Lehúzott redőny mögé nem kell új pénztárgép

Publikálás dátuma
2013.12.27. 06:15
Fotó: Népszava
Több tízezer kisvállalkozó szünetelteti, vagy fejezi be tevékenységét idén, ezért már online adatkapcsolatra képes pénztárgépet sem rendeltek – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményéből. A Népszabadság információi szerint, ha a rendelet nem módosul, mintegy százezer kereskedő bukhatja az ötvenezer forintos állami támogatást.

Sok kereskedőnek maga a pénztárgépátállás tette be végleg a kaput, az ezzel kapcsolatos költségek miatt döntöttek úgy, hogy visszaadják az ipart. Mások egyébként is befejezték volna az üzletet, mert sok helyütt az üzlet már magát sem tartotta el – ezt már a kiskereskedelmi szektort ismerő szakértők teszik hozzá.

Kiemelik: rengeteg kereskedőnek jelentenek komoly terhet – még az ötvenezer forintos állami támogatás mellett is – az átállás költségei, s akik talpon maradnak, azok kénytelenek beépíteni az árakba az online adatkapcsolat havonta 2300 forintos terheit. Az új gépek karbantartásigénye is növeli majd a kiadásokat. Az is csak a jövőben derül ki, mennyire terhelhető a NAV rendszere.

Nem csoda, hogy rengeteg vállalkozó elbizonytalanodott, hiszen a pénztrágépcsere magán viseli a kormányzat kapkodó intézkedéseinek szinte minden jellemzőjét - említette a Népszavának egy elemző. Tavaly ősszel jelentette be Matolcsy György akkori gazdasági miniszter, hogy az adóhivatallal összekapcsolt online pénztárgépek kötelező használatától a kormány 2013-ban 95 milliárd forint többlet-adóbevételre számít.

Ma már biztos, ennek a töredéke folyik csak be. A tárcavezető előbb április végét jelölte meg az átállás határidejeként, majd ez módosult június végére, ezt követően pedig augusztus 31. lett a határidő. Ez is teljesíthetetlennek bizonyult, és a kisgépes mikro- és kisvállalkozások ha "mindent megtettek az új pénztárgép beszerzése érdekében", amíg meg nem kapják a forgalmazótól a kasszájukat, használhatják a régit.

Az úgynevezett nagykasszás vállalkozások, benzinkutak, gyógyszertárak, láncok türelmi ideje év végén lejár. Igaz, csak töredékük jutott hozzá a szükséges berendezéshez. Most államtitkárok igyekeznek meggyőzni a kereskedőket, nyissanak ki, "becsszóra" nem bönteti meg őket az adóhatóság.

A devizapiacon nem volt szünnap

Publikálás dátuma
2013.12.26. 17:30

Szűk tartományban mozgott, alig változott a forintárfolyam csütörtökön a bankközi deviza kereskedelemben.

Az eurót délután négy órakor 297,03 forinton, 19 órakor 296,92 forinton jegyezték. Hajnalban 297,07 forinton indított az euró.

A svájci frank jegyzése a délutáni 242,14 forintról 241,98-ra, a dolláré 217,01 forintról 216,95-re gyengült, a japán jené 2,0717 forintról 2,0720-ra erősödött estére. 

Az eurót 1,3687 dolláron jegyezték 19 órakor, pont ugyanúgy mint három órával korábban.

Szerző

Derűlátóak a német cégek

Publikálás dátuma
2013.12.26. 15:02
Németországban is jól ismerik a munkanélküliség fogalmát. Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Bizakodóak a német vállalatok a várható jövő évi gazdasági növekedésnek köszönhetően, amely azonban nem minden ágazatban vonja majd maga után a foglalkoztatás bővülését.

A kölni IW gazdaságkutató intézet 48 ágazati szakmai képviseleti szervezet körében végzett felmérése szerint 26 ágazati szervezet számolt be az üzleti hangulat javulásáról tagvállalatai körében az idei évre vonatkozóan, hét pedig a hangulat romlásáról. A jövő évi kilátások még ennél is bizakodóbbak, 37 ágazati szervezet számít teljesítményének növekedésére az ideihez képest - írja a német Die Welt napilap online kiadása.

Michael Hüther az IW vezérigazgatója szerint "hosszú ideje nem volt ennyire bizakodó a hangulat" a német gazdasági szereplők körében. 2014-ben csak négy ágazat számít teljesítményének csökkenésére: a bányászat, az energiaipar, a nyersolaj-feldolgozás és a takarékszövetkezetek.

Az optimista hangulatot az IW szerint a németországi belföldi konjunktúra és az euróövezeti helyzet javulásának jelei indokolják - amin alapvetően még a fejlődő világ növekedési dinamikájának gyengülése sem változtat. Ennek köszönhetően az ágazatok túlnyomó többségében a vállalatok legalább a 2013-as évivel megegyező szintű beruházásokat terveznek jövőre is. Növelni 16 ágazat tervezi beruházásait, közöttük a gépipar, a kézműipar-kisipar és az építőipar. 

A foglalkoztatottak számának növelését és csökkentését tíz-tíz ágazat tervezi a 2014-es évben. A növelési tervekben a gépipar, a kézműipar-kisipar, a villamos-gépipar, a vendéglátás és a turizmus, valamint az informatika és az ingatlanpiac jár az élen. Ebben a tekintetben a gépipar leginkább abban bízik, hogy a feldolgozóipar két éven át visszatartott beruházásai jövőre már a megrendelések ugrásszerű növekedésében testesülnek meg. Az ágazat alkalmazottainak a száma ennek köszönhetően 2014-ben már át is lépheti az egymilliót.

Az építőipar a javuló lakossági hitelfelvételi kondícióknak köszönhetően a lakásépítési megrendelések növekedésére számít. Az idei első kilenc hónapban a kiadott lakásépítési engedélyek száma 14 százalékkal emelkedett. Az alkalmazottak számának lényeges növekedéséra azonban a nagy szakemberhiányra hivatkozva az ágazatban nem számítanak.

A kézműves és kisipari szakmákban is szakemberhiány tapasztalható, az ágazat azonban ennek ellenére is 25 ezer munkahely létesítésére számít jövőre.

A foglalkoztatottak számának csökkenésére számítanak a bányaipari, energiaipari, acélipari, hajóépítő, nyomdaipar, textilipari, ágazatokban tevékenykedő vállalatok, valamint a bankok, a takarékpénztárak és a biztosító társaságok. A pénzügyi ágazatban a "növekvő költségekkel és a fokozódó piaci versennyel" indokolják a létszámcsökkentés szükségességét - idézi a német Die Welt hírportál az IW gazdaságkutató intézet tanulmányát.

Szerző