Lelkes hozzá nem értés

Publikálás dátuma
2013.12.31. 06:07
A kisebb nyelviskolák működését is ellehetetleníti az új felnőttképzési törvény FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Munkaalapú gazdaságról, újraiparosításról, a "szakmák becsületének" visszaadásáról beszéltek 2013-ban is Orbán Viktor kormányának tagjai, miközben a köz-, és felsőoktatás után megindították a felnőttképzés elsorvasztását. Államosítás helyett egyelőre egy állami tulajdonú céget hoztak helyzetbe a képzők piacán, amely súlyos milliárdokért taníthatja késsel-villával enni a közmunkásokat. Az uniós finanszírozású nyelvtanfolyamok szervezésénél már a "csókosok" taroltak, egy új törvény pedig betett a magán-nyelvtanároknak. 

Kizárólag a "nemzetgazdasági tárca szándékán" múlik, hogy magántanárok és a kisebb nyelviskolák ellehetetlenülnek-e az idén szeptember óta hatályos, új felnőttképzési törvény következtében - fogalmazott a közelmúltban a Nyelvtudásért Egyesület. A szakmai szervezet szerint a nyilvánosságra került miniszteri rendelettervezetek olyan módon értelmezik a jogszabályt, hogy a nagy képző intézmények működésmódjára megalkotott szabály- és követelményrendszert kötelező módon terjesztenék ki az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatási ágazat egészére. "Ez a legálisan működő magánnyelvtanárok és helyi igényeket kielégítő kisebb nyelviskolák tevékenységének azonnali - ráadásul visszamenőleges hatályú - betiltását eredményezné" - írta az egyesület. Mint beszámoltunk róla, a kormányzati tervek szerint súlyos akkreditációs és egyéb költségeket kaphatnak nyakukba a nyelvoktatással foglalkozó cégek és egyéni vállalkozók, amelyet csak a nagyobb cégek tudnak majd kigazdálkodni. Ráadásul forrásaink szerint a 2013-ban elindult, európai uniós finanszírozású nyelvtanfolyamokon is már egy "jól behatárolható" vállalkozási kör kapta a lehetőséget a legtöbb támogatott képzés lebonyolítására.

Nem csak az új felnőttképzési törvénnyel, de ez az idén bevezetett új Országos Képzési Jegyzékkel (OKJ) is gondok vannak. Az új OKJ-s képzések óraszámait ugyanis drasztikusan megnövelték - például egy targoncavezetői tanfolyam az eddigi minimum 30-40 óra helyett 90 órát igényel -, emiatt azok jelentősen drágultak, többe kerülnek a képző intézményeknek és a tanulóknak is. A drágulás mellett az is probléma, hogy a cégek nem tudják ilyen hosszú időre nélkülözni a munkavállalóikat, emiatt egyre kevesebben vállalják be alkalmazottaik képzését. Csapást jelentett a felnőttképzésre az is, hogy a cégek már nem írhatják le szakképzési hozzájárulásukból a dolgozóik szakmai vagy nyelvoktatására fordított költségeiket.

A hatékonyság akkor érdekelte legkevésbé a kormányt, ha uniós pénzek eltapsolásáról volt szó. Megírtuk, munkaerő-piaci szempontból értékelhetetlen, betanított segédmunkára felkészítő tanfolyamokat hirdettek meg a munkaügyi központok országszerte az "Újra tanulok!" elnevezésű program keretében. Ezek a képzések ráadásul nem is nyújtottak a munkáltatók által elfogadott OKJ-végzettséget, egy részük pedig legfeljebb közmunkára készítette fel a tanfolyam résztvevőit. A pályázatok jelentős részét az állami tulajdonú Türr István Képző és Kutató nyerte el, amely később lehetőséget kapott a - szintén uniós finanszírozású - "alapkompetencia-fejlesztésre".

Mint beszámoltunk róla, ezek a tanfolyamok valójában az általános iskola alsó tagozatán elvárható képességeket és ismereteket "oktatnak" a közfoglalkoztatottnak, mint például az alapvető higiéniai ismeretek, az evőeszközök használata, a geometriai alakzatok felismerése, egyszerű számtani műveletek, írás-olvasás, valamint olyan hangzatos, ámde értelmetlen témák, mint a "reális gondolkozásra" való képesség, vagy "a testi és lelki eredetű betegségek közti különbségtétel". De köszönésre és a káromkodás kerülésére is megtanítják az "illetlen" közmunkásokat a méregdrága képzéseken.

TV2-eladás: Stoibertől várnak választ

Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnökhöz, a TV2-t nemrég eladó ProSiebenSat.1-csoport tanácsadó testületének elnökéhez fordult az MSZP és az Együtt-PM a tévécsatorna értékesítésével kapcsolatban.

