Előfizetés

Átkutatták a házát és személyes adattal való visszaéléssel vádolják a NAV-botrány kirobbantóját

Tevan Imre
Publikálás dátuma
2013.12.20. 06:00
Tüntettek Horváth mellett. A Fidesz és a kormány akadályozza a tények napvilágra kerülését FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Ugyanaz a Nemzeti Nyomozóiroda nyomoz Horváth András ellen, amely a NAV-botrányt kirobbantó szakember feljelentése nyomán is eljár. Csütörtök reggel iratokat vittek el tőle.

"Kellemetlen volt, a családnak is. Még aludtunk" - ezek voltak az első szavai Horváth Andrásnak, amikor lapunk arra kérte, mesélje el, milyen volt a csütörtök reggel nála tartott házkutatás. Az ezermilliárdos adócsalásokkal és azok nem hatékony felderítésével előálló egykori adóhatósági alkalmazott biztos benne, hogy a cél a megfélemlítés volt.

"De nem az enyém, engem nem tudnak leállítani. Azokat a kollégáimat akarják visszatartani, akik alá tudják támasztani, amit mondtam, de még nem léptek a nyilvánosság elé" - tette hozzá. A négy nyomozó az elhíresült zöld dossziét kereste és még néhány iratot, de kiszerelték számítógépe merevlemezét is. "Azt mondták, ha odaadom, amit kérnek, nem fognak kutakodni a holminkban" - mondta Horváth.

Európai áfabukta
A magyar szabályozás túllép az adócsalás megelőzéséhez szükséges mértéken, amikor megfosztja az adóalanyt az adómentességtől, ha az unión kívüli exportra szánt termék kilencven nap alatt nem hagyja el az EU területét - mondta ki csütörtökön közzétett ítéletében az Európai Bíróság. Az ítélet az - egyébként végelszámolás alatt álló - BDV Hungary Trading Kft. és a NAV jogvitájában született. A konzerv-nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás az EU-n kívülre is szállított, és ezeket az ügyleteket az áfa-bevallásaiban akkor is adómentes exportértékesítésnek tekintette, ha az unió területéről való kiléptetésre a magyar áfatörvényben előírt 90 napos határidő leteltével került sor. (Az adómentes exportértékesítés esetén az adót a célországban fizetik meg.)
A 90 napos határidő túllépése miatt a magyar adóhatóság adóhiányt állapított meg a vállalkozásnál, és adóbírságot, illetve késedelmi pótlékot szabott ki rá. A cég azonban vitatta az adóhatóság határozatát, és azt állította, hogy mivel a kérdéses termékek később ténylegesen elhagyták az unió területét, a vele szemben alkalmazott szankciók túlzottan aránytalanok, és ellentétesek a hozzáadottérték-adóra vonatkozó uniós szabályokkal. A luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási fórum a cégnek adott igazat. - MTI

A házkutatást először az Origo írta meg, majd az MTI-nek a rendőrség is megerősítette. Horváth azt mondta a portálnak, jogosulatlanul vagy a céltól eltérő adatkezeléssel elkövetett, személyes adattal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt folytatnak eljárást ellene.

Elsősorban nem azokról a dokumentumokról van szó, amelyek a konkrét adócsalásokról szólnak, hiszen azokat Horváth még novemberben csatolta feljelentéséhez. A zöld dosszié és a most begyűjtött egyéb iratok azt támasztják alá, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felépítése és működése rendszerszerűen olyan, hogy nem tárja föl a legnagyobb adózók érintettségét a cégláncolatos adócsalásokban - mondta Horváth a Népszavának.

Cégekkel, szervezetekkel szemben nem lehet elkövetni a személyes adattal való visszaélést - magyarázta lapunknak egy, a területet jól ismerő jogász, aki a konkrétumok ismerete nélkül nem kívánt névvel nyilatkozni. Mindenesetre szerinte számos körülmény gyengíteni látszik a gyanút. Horváth senkinek sem mutatta meg a dokumentumokat, és noha igaz, hogy önmagában a NAV-ból való kihozásuk is lehet visszaélés, de nehéz elképzelni, hogyan történhetett súlyos jogsértés, márpedig ez feltétele lenne a bűntett megvalósulásának.

A NAV-dolgozók személyes adatai például hivatalból nyilvánosnak minősülnek. Ezen kívül Horváth András éppen a jogsértések elkerülése érdekében cselekedett, tette nemhogy nem veszélyes, hanem hasznos a társadalomra, így aligha kell attól tartani, hogy komoly büntetés lehet a dologból, bár ezért a bűncselekményért elvileg három év is kapható.

Tőzsde - Vegyes zárás felé közelítenek New York indexei

 Gyenge nyitás után a kereskedés vége felé már pozitív tartományba emelkedő DJIA 30 index kivételével jórészt veszteségben mozogtak az árfolyamok csütörtökön az amerikai tőzsdéken.

