Előfizetés

Kihúzható fiókok, simogatható minták

Publikálás dátuma
2013.12.19. 18:24
Franz Xaver Messerschmidt karakterszobrai a Szépművészeti Múzeumban. Fotó: Beliczay László/MTI
Huszonöt év szünet után újra állandó kiállításon mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum Régi Szobor Gyűjteménye; az épület második emeletén csütörtöktől 109 remekmű látható, többek között Leonardo, Sansovino és Messerschmidt szobrai.

A gyűjtemény az európai szobrászat középkortól a klasszicizmusig terjedő hat évszázadának csaknem 650 művét őrzi. Komoly vesztesége volt Budapest és az ország kulturális életének, hogy ezek többsége az elmúlt negyed századot a múzeum raktárában töltötte - emlékeztetett a tárlat csütörtöki megnyitóján a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László hozzátette: a remekművek korszerű, légkondicionálással ellátott terekbe kerültek, amelyekben a látogatókat a szobrászat technikai eljárásainak rejtelmeibe is bevezetik. Régi adósságokat törlesztett a Szépművészeti, hiszen az elmúlt egy év során három állandó kiállítási egység is újranyílt: a régi szobor tárlat mellett tavaly a 20. századi és kortárs, egy hete pedig az egyiptomi állandó kiállítás - idézte fel a főigazgató.

A papírmasé-készítés technikáját magyarázó képeket nézi egy érdeklődő a Szépművészeti Múzeumban. Fotó: Beliczay László/MTI

A papírmasé-készítés technikáját magyarázó képeket nézi egy érdeklődő a Szépművészeti Múzeumban. Fotó: Beliczay László/MTI

Mikó Árpád művészettörténész megnyitó beszédében múzeumtörténeti pillanatnak nevezte, hogy egy kiemelkedően fontos gyűjteményi egység 25 év után ismét önálló tárlatot kapott az épületben. Bár csupán három terem áll rendelkezésére, a műtárgysor szépen kirajzolja a gyűjtemény profilját, tükrözi az északi és déli iskolák különbségeit, és lazán még a művészettörténeti folyamatot is megidézi. Bemutatja a gyűjtemény legszebb, legfontosabb alkotásait a gótikus festett faszobroktól a reneszánsz kisbronzokon át a 18. századi művekig, Riemenschneider Madonnájától Andrea Ricció munkáján át Messerschmidt karakterfejeiig - méltatta a tárlatot a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa.

Szőcs Mirjam kurátor emlékeztetett: a múzeum régi szobor kiállítása kilenc esztendei szünet után 1986-ban alig másfél évre nyílt meg, majd az elmúlt negyed században csupán a gyűjtemény egyes darabjaival találkozhatott a közönség. A kollekció most némileg szűkebb, de korszerűen felújított térben mutatkozhat be, így a kiállítás a csúcsdarabok - mint Sansovino Madonnája, Rustici márványdomborműve vagy Franz Xaver Messerschmidt portréi - bemutatására törekszik. Mint a művészettörténész az MTI-nek elmondta, az osztrák barokk szobrásztól a Szépművészeti múzeum őrzi Bécsen kívül a legnagyobb gyűjteményt, melynek mind a 11 darabja helyet kapott a kiállítótérben.

A rendezők a kiállított remekművek mellett a szobrászat mesterségének bemutatására is komoly hangsúlyt helyeztek. Kihúzható fiókok és megsimítható minták mutatják be például a bronzöntési, a fafaragási, gravírozási vagy aranyozási technikákat, a különböző kő- és fafajtákat is.

Izomagyak – esemény utáni filmajánló a paplan alól

Publikálás dátuma
2013.12.19. 12:39
Fotó: gettyimages
Előrebocsátom, nem egy elgondolkodtató moziról van szó, bár kedvesünk mellkasán pihegve szinte mindegy is, milyen filmet nézünk.

A történet három testépítőről szól, akik anyagi gyarapodásukat egy igencsak gazdag, ám megnyerő fizikai adottságokkal aligha megáldott úriember elrablásától remélik. 

A szereplőket jellemzően alulról fényképezik, akik így többnyire hegy nagyságú izomkolosszusokként tornyosulnak. Sok az effektekkel fűszerezett lassítás, a beállítások pedig időnként meglepő látványt nyújtanak. A sztorit a főszereplők narrálják, a monológok kifejezetten jópofák, a film gyors tempója miatt nem lehet rajta unatkozni. Bár ez a mozi sem ígér magas művészetet, nagyszerű szórakozást nyújt.

