Egy mosoly is életet menthet

Publikálás dátuma
2013.12.25. 17:49
Fotó: Thinkstock
A karácsony a vallási vonatkozáson túl a szeretet kifejezésének, a családi összetartozásnak az ünnepe, de ilyenkor megszaporodik a lelki elsősegély, a családsegítő szolgálatok munkája is, ami jelzi, hogy sokak számára veszélyeztetett időszakról van szó - figyelmeztet a pszichiáter.

Leggyakrabban az elmagányosodás érzésének erősödése váltja ki a lelki krízist azoknál, akik kimaradva érzik magukat a befelé szívó családi erő jótékony hatásából - mondta Harmatta János, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke az MTI-nek.

A leszakadás, kirekesztődés érzésének nyomán kínzó üresség támad, ami egy pszichés folyamat elindítója lehet, és akár drámai helyzeteket is teremthet. Ráadásul többnapos ünnepről lévén szó, ilyenkor hiányozhatnak a napi megszokott kerékvágásból adódó munkahelyi, baráti külső kapcsolatok, amelyek máskor átsegíthetnek ezen belső gyötrelmeken.
A családi tűzhely melegében jó, ha e napokban nagyobb figyelmet fordítunk azokra a rokonokra, ismerősökre, akik hiányolhatják a biztonságot jelentő közösségerősítő érzést. Egy szimbolikus apró ajándék, egy jó szó, egy telefonhívás, az ünnep szellemiségéből fakadó szeretetteljes, biztató mosoly is segíthet ezen krízisek átvészelésében, esetenként szó szerint életmentő lehet - hívta fel a figyelmet a szakember.

Ugyanakkor a magányos emberek önmaguk is sokat tehetnek belső egyensúlyuk megőrzéséért. A magunkba zárkózás, az önsajnálat helyett érdemes körülnézni, ki az, aki környezetünkben hasonló helyzetben küszködik magával, nem képes megbékélni a világgal. Az "ünnepi regresszió" oldását megkönnyítheti a másoknak nyújtott bármilyen pozitív gesztus, "ami lehet akár egy pohár víz is, mert igaz az ősi szabály, hogy az adás öröme által gazdagodni lehet".

Az ünnepeket lelki tehertételként megélők nagyobb eséllyel vészelhetik át a kritikus napokat, ha előre megtervezik, mivel töltsék ki idejüket, és valamiféle, lehetőleg kreativitást igénylő elfoglaltságot találnak, amibe belefeledkezve hasznosnak érezhetik magukat - mondta Harmatta János.
A pszichiáter szerint manapság egyébként is mind gyakoribbak a lelki eredetű bajok, mint a depresszió, a különféle kényszerek, fóbiák, amelyek a lakosság csaknem negyedét érintik. "Ezen jelenség a társadalomban zajló változásokra vezethető vissza - nemcsak nálunk, hanem más országokban is" - állítja Harmatta János.
Az okok összetettek, de közöttük sokat nyom a latban a fogyasztáson alapuló megváltozott értékrend. Az évszázadok alatt kialakult megszokott emberi kapcsolatok rovására ugyanis mindinkább hódít a tárgyak, programok csábító túlkínálata. Márpedig a személyes kontaktust, a beszélgetések bensőségességét sem egy divatos új ruha, sem az internet, de az együtt tévézés sem képes pótolni.

Ebben a nagy túlkínálatban a családi kötelékek is lazábbakká váltak. A családi együttlét sem mindig adja meg a szívbéli személyes közelség érzését. Jó esetben is gyakran csupán közös programok szervezésében nyilvánul meg, amelyekben akciók követik egymást, de hiányzik belőlük - a karácsony ünnepélyességében azért örvendetes módon még ma is fellelhető - egyszerű személyes beszélgetések meghittsége.

E biztonságérzetet, bizalmat erősítő meghittség nélkül pedig az ember könnyen kiüresedettnek érezheti magát, ami állandósuló hiányérzetben juthat kifejezésre, ez pedig a lelki betegségek kialakulásához vezethet, akárcsak "a biológiai pszichés felépítésünk tempójához képest a mi kultúrkörünkre jellemző, felgyorsult zaklatott mai élet", aminek a kimenetele társadalmi léptékekben mérve egyelőre nem látható.