A szocialista Braun Róbert levélben kérte a CSU korábbi elnökét, ne titkolózzanak tovább, hanem hozzák végre nyilvánosságra a tranzakció valamennyi részletét. "Tudomásom szerint Ön a demokratikus Magyarország elkötelezett barátja, valamint az átláthatóság és a korrupció ellenes küzdelem jeles szereplője. Biztos vagyok abban, hogy az adás-vétellel kapcsolatos korrupciós és meg nem engedett állami részvétellel kapcsolatos vádak megalapozott elutasítása mind a ProSiebenSat.1 részvényeseinek, mind a német és a magyar közvéleménynek egyaránt érdeke" - írta Braun a levélben, amelynek teljes - angol nyelvű - szövegét közzétette az MSZP. Braun Szigetvári Viktorral, az Együtt-PM társelnökével közös közleményében teljes nyilvánosságot követel a TV2 eladása kapcsán; beleértve azt is, hogy pontosan ki és milyen módon adott "megfelelő biztosítékokat és garanciákat" a vételár megfizetésére.

Karácsony előtt Braunék már követelték, hogy az illetékes hatóságok tárják fel, kik valójában a TV2 új tulajdonosai. A szocialista politikus akkor arról beszélt, hogy a tranzakció mögött valószínűleg olyan, a Fideszhez köthető "oligarchák" állnak, akik régóta szeretnének televíziót vásárolni maguknak. A felmerült kérdésekre Conrad Albert a ProSiebenSat.1 igazgatóságának tagja válaszolt, s megerősítette, az eladó ProSiebenSat.1 "megfelelő biztosítékokat és garanciákat" kapott a vételár kifizetésére.

"Miután két magánszemély, Simon Zsolt és Yvonne Dederick, illetve az általuk néhány nappal korábban alapított, vagyon és korábbi üzleti teljesítmény nélküli cégek ilyen biztosítékokat adni nem tudhattak, ez annak beismerése, hogy a tranzakció mögött egyéb, tőkeerős vállalkozások is állnak" - írta tegnap Braun és Szigetvári. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Mérték médiaelemző műhely szerint 2012-ben aránytalanul nagy állami hirdetési bevétel áramlott a TV2-höz. Hozzátették: ha a tranzakció olyan kikötést tartalmaz, mely szerint a vételárat a TV2 bevételeiből kell megfizetni, akkor ez felvetheti a meg nem engedett állami támogatás illetve az állami korrupciós részvétel lehetőségét is.

Szerző

Újabb harc a legjobb hangért

Publikálás dátuma
2013.12.31. 06:01
Idén ősszel szinte minden héten az X-Faktor volt a legnézettebb műsor, amelynek győztese Danics Dóra lett FORRÁS: SAJTÓKLUB
A szokottnál nagyobb interaktivitás és erősebb nézői kontroll ígéretével érkeznek a kereskedelmi tévék saját műsorai 2014-ben: januárban az RTL II a Való Világgal, majd ősszel a Megasztár helyett ismét egy új tehetségkutatójával a TV2 teszteli a nálunk még nem használt ingyenes szavazást - ami bizonyosan több nézőt serkent majd szavazásra aktuális kedvencének sorsáról. A tavaszi szezon előtt a köztévé Euróvíziós fesztiválra készülő Dal-ját követhejük újra, majd visszatér két tehetségkutató: az RTL-es Csillag születik ellen a TV2 az Ének iskolájával megy.

Nem lesz hiány 2014-ben sem a tehetségkutató showkból - jövőre hat olyan műsor is visszatér a képernyőkre, amelyekkel a kereskedelmi csatornák így vagy úgy, de a legjobb hangot, a legtehetségesebbeket, vagy a legeladhatóbb előadókat keresik. Bár az évet egy reality-vel, a Való Világ 6-tal indítja az RTL II január 12-én, szinte biztosra vehető, hogy sikeres nézettségi mutatókat jelent majd a csatornának - annak ellenére is, hogy a "kis RTL" például a Digi alapcsomagjában nincs benne, így sokak lemaradnak róla.

A műsor azonban olyan - több országban már sikerre vitt - újítást hoz, amelyet hamarosan az ugyancsak nézői szavazásra építő tehetségkutatók is átvehetnek: szavazni ugyanis nem emelt díjas SMS-ben, hanem ingyen lehet majd az aktuális jelöltekre.

Egy mobiltelefon-applikációt kell csak letölteni - legyen az iOs, Android vagy Windows Phone készülék -, s a leadott szavazat a párbajadások közben módosítható lesz. Ha például egy játékos az élő műsorban szimpatikusabbnak tűnik a nézőnek, mint akire már szavazott, akkor a programmal áttehetők lesznek rá a már leadott voksok.