Az árfolyam-alakulás irányát a Fed-nek az alacsony kamat huzamos ideig történő fenntartására tett ígéretével "megédesített" gazdaságösztönző-csomag csökkentése szabta meg. A Fed monetáris döntéshozó testülete a FOMC két napos ülését követően szerdán jelentette be a harmadik gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris lazító program (QE3) havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási keretösszegének csökkentését 10 milliárd dollárral.

Az utóbbi hetekben-hónapokban napvilágot látott és esetenként meglepően jónak bizonyult makrogazdasági mutatók alapján a piac már számított az ösztönző program kivezetésének megkezdésére, az elemzői vélemények csak annak időpontjában tértek el.

A szerdai bejelentés nem is rázta meg a piacokat, hanem a keretösszeg valójában inkább szimbolikusnak mint lényeginek tekinthető 10 milliárd dolláros csökkentésével megnyugvást okozott. Összességében nem csorbultak tehát azok a kilátások, hogy a piacok még huzamos ideig évezhetik a Fed likviditásnövelő intézkedéseinek áldásos hatását. Az indexek így szerdán jóval egy százalékot meghaladó nyereséggel rekordszinten zárhattak.

Ahhoz, hogy csütörtökön végül is negatív korrekcióra került sor, nagyban hozzájárultak a legfrissebb, csalódást keltő makrogazdasági mutatók. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az 50. héten a várt csökkenés helyett jelentős mértékben emelkedett, illetve a használtlakás-értékesítések száma is jóval nagyobb mértékben esett vissza novemberben, mint arra az elemzők számítottak.

A Facebook és főrészvényesei 70 millió részvényt terveznek értékesíteni tőkefelvétel céljából, kihasználva azt, hogy a pénteki zárás után a cég bekerül az S&P 500 indexbe, így az indexkövető befektetési alapoknak Facebook papírokat kell majd vásárolniuk, A Facebook részvénye az idén már több mint száz százalékkal erősödött. Mark Zuckerberg alapító-tulajdonos részesedése 41,3 millió részvény eladásával 65,2 százalékról 62,8 százalékra csökken. A Facebook részvénye két órával a zárás előtt másfél százalékos veszteséggel 54,73 dolláros árfolyamon állt.

Az arany ára a határidős piacon a legközelebbi határidőre a kereskedés vége előtt mintegy másfél órával 3,17 százalékkal állt alacsonyabban az előző napinál, unciánként 39,10 dollárral 1195,90 dollárra csökkent.
Az amerikai WTI nyersolaj határidős jegyzése 0,92 százalékkal, hordónként 91 centtel 98,97 dollárra csökkent.

BÉT - Átlagos forgalom, eseménytelen nap a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,02 pontos, 0,10 százalékos emelkedéssel, 18 630,57 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 8,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Králik István, a KBC Securities üzletkötője az MTI-nek elmondta: az amerikai optimizmus nem tudott átragadni a BÉT-re. Átlagos volt a forgalom, a kereskedést jelentősebben befolyásoló hírek nem érkeztek.
A szakértő szerint az OTP árfolyamát továbbra is "nyomják" a devizahitelekkel kapcsolatos kérdések. A devitahiteles szerződések több részletével kapcsolatban a Kúria polgári kollégiumának hétfői jogegységi határozata után sincs még válasz. Nem tisztázódott az sem, hogy a kormány milyen lépéseket kíván tenni a devizahitelesek megsegítése érdekében - fogalmazott.
A Magyar Telekomnál viszont a hosszabb ideig tartó esés után korrekciós fázis figyelhető meg - emelte ki.

A Mol 40 forinttal, 0,28 százalékkal 14 490 forintra erősödött, 976,9 millió forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,24 százalékkal 4210 forintra csökkent, forgalmuk 4,3 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,34 százalékkal 302 forintra nőtt, forgalma 1,1 milliárd forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 6 forinttal, 0,14 százalékkal 4437 forintra esett, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.
A BUMIX 1255,15 ponton zárt csütörtökön, ez 1,92 pontos, 0,15 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

A BÉT áruszekciójában csak a takarmánykukorica elszámolóára változott csütörtökön. Jövő márciusra 1300, jövő májusra 1600, jövő júliusra pedig 1200 forinttal csökkent a termény ára, így 47 000, 47 300, illetve 48 400 forintba kerül.
A malmi búza jövő márciusra maradt 55 000, jövő májusra 55 500 forint.
A takarmánybúza jövő márciusra változatlanul 52 000, jövő májusra 52 100 forint.
A takarmányárpa jövő márciusra továbbra is 49 500 forint.
A nagy olajtartalmú napraforgómag jövő márciusra maradt 97 250 forint.
A nagy olajtartalmú repce elszámolóára sem változott, jövő márciusra 105 010, jövő májusra pedig 103 000 forint.