Majdnem összeütközött egy kínai hadihajó és egy amerikai cirkáló

Kis híján összeütközött egy kínai hadihajó és egy amerikai cirkáló a dél-kínai tengeren december elején, amiért a kínai Global Times (GT) hétfőn az amerikai felet tette felelőssé.

A lap egy magát megnevezni nem kívánó katonai szakértőt idézve úgy fogalmaz: "az Egyesült Államok kormánya ártatlannak tetteti magát", miután az esetről az amerikai sajtó hírt adott a hét végén. Valójában mindig a valódi tettesek vallják ártatlannak magukat először - írja a lap, melynek forrása szerint a dél-kínai tengeren közlekedő amerikai rakétacirkáló a kínai flotta 45 kilométeres belső védelmi körébe is behatolt, s ott provokáló módon támadó jellegű manőverekbe bocsátkozott.

Az incidens még december 5-én történt, arról viszont a felek egészen múlt hét végéig hallgattak, majd a hírt az Egyesült Államok Csendes-óceáni Flottája közölte pénteken. A washingtoni dokumentum szerint azonban az eset máshogy törént: a Liaoning kínai repülőgép-hordozó mellett tevékenykedő amerikai rakétacirkálóhoz egy másik kínai hadihajó túl közel került, s emiatt mindkét fél manővezerésre kényszerült.

A Global Times szerint az eset 2009 óta a legjelentősebb kínai-amerikai vízi incidensnek tekinthető a dél-kínai tengeren. Az amerikai rakétacirkáló gyakori vendég a Csendes-óceán nyugati felén, ahol a japán és koreai haditengerészettel közösen több alkalommal is hadgyakorlatot tartott - emlékezik a GT. Az USA a térségben felderítő munkát is végez, névleg a dél-kínai tenger szabadon átjárhatósága miatt, a valóságban viszont mindig a kínai vizek és az ottani tengeralattjárók voltak a célpontok - írja a nacionalista hangvételéről ismert lap.

Szerző

Áramot és cirkuszt, meg némi igazat - rendkívüli ülés a parlamentben

Publikálás dátuma
2013.12.16. 14:05
Fotó: Tóth Gergő
Kiderül, mennyire torol a kétharmados többség; az oligarchák fölözik le az ország zsírját; masszív prpogandával butitja a népet a Fidesz; rezsicsökkentés 3.0 - összejött a T. Ház.

14:30 - Jó ha kitart a választásokig

Kepli Lajos felháborodik, hogy a szolgáltatócégek a népekre hárítják a rezsicsökkentés költségeit - ami így nem több mint egy szimpla kampányfogás, jó ha a választásokig kitart. A jobbikos képviselő arról beszél, hogy a kiesett pénzt a szolgáltatók az önkormányzatoktól hajtja be, és bizony a helyhatóságok fizetnek.

14:24 - Itt a munkás, hol a dolgozó?

Czomba Sándor szerint 235 ezer emberrel dolgozik több Magyarországon mint 2010-ben - és ebből csak 80 ezer a közmunkás, a piac legalább százezer embert szívott fel. (A különbség oka a migráció.) De hogy a versenyszférában is tudják-e azt, amit az államtitkár mond, az erősen kérdéses, ugyanis a KSH is azt mérte, hogy egyre csökken a versenyszféra állománya.

14:21 - Miért nem a piacon?

Gúr Nándor szerint fényévnyi távolságra van egymástól a valóság és a kormányzati propaganda által felskiccelt kép. Ugyanis tömegével lesznek az emberek közmunkások - mindegy, hogy tanárok, vasutasok, bárkik. Emberek százezrei élik a mindennapjaikat 49 ezer forintból - nos velük lenne versenyképes Magyarország, ripakodik a kormányra az MSZP-s politikus. Gúr arra kíváncsi, miért szégyenítik meg az embereket, miért nem a versenyszférában teremtenek munkahelyeket?

14:00 - Rogán igaza

Fónagy János hosszan igenel Rogánnak, válasza új elemet nem tartalmaz.

