Szabadon engedték a titkosszolgát - az EU csúnyán berághat

A volt titkosszolgálati vezető, Josip Perkovic szabadlábra helyezéséről döntött tegnap a Zágráb megyei bíróság, a férfi szabadlábon védekezhet, amíg a hatóságok elbírálják, kiadják-e Németországnak.

A HRT horvát közszolgálati televízió értesülése szerint Perkovic ügyvédje nyújtott be fellebbezést védence fogságba helyezése ellen, miután a férfit január elsején, a Lex Perkovic módosításának hatályba lépésekor őrizetbe vették.

A jogszabály tavaly súlyos vitát váltott ki Brüsszel és Zágráb között, miután a horvát törvényhozás egy nappal az uniós csatlakozás előtt fogadta azt el. A törvény kimondta, Horvátország csak a 2002. augusztus 7. után elkövetett bűncselekmények miatt körözött személyeket adja ki az Európai Unió más tagállamainak, így megakadályozta egyebek mellett a Németország által keresett személy, Josip Perkovic kiadatását.

A volt jugoszláv titkosszolgálat (UDBA) egykori osztályvezetőjét a német hatóságok azzal vádolják, hogy ő adott parancsot a nyugatra emigrált egykori horvát olajipari menedzser, Stjepan Djurekovic meggyilkolására. A férfit 1983-ban az akkori NSZK területén az UDBA emberei öltek meg. Miután az Európai Bizottság szankciókkal fenyegette meg Zágrábot, a horvát parlament módosított a jogszabályon, azonban a gondokat ez sem oldotta meg teljesen. A horvát törvényhozás ugyanis úgy módosította a törvényt, hogy az csak az idei év elejétől, január elsejétől lépjen élétbe. Bőven adtak időt az elmenekülésre azoknak, akiket érint.

Szerző

Schumacher élet és halál között születésnapján

Életéért küzdve tölti ma 45. születésnapját Michael Schumacher. A Felipe Massa kezelésében részt vett orvos szerint még a pilóta ágya mellett állók sem tudhatják, milyen irányba fordul a sorsa - írja a Bors.

Dr. Bazsó Péter, a Honvédkórház ideg­sebészeti osztályának főorvosa szerint pillanatnyilag még az sem tud felelős kijelentést tenni Michael Schumacher kilátásairól, aki a vasárnap súlyos síbalesetet szenvedô Forma–1-es expilóta ágya mellett áll.

– Pillanatnyilag csak annyi ­ismert, hogy a pilóta túlélte az első huszonnégy órát, műtéti úton eltávolították a keletkező vérrögöt, továbbá mesterséges kómában tartják, és állapota stabil – mondta a Borsnak dr. Bazsó, aki négy évvel ezelőtt tagja volt annak az orvoscsoportnak, amely a Hungaroringen fejsérülést szenvedô Felipe Massát kezelte. – Mindenesetre minél később ébresztik fel a kómából, annál tovább tart a rehabilitációs időszak. A főorvos úgy véli, hogy a hétszeres világbajnok sisakját valószínűleg egy éles szikladarab megrepeszthette, igaz, akkor is megsérült volna, ha a sisak ép marad. 

Mindenesetre a dr. Csókay András nemzetközi hírű idegsebész által kifejlesztett – és felajánlott – műtéti eljárás csak egy lehetőség, egyelőre nem tudni, szükség lesz-e rá. – Most még lehetetlen megmondani, felépül-e a pilóta, s ha igen, lesz-e maradandó károsodása. Nem véletlenül csak akkor adnak tájékoztatást az állapotáról, ha változás áll be.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Szerző

Babos kikapott a selejtezőben

Babos Tímea a selejtező első fordulójában búcsúzott a Sydneyben zajló 710 ezer dollár (150 millió forint) összdíjazású női tenisztornán.

A világranglistán 88. magyar játékos - aki kedden a kínai Sencsenben betegség miatt az első körben feladta meccsét - pénteken a kvalifikációban nyolcadikként kiemelt amerikai Lauren Davis (70.) ellen lépett pályára, és 1 óra 27 perc alatt kapott ki.

"Nagyon pozitív meccsnek értékelem a mait, boldog vagyok, hogy végre játszhattam a sok rosszullét után. Davis nagyon jó formában van, Aucklandben a legjobb nyolcban volt, úgyhogy abszolút nem vagyok elkeseredve" - nyilatkozta honlapján a 20 éves Babos, hozzátéve: nagyon jól érzi a játékot, és megint elkezdhet edzeni minden akadály nélkül.

A soproni teniszező párosban a cseh Lucie Safarova oldalán szerepel Sydneyben.

Eredmény:
selejtező, 1. forduló: 
   
Lauren Davis (amerikai, 8.)-Babos Tímea 6:4, 6:3

Szerző