anyaegyesületnek, ám miután a Blue & White Investment Zrt. nevű cég megvásárolta a futballcsapatot működtető gazdasági társaság által kibocsátott, összesen 749 millió forint névértékű részvénycsomagot, illetőleg arra előszerződést kötött, immár a labdarúgó szekció (is) teljes mértékben a Deutsch-család fennhatósága alá került.

Ahogy a klub tegnapi közleményében olvasható, az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. új tulajdonosa építeni kíván az egyesület évszázados hagyományaira, a labdarúgóklub iskolateremtő és kiemelkedően eredményes utánpótlás-nevelő munkájára, valamint a sportvállalkozás eddigi üzleti tapasztalataira és sikereire.

Az új tulajdonos első intézkedéseként egy évvel meghosszabbította a szakmai igazgató, Garami József nyáron lejáró szerződését, s megtartották tisztében a társaság eddigi vezérigazgató-klubigazgatóját, Domonyai Laszló is, Putics István pedig a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese lett, míg Somogyi János a zrt. vezérigazgatója.

A partnercontrol céginformációs adatbázisból kiderül: a székesfehérvári székhellyel, 5 millió forint jegyzett tőkével a múlt év nyarán alapított zrt-t tavaly novemberben a főváros XIV. kerületébe költöztették (Ilka utca); vezérigazgatója Kücsön Gyula; a tulajdonosa (egyedüli részvényese) pedig az az AVP Svéd-Magyar Videó- és Filmgyártó Kft., amelyet Deutsch Tamásnak a testvére, Deutsch Péter, illetve Deutsch Judit jegyez. Deutsch Tamás a korábban a stratégiai és fejlesztési igazgatói tisztséget ellátó fivérét tavaly szeptemberben léptette elő az anyaegyesület alelnökévé.

A csoportot megalapító befektetők évtizedes üzleti, egyebek mellett sportpiaci befektetési tapasztalattal és jelentős tőkeerővel rendelkeznek - olvasható a sporttársulat honlapján. Ennél kevésbé jelentős változás, hogy a 42-szeres válogatott Torghelle Sándor kilenc év után visszatér az együtteshez: a szezon végéig szóló szerződést írt alá.

Pintér munkában

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.01.07. 06:56
Pintér tegnap megkezdte tevékeny munkáját a válogatott élén FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Megtartotta első foglalkozásait a magyar labdarúgó-válogatott múlt év végén kinevezett kapitánya: Pintér Attila Telkiben 32, többségében olyan játékossal foglalkozott, aki korábban nem szerepelt még a felnőtt válogatottban. A programot egy félórás megbeszélés vezette fel, majd délelőtt és délután keretedzést vezényelt a jelenlévőknek.

Félórás megbeszéléssel vette kezdetét Pintér Attila tevékeny munkája a magyar labdarúgó-válogatott élén. A kapitány 32 játékost hívott meg a rendszeresíteni tervezett összetartásra. Többségük még nem szerepelt a felnőtt nemzeti együttesben, de - mint ahogy az MLSZ honlapja rámutatott - jelentős részük így is ismerős a Telki edzőközpontban, "hiszen a korosztályos válogatottak mellett több klubcsapat is készült már a szövetség edzőközpontjában".

Az egyeztetésen Pintér vázolta elvárásait, elképzeléseit a bő keret tagjaival, majd megkezdődött az első keretedzés, melynek egy nagyobb részében a kis területen való összjátékot gyakorolták a játékosok. Később a nap folyamán még egy hasonló jellegű tréninget vezényelt a tréner, ám első benyomásait nem osztotta meg - erre ma délután, az összetartás zárónapján esedékes két edzés közé ékelt, délutáni sajtótájékoztatón kerülhet sor.

"Egyelőre csupán arról van szó, hogy kíváncsiak vagyunk a meghívott játékosokra. Több meghatározó magyar futballista külföldön futballozik, így róluk, természetesen, ezúttal nem kaphatunk képet" - nyilatkozta korábban a kapitány.

A probléma kiküszöbölése érdekében február elején törökországi edzőtáborba vonulna immár a légiósokkal, de mivel az első hivatalos FIFA-játénap csupán március elején esedékes, egyelőre nem tudni, felkészülési mérkőzésre mely válogatott ellenében nyílik majd lehetőség.

Holland szakember a Magyar Futball Akadémia élén

A 43 éves Hendrik Pieter de Jongh lett a Honvéd utánpótlás-nevelő intézményének vezetője. Az egyesület tájékoztatása szerint a játékosként a NAC Breda és a Sparta Rotterdam csapatában futballozott, de egy bokasérülés miatt idő előtt befejezte profi pályafutását. A tréner előbb a Waalwijk utánpótlását, majd második csapatát irányította.

Később a holland szövetség (KNVB) utánpótlásedzője volt, 1997-ben a Veenendaal vezetőedzőjeként dolgozott. Ezt követően a Dordrecht és az Alkmaar csapatánál volt másodedző, 2012-től pedig a KNVB edzőképzésének oktatója volt. De Jongh azt a Szalai Lászlót váltja, aki a magyar szövetség (MLSZ) edzőképző központjának vezetője lett.

Somfai Mátyás remekül kezdett a Dakaron

Vélhetően máris kőbe vésné az első nap utáni állást élete legelső Dakarján Somfai Mátyás. A Sandlander Team quadosa ugyanis a kilencedik lett a Rosario és San Luis közötti 809 kilométeres szakaszon, ami minden idők legjobb magyar motoros szelektív eredménye. 

"Ez nem az a 'kávéház', amit megszoktunk, itt mindenki vérre ment az előzésekkel. Azt a csapatutasítást kaptam, hogy próbáljak a mezőny első harmadába kerülni, nos, ez megtörtént" - mondta a quados a célban, miután 31 versenytársat utasított maga mögé. Somfai elárulta, a következő napok taktikája, hogy nincs taktika, egyik napról a másikra kell koncentrálnia.

Az autósok között induló csapattársai, Sebestyén Sándorék azonnal kifogták a nagy halat: a végső győzelemre éppen eddig esélyes Robby Gordont és Hummerjét közel 30 kilométeren vontatták. Ám nem ezt tartotta a legnagyobb pozitívumnak.

"Összeállt mindenkinek a feladata a csapatunkban, Ungvári Miki tudott segíteni a navigációban Bognár Józsefnek, azt hiszem, hamar összekovácsolódtunk" - árulta el Sebestyén, aki társaival az első nap után abszolútban a legjobb százból ugyan kiszorult, de a T2-es kategóriában hetedik helyen várta a folytatást.

Tegnap lapzártánk után értek célba a versenyzők a San Luis és San Rafael közötti szakaszt követően: a motorosok és quadosok 724 kilométert teljesítettek, amiből 359 kilométer volt a szelektív, míg az autósokra 798 kilométer várt, 433 kilométernyi szelektívvel.

Mindeközben jónéhány mérfölddel odébb, a jó öreg Afrika sivatagját is terepralisok szelik át szédítő sebességgel. Az Africa Race 6. szakaszán a versenyzők megérkeztek Marokkó és Mauritánia határához, Boulanouar-ba, és egy rövid mért szakasz keretében átkeltek a "senki földjén", és megpillantották az első mauritániai dűnéket is.

Mindenesetre Szalay Balázs és Bunkoczi László immár hozzánőtt a második helyhez, ugyanis megint az "ezüstérmes" helyen végeztek 2 perc 34 másodperc hátrányban a francia Sabatier mögött.