Előfizetés

Könnygázt vetett be a román csendőrség

Könnygázt vetett be a román csendőrség a Bukarest belvárosában vasárnap este tartott, előre nem bejelentett demonstráción az erőszakosan fellépő tüntetők megfékezése érdekében - közölte Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője az egyik román hírtelevízió műsorában.

Az interneten szerveződött demonstráció résztvevői a kormány, illetve a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását megszavazó képviselők lemondását követelték, tiltakozva az ellen, hogy a politikusok kivonják magukat a korrupciós cselekmények büntetőjogi felelőssége alól. A román média szerint vasárnap este több mint ezren vonultak fel Bukarest utcáin, többnyire ugyanazok, akik hónapokig demonstráltak a verspataki ciántechnológiás bányaprojekt ellen.

A békés tüntetők között elvegyült ismert futballhuligánok megdobálták és megpróbálták áttörni a csendőrkordont: ekkor használtak könnygázt a tömegoszlatásra - mondta a szóvivő.

Wolfgang Schäuble marad a német pénzügyminiszter

A konzervatív CDU hat minisztert és két tárca nélküli minisztert delegál a szociáldemokratákkal alakítandó kormányba, a pénzügyminiszter Wolfgang Schäuble marad - jelentette be vasárnap Berlinben Angela Merkel ügyvezető kancellár, a párt elnöke.

A CDU-s miniszterek listája a várakozásoknak megfelelően alakult, kivéve a védelmi miniszteri posztot, amelyet Ursula von der Leyen korábbi munkaügyi miniszter tölt majd be. Ő lesz a német védelmi minisztérium első női vezetője.
Meglepetés az is, hogy a pályafutását egészségügyi miniszterként folytató pártfőtitkár, Hermann Gröhe helyére a párt elnöksége egy 39 éves politikust, Peter Taubert jelöli, aki újonc a német politika első vonalában.

Merkel szerint a német államfő hibát követ el a téli olimpia bojkottjával

Angela Merkel német kancellár szerint Joachim Gauck államfő hibát követett el azzal, hogy úgy döntött, nem megy el a jövő februári szocsi téli olimpiára, és hagyta, hogy elhatározását az orosz vezetés politikája elleni tiltakozásként értelmezzék - írták vasárnap német lapok.

A Der Spiegel szerint a kancellári hivatalban és a külügyminisztériumban "finoman szólva nem örültek", amikor a hírmagazin egy héttel korábbi számából arról értesültek, hogy Joachim Gauck az oroszországi téli olimpia bojkottja mellett döntött, és hivatala nem cáfolta, hogy a szövetségi elnök főleg a sajtószabadság elégtelen állapota, az emberi jogi helyzet és az ellenzék hatósági zaklatása miatt marad távol az eseménytől.

Erről számolt be a Franfkfurter Allgemeine Sonntagszeitung is, kiemelve, hogy a kancellári hivatal igyekezett volna lebeszélni Gauckot a bojkottról, ha bevonták volna a döntésbe. Merkel környezetében úgy vélik, a bojkott erősíti a német-orosz viszony "polarizálódását", ami nem szerencsés.

A Der Spiegel szerint nem lehet megállapítani pontosan, hogy az államfő hivatala tájékoztatta-e előre a döntésről a kancellári hivatalt. Elképzelhető, hogy az információ eljutott a kancelláriára, de elakadt az alsóbb szinteken. Ennél azonban fontosabb, hogy a történet rávilágít arra, mennyire eltérően gondolkodik a kancellár és az államfő a német-orosz kapcsolatokról.
A lap szerint Merkel és Gauck egyformán ítéli meg Vlagyimir Putyin tevékenységét, mindketten úgy gondolják, az orosz elnök nem alkalmas arra, hogy modernizálja országát és visszakormányozza a demokrácia útjára. Merkel azonban folytatni akarja a párbeszédet, mert úgy látja, hogy a nemzetközi politikában a szíriai polgárháborútól az iráni atomprogramig egy sor ügyet csak Moszkva közreműködésével lehet kezelni.

Gauck viszonya Oroszországhoz viszont "bonyolultabb és több benne az érzelem", az egykori keletnémet polgárjogi harcos például szorgalmazza, hogy az oroszok tegyenek többet a szovjet múlt feldolgozásáért, de azt is tervezi, hogy 2015-ben, a második világháború végének évfordulóján fejet hajt a nácik elleni harcban elesett milliók emléke előtt - írta a Der Spiegel.
Joachim Gauck 2012 márciusi hivatalba lépése óta még nem tett hivatalos látogatást Oroszországban, és számos alkalommal nyilvánosan bírálta az orosz jogállamiság hiányosságait és a kormánnyal szemben kritikus sajtó működésének akadályozását.