Előfizetés

A német Thomas Doll a Fradi vezetőedzője

Megvan a Ferencváros új vezetőedzője: a német Thomas Doll lett a befutó. A FTC tegnapi közleménye szerint a játékosként 18-szoros német válogatott szakember mindenben megállapodott a klub vezetőivel, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy meddig írt alá.

A 47 éves új vezetőedző futballistaként többek között a Hamburg és a Lazio csapatában is játszott, az olasz klub 1991-ben átigazolási rekordot jelentő 15 millió márkát fizetett érte, amivel abban az időszakban ő volt a világ legértékesebb játékosa.

Edzői pályafutását a Hamburgban kezdte, 2002-től a tartalékcsapatot irányította, két évvel később vette át az első csapatot, amellyel első szezonjában kiharcolta az Intertotó Kupában való indulást, és meg is nyerte a sorozatot.Ennek köszönhetően a Hamburg indulhatott az UEFA Kupában, amelyben a nyolcaddöntőig jutott.

Ma lesz már kapitány
A Magyar Labdarúgó-szövetség ma 9.30-kor Telkiben bemutatja a magyar válogatott új szövetségi kapitányát – közölte a szövetség a Twitteren. Úgy tűnik, ezzel véget ért a keresgélés, és megtalálták Egervári Sándor utódját. A sajtóeseményt az MLSZ TV élőben közvetíti a youtube.com-on.

A 2007/2008-as szezonban kinevezték a Dortmund élére, amelyet a Német Kupa döntőjébe vezetett, majd dolgozott még a Genclerbirligi, valamint az al-Hilal csapatánál is.

2005-ben a Kicker magazin Dollt az év emberének választotta, ebben a szezonban ugyanis látványos és roppant eredményes, a Bundesligában szinte példátlan fejlődésen ment keresztül keze alatt a Hamburg csapata.

Szentpéterváron úsznak Gyurtáék

Öt magyar úszó is rangos nemzetközi versennyel búcsúztatja az évet. Ketten az Európa-Amerika párviadalon indulnak az öreg kontinens képviseletében Glasgow-ban: a vasárnap zárult dániai rövidpályás Eb-n 400 méter vegyesen aranyérmes Verrasztó Dávid és a korábbi ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence.

A péntek-szombati skóciai viadallal párhuzamosan zajló oroszországi eseményen hárman állnak rajthoz Szentpéterváron, a Vlagyimir Szalnyikov Kupán, ahol az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel, a vb- és Eb-aranyérmes Hosszú Katinka - a múlt heti herningi rövidpályás kontinensviadal férfi, illetve női rangsorának egyéni legjobbjai -, valamint az ötkarikás ezüstérmes, sokszoros világ- és Európa-bajnok Cseh László startol.

Érdekesség, hogy a szentpétervári rendezvényen maga az olimpiai bajnokból lett orosz szövetségi elnök, Szalnyikov még arra is képes volt, hogy a három magyar miatt átszervezze a versenyprogramot. Gyurtáék a ma esti Sportcsillagok Gálája miatt csak pénteken tudnak útnak indulni, így garantálták nekik a szombati versenyzést. Mindenesetre nagyon jó érzés azt tudni, hogy a magyar úszók indulásáért a szervezők mi mindenért képesek…

Európai vizsgálat spanyol csapatok ellen

Hat spanyol élvonalbeli és egy másodosztályú futballcsapat állami támogatása miatt három egyidejű vizsgálatot indít az Európai Bizottság – jelentette be tegnap az Unió végrehajtó és ellenőrző szerve. Az érintett klubok között van a két óriás, a Barcelona és a Real Madrid, továbbá az Athletic Bilbao, az Elche, az Osasuna és a Valencia, illetőleg a másodosztályú Hércules.

A bizottság egyrészt azt vizsgálja, hogy a királyi gárdának, a katalán klubnak, illetve a Bilbaónak és az Osasunának nyújtott adókedvezmény összhangban van-e az uniós joggal? Másrészt, hogy támogatásnak minősül-e a Real Madridnak a főváros által odaadományozott telek? Végül pedig, hogy az uniós versenyjoggal összeegyeztethetőek-e azok a garanciák, amelyeket az állami Valenciai Pénzügyi Intézet a Valencia, az Elche és az alicantei Hércules futballklubok által felvett hitelekhez nyújtott.

Brüsszel jelezte, állampolgári bejelentések alapján kezdik meg intézkedéseiket, s noha legalábbis furcsa, hogy a kedvezményekről sem az érintett klubok, sem az állam nem tartotta fontosnak az EU-t tájékoztatni, az eljárás megkezdése még nem jelenti, hogy valóban szabálytalanságok történtek.

Mindazonáltal az a tény, hogy ezek az egyesületek hogy az efféle juttatásokban részesültek, fölveti annak lehetőségét, hogy a többi sportvállalkozások velük szemben hátrányba kerültek. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe és az Európa Liga legjobb 32 együttese közé egyaránt három-három spanyol együttes jutott be: a BL-ben a Atlético Madrid, a Barcelona és a Real Madrid), míg az EL-ben a Betis, a Sevilla és a Valencia folytathatja szereplését.

Eb-rendezést lehet támogatni

Az Európai Bizottság tegnap jelezte egyúttal: jóváhagyta azt a támogatást, amelyet a francia állam kilenc stadion építéséhez vagy felújításához kíván nyújtani, hogy az ország megrendezhesse a 2016-os Eb-t.

A munkálatokat az állam mintegy egymilliárd euróval támogatja. A szervezet szerint a támogatás senki kárára nem torzítja indokolatlanul a versenyt, hasznára válik a gazdaságnak, a többi között az építőiparnak és a sportnak egyaránt, és e nélkül a torna lebonyolítása nem volna megvalósítható.