A hosszabb élethez garanciák kellenek

Publikálás dátuma
2013.12.12. 14:59

A KSH statisztikai adatai szerint az elmúlt 10 évben a várható életkorunk három évvel nőtt. Ezek döbbenetes számok, hiszen ha a tendencia így folytatódik, akkor 100 év múlva az átlag életkor a jelenlegi 71,6 helyett bőven 100 év felett lesz. Ehhez azonban a gyógyítás feltételeinek, eszközeinek, rendszerének is a megszokott ütemben kell fejlődnie. A gyermekeink jövőbeni létbiztonsága azonban a mi felelősségünk is.

Amikor a gyógyulásunkkal kapcsolatos fejlesztésekről olvasunk leginkább valami távoli, megfoghatatlan, tőlünk független valamire gondolunk, ami helyettünk, nélkülünk oldja meg a problémát, gyógyítja meg a betegségünket. Nagyjából így vagyunk a gyógyszerekkel is, zömmel fogalmunk sincs, honnan származnak, mitől olyan hatékonyak. Pedig a" vérünkben van a gyógyítás", és ebben a tekintetben egyáltalán nem tekinthető haszontalannak a köldöknézés.

Van, aki ezt már régóta tudja és mondja

"A beteg vagy elkopott sejtek, szövetek és szervek pótlása speciálisan előkezelt őssejtekkel óriási lehetőség a jövő orvostudománya számára. Érdemes ezért megőrizni az újszülöttek köldökzsinór őssejtjeit hosszútávú egészségvédelmük érdekében.”

(Prof. Czeizel Endre, orvos-genetikus, Európa vezető őssejtbankjának szakmai tanácsadója)

Több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a köldökzsinórvér gyűjtésében és megőrzésében, amely számos vér- és vérképzéssel kapcsolatos betegség kezelésére alkalmazhatók. Az orvostudomány felfedezte, hogy a köldökzsinór ereit körülvevő kocsonyás szövetben más típusú ún. mesenchymális őssejtek találhatóak, melyek igazoltan képesek különböző sejtek pl. idegsejtek vagy inzulintermelő-sejtek, izomsejtek, hámszöveti sejtek létrehozására. Számos kutatás folyik a mesenchymális őssejtek terápiás alkalmazásával kapcsolatban, a különböző szervek, szövetek állapotának javítására, a betegségek gyógyítására a szív- és érrendszeri betegségektől az ortopédiai, az idegrendszeri vagy a bőrgyógyászati betegségeken át a retinaképzésig. Érdemes odafigyelnünk a szakemberek javaslataira, jóslataira, jóindulatú figyelmeztetéseire, tanácsaira, azért is, mert a köldökzsinór-őssejtek megőrzése egyszeri, soha vissza nem térő lehetőség. A sejtbanki szolgáltatás igénybevételével gondoskodhatunk gyermekünk egészséges jövőjéről.

25 ezer magyar őssejtminta Európa vezető őssejtbankjában

A gyógyítók akár mi magunk is lehetünk, hiszen a születésünkkor levett köldökzsinór-őssejtek számos betegség kezelésére, gyógyítására alkalmasak. Magyarország első és dominánsan vezető őssejtbankja idén már 25 ezer magyar mintát tárol. A dominancia méreteiről jól árulkodik, hogy ez a szám majd kétszerese az utána következő hazai cég általt tárolt minták számának. A különbség leginkább a biztonság iránti vágyban keresendő.

Egy emberöltőnyi időre kell terveznünk

Az előre látóan gondolkodó emberek természetesen keresik az olyan cégeket, melyek biztonságot, garanciát nyújtanak számukra, hiszen a levett mintát akár egy életen át is meg lehet őrizni, annak érdekében, hogy szükség esetén bármikor, akár öregkorunkban segíthesse a gyógyulásunkat. Érthető tehát, hogy természeti katasztrófák, emberi mulasztások, uram bocsá erőszakos behatolások ellen is védve kell tudnunk gyógyulásunk eszközeit.