13:57 - A fizetésekről szót se

Jön a harmadik rezsicsökkentés, ígéri Rogán Antal, és kajánul konstatálja, hogy ezen az ellenzéki frakciók felháborodtak. De a Fidesz frakcióvezetője azért megértő, hiszen a szocialisták miniszterelnökei mindig azt mondták, nem lehet visszakalapálni a közszolgáltatások árait. És bizony Rogán szerint az az érvelés sem igaz, hogy Magyarországon nem is magas a villany és az áram ára, ugyanis arányaiban a magyarok fizették a legtöbbet a jövedelmükhöz képest. Arra a frakcióvezető nem tér ki, hogy ez azt jelenti, hogy rendkívül alacsonyak a jövedelmek, és ezzel a Fidesz nem is tud mit kezdeni, így csak olyasmihez nyúl hozzá, ahol az áram erőből elrendezheti a helyzetet.

13:50 - A letéteményesek

Rétvári Bence szájával természetesen válaszol a kormány is, az államtitkár sok érdemit nem mond, a lényeg, hogy kimutassa az Antall-kabinet és a jelenlegi hatalom kontinuitását. az államtitkár le is szögezi, hogyha Antall József írhatta volna az új alkotmány preambulumát, akkor az pont olyan lenne mint most.

13:44 - Főhajtás Antall József előtt

Lukács Tamás Antall Józsefre emlékezik. A kereszténydemokrata politikus nem akarja elfelejteni, és szoborba önteni sem. Így arról beszél, hogy Antall búvópatakként vitte végig a családi hagyományt, és vitte pártját választási győzelemre. Amint tudatosult benne, hogy Magyarország miniszterelnöke lett, azzal is szembe kellett néznie, hogy halálos beteg - de szolgált ott, ahova az élet állította. Aztán némi aktuálpolitika, miszerint Antall József is nehezményezné azt a felvetést, hogy aki külföldön a kormányt bírálja, az nem az országot bírálja. Mert Lukács szerint minden kritikus szó az országra hull vissza.

13:39 - Elő a szocialista számokkal!

Cséfalvay Zoltán szerint ha Mesterházy egy kiszámíthatóbb országot akar, akkor szavazza meg a jövő évi költségvetést. Az államtitkár szerint az MSZP-nek is ki kellene terítenie a számait, és meg kellene mondani, milyen adórendszert tervez, illetve hogyan finanszírozná a különböző intézkedésék forrását. Mesterházy vádpontjaira az államtitkár érdemben nem reagál.

13:37 - Gyengébb, szegényebb,boldogtalanabb

Mesterházy Attila nem csodálja, hogy a miniszterelnök nem akar az ország állapotát értékelvén elveszni a számadatokban, ugyanis a számok bizonyítanák, hogy Orbán Viktor egy Patyomkin-falut épít. Kapásból kiderülne, magyarázza az MSZP elnöke, hogy az alapvető élelmiszerek árai elszálltak, a mintegy 550 ezer álláskeresőnek mintegy fele semmilyen állami ellátásból nem részesülne, kiderülne, hogy minden negyedik gyermek nélkülözni kényszerül, és az sem maradna titokban, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok 41 százaléka szegény- és ha egy szülő elveszti az állását, akkor maximum egy hónapig tudja finanszírozni a háztartását, ugyanis semmilyen tartaléka sincs. Nem véletlen, hogy a fiatalok fele külföldre menne  hiszen élni akar, miközben Magyarországon a 60 év felettiek maximum 15 évnyi életévre számíthatnak, ennél csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.Tehát Orbán országa egyre gyengébb, szegényebb,boldogtalanabb, ezért kell a jelenlegi hatalomnak mennie.

13:31 - A Jobbiknak csak a szája

Kontrát Károly azzal vág vissza, hogy Magyarország európai közlekedésbiztosnági díjat kapott, és ez mindent igazol. Azt az államtitkár tagadja, hogy a traffipax-beszerzés célja a elképesztő mennyiségű bírság besöprése lenne, szerinte a vezetésbiztonság mindenek felett. Ami pedig a közbiztonságot illeti: a Jobbiknak csak a szája jár és nem szavazza meg a szigort és a büntetési tételeket növelő kormánypárti előterjesztéseket. A rendőrség pedig lement nép közé és "bűnmegelőz".

13:26 - Nem traffipax, vasököl

Mirkóczki Ádám azt a pintéri bejelentést cincálja, miszerint 12 milliárdért újabb traffipaxokat szerez be a belügy, így immár minden földutat be lehet kamerázni. A jobbikos képviselő persze nem vitatja, hogy a halálos balesetek számának csökkentése érdekében semmi nem drága, de nyomban hozzáteszi, hogy a legtöbb baleset a relatív gyorshajtás, azaz a viszonyoknak nem megfelelő sebességet használnak, de nem lépik túl a megengedett sebességet. Egyébként meg a radikális párt képviselője szerint a közbiztonságra kell koncentrálni, arra, hogy csoportosan törnek be egyedülálló és idős emberekhez, és a szigorított Btk. ellenére a rendőrség legfeljebb kisértésű lopás miatt indít eljárást, ahelyett, hogy csoportos garázdaság miatt lendülne akcióba. Úgyhogy a nép immár tudni szeretné, hogy a sok pénzből működő rendőrség miért nem teszi a dolgát.

