Előfizetés

Titkos adatgyűjtés - Nem lesz civil parancsnoka az NSA-nak

 A két pozíció szétválasztását sürgető felhívások ellenére egyszemélyi irányítás alatt marad az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Pentagon kibernetikai parancsnoksága - közölte pénteken Caitlin Hayden, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A Fehér Ház korábban fontolóra vette, hogy a nagyszabású titkos elektronikus adatgyűjtés részleteinek Edward Snowden által történt leleplezése nyomán - a szervezet 61 éves fennállása során először - polgári vezetőt nevezzen ki az NSA élére.
Az NSA és az amerikai védelmi minisztérium kibernetikai parancsnokságának élén egyaránt Keith Alexander tábornok áll, aki márciusban nyugállományba vonul. Utódja minden valószínűség szerint szintén katona lesz.

Hayden a koordináció hatékonyságának fenntartásával indokolta a két pozíció egyben tartásáról szóló elképzelést. Barack Obama elnök a múlt héten az MSNBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy meg kívánja reformálni az NSA tevékenységét annak érdekében, hogy szavatolja az amerikaiak magánszférájának sérthetetlenségét.

Az elnök által felállított munkacsoport vasárnap terjeszti a Fehér Ház elé ajánlásait. A The Wall Street Journal című napilap csütörtökön arról számolt be, hogy a testület az NSA polgári irányítását kívánja javasolni, valamint az adatgyűjtésre vonatkozó előírások szigorítását és azt is, hogy az ügynökség egy "harmadik félnél" tárolja a telefonbeszélgetésekről összegyűjtött metaadatokat.

Hayden nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket, csak annyit mondott, hogy a jelentés még nem végleges, azt a Fehér Ház még nem kapta meg, és még nem dolgozták ki a részleteket azzal kapcsolatban, hogy azt milyen formában és mikor tárják a nyilvánosság elé.

Gőgös a disznóságokról

Publikálás dátuma
2013.12.14. 06:26
Gőgös Zoltán FOTÓ: Vajda József
A gazdák ma elsősorban becsapva érzik magukat. Azt érzik, hogy átverték, és folyamatosan átverik őket. Ezek után nem sikerjelentést kellene adnia Fazekas Sándornak, hanem lemondani - írta közleményében Gőgös Zoltán.

Az Országgyűlés nezőgazdasági bizottságának alelnöke kifejtette: a kereskedelmet gátló törvényhozás miatt a megtermelt készletek jelentős része a raktárban rohad, több tízezren nem kapták meg az idei támogatási előleget a földalapú támogatások megszerzésére szerveződött maffiahálózat és Fazekas Sándor alkalmatlansága miatt.

A helyi kamarai választásokon tapasztalt elképesztő visszáságokról is írt Gőgös: megyei kamarai elnök kap legelőt a helyi gazdák helyett, és művelés nélkül milliókat tesz zsebre. A családi gazdálkodók elől fideszes képviselők strómanjai csalással szerzik meg az állami földeket. A cserébe vállalt állatállomány az elnyert földtől 160 kilométerre legelészik. Mezőhegyesen többek között miskolci haveroknak akarják szétosztani a ménesbirtok által 200 éve használt földet.

A kétmilliárdos sertésstratégiai forráskeretből a Búzakalász 66 Felcsút Kft. épít sertéstelepet Felcsúton. A minisztériumi főtanácsadótól rothadt krumplit vesznek másfél milliárdért, majd adnak neki még ugyanennyit kutatásra is.

Április után az MSZP visszaállítja a szakmaiságot. A két világháború közötti félfeudális, kézi aratós, kötényből vetős, árvalányhajas nosztalgia helyett a békés egymás mellett élésére, az agrárpiaci szereplők integrációjára épülő modern mezőgazdaságot, napról napra gyarapodó vidéket teremtünk - írja Gőgös.

Hamarosan dönthet a vádemelésről az Egri Járási Ügyészség a Bükki Nemzeti Parkban (BNP) az állami földbérlet-pályázattal kapcsolatos magánokirat-misítási ügyben.
A nyomozás Grédics Szilárd - a Bükki Nemzeti Park (BNP) igazgatója - és Hajdú Zoltán ügyvéd ellen indította a hatóság

Nem adjuk az INA-t az oroszoknak

Alaptalan találgatás zajlik a horvát sajtóban Orbán Viktor kormányfő és Alkeszej Miller, az orosz Gazprom vezetője közötti szerdai megbeszélés tartalmáról - állítják iparági szakértők. Szerintük a hírlapi kacsa kategóriába tartoznak azok a híresztelések, amelyeket a horvát Poslovni Dnevnik szellőztetett meg. 

A lap szerint ugyanis a Mol horvátországi érdekeltségéről, az INA olajvállalat mintegy 49 százalékos tulajdonrészéről is szó esett a kétoldalú megbeszélésen: Orbán felajánlotta az INA-t Millernek, aki érdeklődést mutatott. A Gazpromnyeft nevű olajipari leánycég lehet a vevő. A megerősített hazai sajtóhírek szerint azonban Alkeszej Miller és Orbán Viktor szerdán a Déli Áramlat nevű gázvezeték megépítéséről tárgyalt.

A találgatás előzménye az, hogy a horvát állam el akarja venni az INA menedzsmentjének a kinevezésére vonatkozó jogot a Mol-tól, ezt azonban a magyar vezetésű társaság nem akarja adni. Közben a magyar vállalat beperelte a horvát államot, az INA gázüzletágáról szóló korábbi egyezségük be nem tartása miatt. A horvát állam pedig az Interpollal körözteti Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját. A Mol ugyanakkor már utalt arra, hogy ha nem lesz megegyezés, akkor eladják részüket "egy harmadik piaci szereplőnek", akár oroszoknak - jegyezte meg a horvát lap. Hozzátette, hogy a Gazprom egy állami vállalat, szorosan függ az orosz politikai vezetéstől, ezért az EU-ban általában igyekeznek tartózkodni attól a kormányok, hogy stratégiai szerephez jusson.

A Mol viszont tegnap arról számolt be, hogy kiterjeszti kutatás-termelési tevékenységét az északi-tengeri régióra. Az Egyesült Királyság kontinentális talapzatán található tengeri mezőket a német BASF Csoport tagjától, a Wintershalltól vásárolja meg. Az akvizíció stratégiai jelentőségű, mivel a Mol-csoport szándéka, hogy a tengeri kutatásban felhalmozott tudásbázisát elmélyítse, és további növekedést érjen el ebben a régióban. A tranzakcióval azonnal gyarapodik a társaság szénhidrogénkészlete.