Előfizetés

Így hallgat le a TEK – Navracsics még egy összesített számot sem hajlandó mondani

Publikálás dátuma
2013.12.13. 16:14
Fotó: Bielik István
Nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozik a miniszter, és mélyen hallgat a TEK adatgyűjtési gyakorlatáról.

Az egyes közírók által csak Orbán Viktor testőrségeként emlegetett TEK-nek nem kell attól félnie, hogy ráhúzzák a vizes lepedőt lehallgatási ügyben. Amíg ugyanis Rogán Antal a lehallgatás-ügy kapcsán Facebook-posztban fenyegeti az Egyesült Államokat vizsgálóbizottsági tényfeltárással, addig Navracsics Tibor egy másik lehallgatási ügyben lakatot tett a szájára.

Igaz, most a TEK került a „lehallgatási” célkeresztbe, Dorosz Dávid az Együtt-PM képviselője azt firtatta, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter „hány alkalommal adott engedélyt a TEK-nek titkos információgyűjtésre”. A honatya azonban választ nem kapott, érdemit semmiképp.

A tárcavezető szerint ugyanis minden adatgyűjtésről szóló információ minősített adatnak minősül – márpedig ezeket törvény tartja titokban. Navracsics szerint még az sem lehet publikus, hogy összességében hányszor csinált ilyesmit a TEK. Ugyanis még az összesített jellegű adatok nyilvánosságra hozatala is az ország nemzetbiztonsági érdekeit sértené, mivel már a statisztikai adatokból egyértelműen következtetni lehetne arra, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat milyen információ-besöprő kapacitással rendelkezik.

Az olasz kormány eltörölte a pártok állami finanszírozását

A parlamenti pártok költségvetési támogatásának eltörléséről döntött pénteken a római kormány, a rendelkezés hatvan napon belül emelkedhet törvényerőre.

Betartottuk ígéretünket - adta hírül a pártok finanszírozásának eltörléséről szóló döntést Enrico Letta miniszterelnök a Twitter közösségi portál oldalán. Letta arra emlékeztetett, hogy kormánya ezt tűzte ki egyik elsődleges célként áprilisi megalakulásakor. 

"Üres szavak. Ha ez így van, akkor Letta azonnal fizesse vissza azt a 45 millió eurót (13,5 milliárd forintot), amelyet a Demokrata Párt (PD) az idén kapott választási támogatásként" - reagált azonnal szintén a világhálón Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére. Az M5S az egyetlen olasz parlamenti párt, mely a februári választásokat követően önként lemondott a neki járó költségvetési támogatásról. 

A kormányülésen született döntésről a parlamentnek is szavaznia kell. A szenátusnak és a képviselőháznak hatvan napja van arra, hogy a kormány által benyújtott tervezetből törvény legyen. Enrico Letta és kormánya szerdán bizalmat kapott a parlamentben. Elemzők szerint az állami pártfinanszírozás eltörlésével Letta a parlament után a választók előtt is bizonyítani akarja kormánya hatékonyságát. 

Az olasz parlamenti pártok 1974 óta részesülnek állami támogatásban. Eltörlésére több népszavazást is rendeztek, eredménytelenül. Az utóbbi évek gazdasági válsága azonban megkérdőjelezte a pártoknak a költségvetésből évente fizetett milliók jogosságát. A parlament elé benyújtott törvénytervezet szerint a pártokat a magánszemélyek önkéntes alapon jövedelemadójuk két ezrelékével támogathatnák. Vállalatok, intézmények esetében a pártfinanszírozás plafonja 300 ezer euró (mintegy 90 millió forint) lenne. A pártokat támogatók adókedvezményben is részesülnének. 

Antonio Di Pietro, a kilencvenes évek olasz pártfinanszírozási rendszerét felszámoló Tiszta Kezek ügyészcsoport egykori tagja szerint először látni kell a törvénytervezet még nem ismert szövegét, utána derül ki, hogy a római kormány szándékai valóban komolyak.

Korábban a római kormány a pártfinanszírozás fokozatos csökkentését ígérte egészen 2017-ig, amikor végleg megszűnt volna a parlamenti erők állami támogatása.

Vasárnaptól már az Árpád hídig jár az 1-es villamos

Vasárnaptól a közvágóhídi végállomástól az Árpád hídig közlekednek az 1-es és 1A villamosok, miután az ütemtervnek megfelelően ezen a napon átadják a Lehel utca és az Árpád híd közötti új vágányszakaszt - közölte pénteken a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Ezzel párhuzamosan az 1V és a 101V villamospótló járatok menetrendje is megváltozik, az óbudai végállomásaikról szintén csak a dunai átkelőig közlekednek.

A BKK hangsúlyozta: az átadás részleges, a vonal ezen szakaszán a forgalom újraindíthatóságát szolgálja a villamospálya elkészülte. Számos kiegészítő munkát a következő hónapokban végez el a kivitelező: a végleges utastájékoztatási felületek még nem készültek el, egyelőre nem lesz lift, mozgólépcső a megállókban, és a padok, szemetesek is csak ideiglenesek lesznek.

Az Árpád híd és a Lehel utca között az elmúlt két és fél hónap során átépítették a teljes villamospálya-szerkezetet, így megszűnt a 10 kilométer/órás sebességkorlátozás. Kicserélték a felsővezetékeket, korszerűsítették az áramellátási rendszert, és később a megállók is megújulnak.

A munkálatok előrehaladtával a közúti közlekedés is változik a környéken: a Róbert Károly körút Lehel utca és Pap Károly utca közötti szakaszán mindkét irányban megszűnik a belső sáv lezárása és az ideiglenesen létesített autóbuszsáv. A körgyűrű Lehel utcai, Teve utcai és Váci úti csomópontjában visszaáll a korábbi forgalmi rend: ismét lehet balra kanyarodni. A villamospótló autóbusz visszakanyarodásának segítése érdekében a Róbert Károly körút Pap Károly utcai csomópontjában az Árpád híd felől - kizárólag az autóbuszok részére - ideiglenesen engedélyezett lesz a visszakanyarodás.

A felújítás kivitelezője december 21. és január 6. között az Árpád hídon szünetet tart, ezért az Árpád híd belső forgalmi sávját Budáról Pestre ebben az időszakban egész nap használhatják az autósok is. A Népfürdő utcai le- és felhajtó, illetve a Váci úti ideiglenes villamos-végállomás közötti szakaszon a Róbert Károly körút belső sávjai változatlanul lezárva maradnak.

A villamosvonal felújítása 2014 nyarától a Lehel utca és a Puskás Ferenc utca közötti szakaszon folytatódik. A kivitelezés része az "1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztése I. ütem" projektnek, amelynek összköltsége 41 milliárd forint, ennek 93 százalékát az unió biztosítja.