13:20 - Nem szerelőcsarnok

Cséfalvay Zoltán stabilan optimista, szerinte a kormány mindent megtesz azért, hogy az ország ne összeszerelő-üzem legyen, hanem komoly hozzáadott értéket előállító gyár. És bizony, magyarázza az államtitkár, izmosodik a gazdaság, az építőipar mindjárt kihúzza magát a recessziós gödörből, ez pedig már maga a bizonyíték a prosperitásra. már csak azért is, mert az államadósság csökken, a hiány nem meri megugrani a 3 százalékot, illetve stabil alapokra épül a növekedés - nem külföldi hitelekre.

13:07 - Rendkívül ülnek

Igazából kitört a parlamenti téli szünet, a mai meg a holnapi ülés már csak egy rendkívüli ráadás - utána a képviselők január második harmadában térhetnek vissza. Korábban februárban startolt a T. Ház, de most választások lesznek.

13:16 - Átlagár kontra átlagbér

Csődöt mondott az a gazdaságpolitika, amelyik a külföldi tőkét preferálta húsz éven át - és bizony ezen az Orbán-kormány intézkedései sem változtattak, jelentette ki Schiffer András. Az LMP-s honatya szerint a nemzeti burzsoáziát sem sikerült felállítani, pontosabban dehogynem, csak az nem a saját bizniszéből erősödött meg, hanem állami megbízásokból, illetve évente mintegy ezermilliárd elsíbolt adóval. Így alakult ki az a helyzet, hogy a magyar átlagbér 40 százaléka az uniós átlagbérnek, miközben az átlagárak esetében ez az arány 83 százalék. A munkahelyek száma nem nőtt, hanem csökkent. Azaz 2014-nek az lesz a nagy kérdése, hogy a választáson kiszabadul-e az ország a fideszes oligarchák vasmarkából vagy marad gyarmati sorban.

13:04 - Hazugokról és mutyistákról

Mesterházy Attila tovább bontja az orbáni propaganda sikerfalát, az LMP frakcióvezetője pedig a tempósan dagadó gazdasági holdudvart ekézi.

13:02 - Csúcsra büntetnek

Kövér László javaslatára azért a csúcsteljesítményt is képesek lesznek kicsiholni magukból, nevezetesen csúcsbírsággal sújthatják az Együtt-PM két politikusát, akik szép nagy molinón firtatták az előző ülésen, kinek is falaznak a NAV-botrányban a fideszesek, miért fekszenek keresztbe a vizsgálóbizottságnak?

13:00 - Áramot és cirkuszt

A KDNP szolgálatra jelentkezik, a Fidesz pedig felteszi a rezsicsökkentés lemezt - ezt mutatják be a kormánypártok napirend előtt. 

Szerző

Áramot és cirkuszt, meg némi igazat - rendkívüli ülés a parlamentben

Publikálás dátuma
2013.12.16. 14:05
Fotó: Tóth Gergő
Kiderül, mennyire torol a kétharmados többség; az oligarchák fölözik le az ország zsírját; masszív prpogandával butitja a népet a Fidesz; rezsicsökkentés 3.0 - összejött a T. Ház.

14:30 - Jó ha kitart a választásokig

Kepli Lajos felháborodik, hogy a szolgáltatócégek a népekre hárítják a rezsicsökkentés költségeit - ami így nem több mint egy szimpla kampányfogás, jó ha a választásokig kitart. A jobbikos képviselő arról beszél, hogy a kiesett pénzt a szolgáltatók az önkormányzatoktól hajtja be, és bizony a helyhatóságok fizetnek.

14:24 - Itt a munkás, hol a dolgozó?

Czomba Sándor szerint 235 ezer emberrel dolgozik több Magyarországon mint 2010-ben - és ebből csak 80 ezer a közmunkás, a piac legalább százezer embert szívott fel. (A különbség oka a migráció.) De hogy a versenyszférában is tudják-e azt, amit az államtitkár mond, az erősen kérdéses, ugyanis a KSH is azt mérte, hogy egyre csökken a versenyszféra állománya.