A VV 6 készítői szerint a nézők a telefonról mindenre tudnak majd reagálni, amivel komolyabb részesévé válnak az eseményeknek - nem csak a párbajokon -, és ez dramaturgiailag is sok mindent megváltoztat. A gyakorlaton azért is változtatnak, mert a nézők egy SMS elküldése után nem szoktak újra szavazni, "nem emelik meg újra" a készüléket. A VV 6 egyébként napi kétszer lesz képernyőn: este kilenckor, illetve délután egy ismétléssel, Liluval és Istenes Bencével.

Az első tehetségkutató idén a mindhárom köztévén látható A Dal lesz január 25-től - a koppenhágai Euróvíziós Dalfesztivál "nemzeti elődöntőjébe" december 1-jéig összesen 435 dalpályázat érkezett, amelyek közül azután egy tíz tagú előzsűri választott ki harmincat.

A mezőny nem ismeretlen, a legtöbb résztvevő már megjárta a Megasztárt, az X-faktort és a Voice-ot is: Radics Gigi, Vastag Tamás, Szabó Leslie, Kállay-Saunders András, Oláh Ibolya, Cserpes Laura, Király Viktor vagy Király Linda mellett ismert zenekarok is megméretnék magukat az európai versenyen, úgy mint a Belmondo, a Fool Moon, vagy az Expensive.

A végeredményt a telefonos szavazás, illetve a zsűri dönti el - Csiszár Jenő, valamint Kovács Kati és Rúzsa Magdi énekesek mellett az MTV vezérigazgató-helyettese, Rákay Philip is helyet szerezhetett, miután a korábbi három fős szakgárda négyre bővült. ByeAlex, az előző széria győztese kommentátorként lesz jelen a február 25-én záruló műsorfolyamban.

A komoly nézettségi verseny március közepén indul, amikor az ötödik szériával visszatér az RTL-re a Csillag születik, és vele szemben érkezik második évaddal a TV2 ifjúsági tehetségkutatója, az Ének iskolája - ahová január közepéig jelentkezhetnek a 8 és 14 év közötti gyerekek.

Akik júniusban még csaknem másfél milliós nézettséget jelentettek a TV2-nek, ám akkor az RTL-nek nem volt éppen hasonló műsora, kérdés, a Csillag születik ellenében tud-e majd hasonló számokat hozni. Emlékezetes, hogy az RTL-es műsor 2007-es első szezonját szintén gyermek, a 15 éves Utasi Árpi nyerte mesemondásával, akiről azóta sincs sok hír - kérdés, az Ének iskolája mennyire tudja a kis énekesek jövőjét kiépíteni.

Az előző Ének iskolája győztese, Farkas Zsolti állítólag Kovács Katitól is kap tanácsokat, s két "tanár", Szandi és Király Viktor elmondása szerint tartják a kapcsolatot a korábbi versenyzőkkel, Szandi fel is lép velük. Még a tavaszi szezon előtt, február 9-től összeállnak a sztárok és az énekesek a Super TV2-n A nagy duettben, ezúttal is Liptai Claudia és Till Attila vezetésével.

A menetrend

* Január 12.
Az RTL II-n indul Való Világ 6, melynek újdonsága: ingyen lehet sms-ben szavazni

* Január 25.
Mindhárom köztévén indul A Dal, melynek végállomása az európai verseny

* Március közepe
Az RTL-en visszatér az ötödik szériával a Csillag születik
A TV2 az Ének iskolájával jelentkezik

* Ősszel
Az RTL-en jön az újabb X-Faktor
A TV2 nem a Voice-ot vagy a Megasztárt folytatja, hanem egy új tehetségkutatóval jelentkezik, a Rising Starral

Bár az új szavazási stratégiát a Csillag születik nem használja majd, a TV2 ősszel annál inkább: amikor vélhetően az RTL újabb X-Faktorral érkezik, a TV2 egy teljesen új formátumra épülő tehetségkutatóval, a Rising Starral készül vele szemben - ahelyett, hogy folytatnák a Voice-ot, vagy a Megasztárt. A műsorba bejutni kívánó énekesekről itt ugyancsak egy mobilapplikációval dönthetnek a nézők, és ha a szavazatok száma elér egy bizonyos szintet - például 70 százalékot -, csak akkor folytatódhat számára a verseny.

A szavazatok növekedését egy diagram mutatja a nézőknek, amihez a zsűri szavazatát százalékokban adják hozzá. Az interaktivitásra építő műsor eredetije az izraeli Keshnet cégé - amelytől az Ének iskolája is származik -, és hazájában elképesztő sikereket hozott: Izraelben az első adásban több mint 2,3 millióan szavaztak - ami a nyolcmilliós lakosságot tekintve nagy eredmény -, és már az amerikai ABC csatorna is bejelentette, hogy megvásárolja a liszenszet. Hazánk így Izrael után elsőként mutathatja be.