"Egy azonban biztos: a jó életérzésünkhöz, a belső harmóniánk megőrzéséhez az emberi kapcsolatok a legfontosabbak" - hívta fel a figyelmet Harmatta János.

Szerző

Izzadunk karácsonykor - Hó és fagy helyett a tavasz kopogtat

Publikálás dátuma
2013.12.25. 16:28
Fotó: Thinkstock
A legrosszabb, amitő tartani kell, néhány fátyolfelhő.

Ma általában napos idő lesz, északkeleten eleinte egyes völgyekben még lehetnek felhős, ködös helyek, de később ott is kisüt a nap, írja a met.hu. Nyugatról változó vastagságú fátyolfelhőzet érkezik fölénk, amely estétől a Dunántúlon tovább vastagszik. Csapadék nem valószínű. Az Északi-középhegység völgyeiben estétől újra köd képződik. A déli, délkeleti szél megélénkül, a Dél-Alföldön megerősödik, a Kisalföldön viharossá fokozódik. A hőmérséklet csúcsértéke általában 9, 15, északkeleten 5, 7 fok között alakul. Késő este -1, +5 fok valószínű, de Nyugat-Magyarországon 6, 9 fok is lehet.

Szerző

Papcsák a porcelánboltban: Bár tagadott, az ő aláírásával "ítélték el" Örményországot

Publikálás dátuma
2013.12.25. 16:08
Fotó: Tóth Gergő
Papcsák Ferenc aláírásával, a Fidesz külügyi Kabinetjétől futott be az  Európai Azerbajdzsán Társasághoz  (TEAS) az a levél, ami erőteljesen elítéli Örményországot. A fideszes politikus állítja: ő nem nyilatkozott semmilyen azeri lapnak.

Sajnálja a magyarországi médiában kialakult helyzetet az Európai Azerbajdzsán Társaság (TEAS) és azt gyanítja, hogy a zavart azok az erők okozhatták szándékosan, amelyek nem akarják, hogy a világ megismerje az igazat az azeri-örmény konfliktusról – a többi között ez olvasható abban a közleményben, amelyet a londoni székhelyű TEAS bakui képviselete juttatott el a Népszabadsághopz. (A cikket eredeti formájában itt olvashatja.)

A lobbiszervezet közleményét azt követően adta ki, hogy a TEAS londoni irodájából még hétfőn, a Népszabadság megkeresésére megerősítették: Papcsák Ferenc (Fidesz) parlamenti képviselő, az Országgyűlés Azeri-Magyar Baráti Csoportjának társelnöke írásban válaszolt kérdéseikre. E válaszokban – ahogy azt a lapunk rendelkezésére bocsátott dokumentumból is kiderült – Papcsák az ENSZ BT vonatkozó határozataira hivatkozva azt hangoztatta: Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része, Örményországnak pedig ki kell vonulnia a több mint húsz éve megszállt területről. Majd Zugló polgármesteri tisztségét is betöltő kormánypárti politikus azzal folytatta, hogy Örményország provokálta a nemzetközi közvéleményt egy hegyi-karabahi repülőtér építésével, illetve úgynevezett elnökválasztás megrendezésével. – Ezen akciók az Európai Unió véleménye szerint komolyan hátráltatják a konfliktus békés rendezését – olvasható a Papcsák aláírását viselő válaszlevélben.

Egy héttel ezelőtt Papcsák Ferenc visszautasította a fent idézett és neki tulajdonított állításokat. Miközben elhatárolódott azoktól, közleményében azt is hangsúlyozta, ő sohasem adott ilyen tartalmú interjút azeri lapnak. Ez tény, a két újság a TEAS sajtóközleménye alapján közölte a Papcsák fotójával illusztrált cikkeit.

A TEAS mostani nyilatkozatában megismétli, hogy a szervezet rendszeresen igyekszik megszólítani nyugati politikusokat és befolyásos személyiségeket az azeri-örmény konfliktussal, annak békés rendezésével kapcsolatban. A közlemény szerint így tettek akkor is, amikor az idén, nem pontosított időpontban kérdéseiket elküldték a Fidesznek. E kérdésekre idén szeptember 19-én a Fidesz Külügyi Kabinetjétől, a TEAS németországi képviseletén keresztül jöttek válaszok – Papcsák Ferenc aláírásával.