14:21 - Miért nem a piacon?

Gúr Nándor szerint fényévnyi távolságra van egymástól a valóság és a kormányzati propaganda által felskiccelt kép. Ugyanis tömegével lesznek az emberek közmunkások - mindegy, hogy tanárok, vasutasok, bárkik. Emberek százezrei élik a mindennapjaikat 49 ezer forintból - nos velük lenne versenyképes Magyarország, ripakodik a kormányra az MSZP-s politikus. Gúr arra kíváncsi, miért szégyenítik meg az embereket, miért nem a versenyszférában teremtenek munkahelyeket?

14:00 - Rogán igaza

Fónagy János hosszan igenel Rogánnak, válasza új elemet nem tartalmaz.

13:57 - A fizetésekről szót se

Jön a harmadik rezsicsökkentés, ígéri Rogán Antal, és kajánul konstatálja, hogy ezen az ellenzéki frakciók felháborodtak. De a Fidesz frakcióvezetője azért megértő, hiszen a szocialisták miniszterelnökei mindig azt mondták, nem lehet visszakalapálni a közszolgáltatások árait. És bizony Rogán szerint az az érvelés sem igaz, hogy Magyarországon nem is magas a villany és az áram ára, ugyanis arányaiban a magyarok fizették a legtöbbet a jövedelmükhöz képest. Arra a frakcióvezető nem tér ki, hogy ez azt jelenti, hogy rendkívül alacsonyak a jövedelmek, és ezzel a Fidesz nem is tud mit kezdeni, így csak olyasmihez nyúl hozzá, ahol az áram erőből elrendezheti a helyzetet.

13:50 - A letéteményesek

Rétvári Bence szájával természetesen válaszol a kormány is, az államtitkár sok érdemit nem mond, a lényeg, hogy kimutassa az Antall-kabinet és a jelenlegi hatalom kontinuitását. az államtitkár le is szögezi, hogyha Antall József írhatta volna az új alkotmány preambulumát, akkor az pont olyan lenne mint most.

13:44 - Főhajtás Antall József előtt

Lukács Tamás Antall Józsefre emlékezik. A kereszténydemokrata politikus nem akarja elfelejteni, és szoborba önteni sem. Így arról beszél, hogy Antall búvópatakként vitte végig a családi hagyományt, és vitte pártját választási győzelemre. Amint tudatosult benne, hogy Magyarország miniszterelnöke lett, azzal is szembe kellett néznie, hogy halálos beteg - de szolgált ott, ahova az élet állította. Aztán némi aktuálpolitika, miszerint Antall József is nehezményezné azt a felvetést, hogy aki külföldön a kormányt bírálja, az nem az országot bírálja. Mert Lukács szerint minden kritikus szó az országra hull vissza.

13:39 - Elő a szocialista számokkal!

Cséfalvay Zoltán szerint ha Mesterházy egy kiszámíthatóbb országot akar, akkor szavazza meg a jövő évi költségvetést. Az államtitkár szerint az MSZP-nek is ki kellene terítenie a számait, és meg kellene mondani, milyen adórendszert tervez, illetve hogyan finanszírozná a különböző intézkedésék forrását. Mesterházy vádpontjaira az államtitkár érdemben nem reagál.

13:37 - Gyengébb, szegényebb,boldogtalanabb

Mesterházy Attila nem csodálja, hogy a miniszterelnök nem akar az ország állapotát értékelvén elveszni a számadatokban, ugyanis a számok bizonyítanák, hogy Orbán Viktor egy Patyomkin-falut épít. Kapásból kiderülne, magyarázza az MSZP elnöke, hogy az alapvető élelmiszerek árai elszálltak, a mintegy 550 ezer álláskeresőnek mintegy fele semmilyen állami ellátásból nem részesülne, kiderülne, hogy minden negyedik gyermek nélkülözni kényszerül, és az sem maradna titokban, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok 41 százaléka szegény- és ha egy szülő elveszti az állását, akkor maximum egy hónapig tudja finanszírozni a háztartását, ugyanis semmilyen tartaléka sincs. Nem véletlen, hogy a fiatalok fele külföldre menne  hiszen élni akar, miközben Magyarországon a 60 év felettiek maximum 15 évnyi életévre számíthatnak, ennél csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.Tehát Orbán országa egyre gyengébb, szegényebb,boldogtalanabb, ezért kell a jelenlegi hatalomnak mennie.