Tanulság: próbálj meg kora ifjúságodtól fontos információkat begyűjteni az élethez, ne akard felebarátod értékeit, és ne tornyozd a pasid tányérjára a pizzaszeleteket, mert veszélybe kerül a filmnézés.

Hossz: 129 min
Rendező: Michael Bay
Forgatókönyv: Christopher Markus, Stephen McFeely, Pete Collins
Kamera: Ben Seresin
Zene: Steve Jablonsky
Szereplők: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Ed Harris, Rebel Wilson, Tony Shalhoub, Anthony Mackie, Rob Corddry, Tony Plana, Bar Paly, Jeff Chase, Ken Jeong, Kurt Angle

 

 

 

Kamera Korrektúra - Átadták az idei tévés díjakat

Második alkalommal adták át a Kamera Korrektúra-díjakat szerdán Budapesten. A színvonalas televíziózás népszerűsítésére meghirdetett versenyen hét kategóriában osztottak elismeréseket, és különdíjat vehetett át Gundel-Takács Gábor, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) műsorvezetője.

  Portré kategóriában az MTVA munkatársai által készített és a Duna TV-ben bemutatott Szerelmes földrajz sorozatának Pálferi útjai című epizódja nyerte el az első díjat. Az egykori magasugró országos bajnok, jelenleg katolikus papról Dala István rendezett filmet.

A kategória második helyezettje az MTVA/MTV-n bemutatott film, a Solti 100 lett, míg a harmadik helyet a Lőrinc TV-ben készített Bogdán László portré nyerte el. A kategóriában különdíjat vehették át a TV2 Tények című műsorának Leslie Mandokival foglalkozó részének készítői. 

A dokumentumfilmek versenyében Skrabski Fruzsina munkája, az Omega Kreatív Bt. által készített és az MTV-ben bemutatott Elhallgatott gyalázat című film nyert. A második helyet a HírTV Maffiafíling című műve, míg a harmadikat az MTV-ben bemutatott, a TV Com által gyártott, A Griff, a Dámvad és a Varjú című mű nyerte. 

Hír és hírháttér kategóriában az első helyet a HírTV produkciója, a Magyarország élőben árvízi különkiadása érdemelte ki, a második helyezett az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Keszei Sándorral, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnökével készített interjúja nyerte. A harmadik helyen az MTVA/Duna Heti Hírmondójának ezredik adása végzett, és különdíjat nyert az RTL Klub Házon kívül műsorának szerkesztősége.

Az RTL Klub X-Faktor című műsora a zene kategóriában végzett az élen, míg a második helyet az MTVA/MTV A Dal döntője szerezte meg, a harmadikat pedig a TV2 Sztárban sztár című produkciója. Az MTVA/MTV műsora, a Magyarország, szeretlek! a szórakoztató kategória első díját zsebelte be, megelőzve az RTL Klub 1 perc és nyersz! műsorát, valamint a Viasat3 A dilemma című programját. 

A tudományos, ismeretterjesztő filmek között az Elefánt Stúdió MTV számára gyártott, Mese a somogyországi patakgörbítőkről című alkotása, az RTL Klub XXI. Század című műsorának Mephisto című része, valamint a Spektrum TV-n vetített Behálózva című program kapta megosztva az első helyet. A kategória különdíjasa a Természetfilm.hu által gyártott, A láthatatlan madárfotós című dokumentumfilm-sorozat lett, amelyet a Spektrum TV mutatott be.

A tévéfilmek és -sorozatok között első helyen a Mega Film (MTV) alkotása, a Pillangó végzett, megosztva a Szabadság - Különjárat címmel a Szupermodern Stúdió által forgatott alkotással. A HBO Társasjáték 2 sorozata a második helyen végzett. 

A zsűri elnökének különdíját a Mega Film által az MTV számára készített Munkaügyek - Műkedvelő előadás című epizódja nyerte, míg a gyermekműsorok különdíját az MTVA M2-n játszott Lóti és Futi című alkotás vihette haza. 

A sport kategória nyertese a TV2-n bemutatott Napló - Menekülés a győzelembe című műsor lett, a második helyen a HírTV Stopper című műsorának Bundabotrány című epizódja, míg a harmadikon az MTVA/MTV XXX. Nyári Olimpiai Játékok K4 női döntője végzett.