13:31 - A Jobbiknak csak a szája

Kontrát Károly azzal vág vissza, hogy Magyarország európai közlekedésbiztosnági díjat kapott, és ez mindent igazol. Azt az államtitkár tagadja, hogy a traffipax-beszerzés célja a elképesztő mennyiségű bírság besöprése lenne, szerinte a vezetésbiztonság mindenek felett. Ami pedig a közbiztonságot illeti: a Jobbiknak csak a szája jár és nem szavazza meg a szigort és a büntetési tételeket növelő kormánypárti előterjesztéseket. A rendőrség pedig lement nép közé és "bűnmegelőz".

13:26 - Nem traffipax, vasököl

Mirkóczki Ádám azt a pintéri bejelentést cincálja, miszerint 12 milliárdért újabb traffipaxokat szerez be a belügy, így immár minden földutat be lehet kamerázni. A jobbikos képviselő persze nem vitatja, hogy a halálos balesetek számának csökkentése érdekében semmi nem drága, de nyomban hozzáteszi, hogy a legtöbb baleset a relatív gyorshajtás, azaz a viszonyoknak nem megfelelő sebességet használnak, de nem lépik túl a megengedett sebességet. Egyébként meg a radikális párt képviselője szerint a közbiztonságra kell koncentrálni, arra, hogy csoportosan törnek be egyedülálló és idős emberekhez, és a szigorított Btk. ellenére a rendőrség legfeljebb kisértésű lopás miatt indít eljárást, ahelyett, hogy csoportos garázdaság miatt lendülne akcióba. Úgyhogy a nép immár tudni szeretné, hogy a sok pénzből működő rendőrség miért nem teszi a dolgát.

13:20 - Nem szerelőcsarnok

Cséfalvay Zoltán stabilan optimista, szerinte a kormány mindent megtesz azért, hogy az ország ne összeszerelő-üzem legyen, hanem komoly hozzáadott értéket előállító gyár. És bizony, magyarázza az államtitkár, izmosodik a gazdaság, az építőipar mindjárt kihúzza magát a recessziós gödörből, ez pedig már maga a bizonyíték a prosperitásra. már csak azért is, mert az államadósság csökken, a hiány nem meri megugrani a 3 százalékot, illetve stabil alapokra épül a növekedés - nem külföldi hitelekre.

13:07 - Rendkívül ülnek

Igazából kitört a parlamenti téli szünet, a mai meg a holnapi ülés már csak egy rendkívüli ráadás - utána a képviselők január második harmadában térhetnek vissza. Korábban februárban startolt a T. Ház, de most választások lesznek.

13:16 - Átlagár kontra átlagbér

Csődöt mondott az a gazdaságpolitika, amelyik a külföldi tőkét preferálta húsz éven át - és bizony ezen az Orbán-kormány intézkedései sem változtattak, jelentette ki Schiffer András. Az LMP-s honatya szerint a nemzeti burzsoáziát sem sikerült felállítani, pontosabban dehogynem, csak az nem a saját bizniszéből erősödött meg, hanem állami megbízásokból, illetve évente mintegy ezermilliárd elsíbolt adóval. Így alakult ki az a helyzet, hogy a magyar átlagbér 40 százaléka az uniós átlagbérnek, miközben az átlagárak esetében ez az arány 83 százalék. A munkahelyek száma nem nőtt, hanem csökkent. Azaz 2014-nek az lesz a nagy kérdése, hogy a választáson kiszabadul-e az ország a fideszes oligarchák vasmarkából vagy marad gyarmati sorban.

13:04 - Hazugokról és mutyistákról

Mesterházy Attila tovább bontja az orbáni propaganda sikerfalát, az LMP frakcióvezetője pedig a tempósan dagadó gazdasági holdudvart ekézi.

13:02 - Csúcsra büntetnek

Kövér László javaslatára azért a csúcsteljesítményt is képesek lesznek kicsiholni magukból, nevezetesen csúcsbírsággal sújthatják az Együtt-PM két politikusát, akik szép nagy molinón firtatták az előző ülésen, kinek is falaznak a NAV-botrányban a fideszesek, miért fekszenek keresztbe a vizsgálóbizottságnak?

13:00 - Áramot és cirkuszt

A KDNP szolgálatra jelentkezik, a Fidesz pedig felteszi a rezsicsökkentés lemezt - ezt mutatják be a kormánypártok napirend előtt. 

Szerző