250 000 eltárolt őssejt minta Európa vezető őssejtbankjában, biztonságban

A belgiumi őssejtbank magyar leányvállalata részese annak a páratlan méretű fejlődésnek, melynek eredményeként 250 000 eltárolt őssejt mintaszámmal Európában a legtöbb őssejtet a legbiztonságosabb laboratóriumban őrzik. Legnagyobb őssejtbankként kapacitásuknak köszönhetően évente 30.000 új őssejtmintát tárolnak el és képesek akár 1 millió őssejtminta befogadására is. Ez Európa legnagyobb laboratóriuma, mely kifejezetten az őssejtek biztonságos és minőségi megőrzésére és feldolgozására létesített intézmény. Itt a kor színvonalán a maximális védelmi rendszert építették ki, például rendelkezik ujjlenyomat azonosítással, kamerarendszerrel, szünetmentes energia ellátással és természeti katasztrófák ellen is a lehető legmagasabb biztonsági fokozatot garantálja. A biztonság növelése érdekében több egységben tárolják a mintákat. A laboratóriumi munka végig nyomon követhető, és az ügyfelek számára is biztosított a személyes betekintés lehetősége.

Természetesen a gazdasági megfelelés tekintetében is hosszú távra kell terveznünk, hiszen senki sem szeretné, ha a cég, ahol az őssejtmintáit tárolják esetleg pár évtized után esetleg becsődöljön. Sajnálatosan ebben a tekintetben Európa legveszélyeztetetteb régiójához tartozunk, így érthető, ha gazdaságilag stabilabb országokhoz több bizalommal fordulnak az emberek hosszú távú befektetésükkel. Európa vezető őssejtbankja 6 kontinens, 70 országában képviselteti magát világszerte. Egy ilyen kiterjedt méretű vállalkozás biztosíték az erős és hosszú távú gazdasági alapokon való működésre.

Folyamatos fejlesztéssel a minőségi őssejtmegőrzésért

Őssejtbankként a munkájukat különleges odafigyeléssel és a magas minőségi színvonalnak megfelelően végzik a minták laboratóriumba való érkeztetéstől kezdve, azok feldolgozásán és minőségellenőrzésén át a megőrzésükig. Európa vezető őssejtbankja számos nemzetközi szakmai és hatósági akkreditációk viselője (ISO, AABB, FAGG, GMP), így az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadott.

A fentieken túlmenően az első cégként 2002 óta biztosítja Magyarországon a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzését. 2009-ben újfent elsőként bevezették Magyarországon a köldökzsinór-szövet megőrzését a köldökzsinórvérből nyert őssejtek tárolása mellett. A Sejtbank és anyacége, a Cryo-Save kutató-fejlesztő tevékenységének eredményeként biztosítja a köldökzsinórvér-őssejtek és a mesenchymális őssejtek forrásának, a köldökzsinór-szövetnek szakszerű és biztonságos megőrzését.

Felelősséggel tartozunk a gyermekeinkért, a jövő generációjáért

Sokszor úgy tekintünk az egészségünkre, mint aminek megőrzése leginkább az állam, az egészségügy feladata. Azonban ma olyan kort élünk, ahol a saját felelősségünk egyre erősebb szerepet kap. A legnagyobb biztosítékot az jelenti, ha mi cselekszünk, még időben. A köldökzsinór-őssejtek levételére életünkben csak egyszer adódik esélyünk. Érdemes ezt az egyszeri, vissza nem térő alkalmat és eszközt megragadni. 

Szerző

Élettel "fertőzhettük meg" az egész naprendszert

Publikálás dátuma
2013.12.12. 01:09
Fotó: Puchan/Thinkstock
Amerikai tudósok szerint a dinoszauruszok kipusztulását okozó aszteroida becsapódása egyben szétszórhatta a földi élet magvait az egész naprendszerben. A BBC által idézett kutató biztos benne, hogy a Marson a mi bolygónkról származó élet nyomaira bukkannak majd.

A Penn State Egyetemen modellezték, mi történik akkor, amikor nagyobb méretű aszteroidák csapódnak a Földbe. A Rachel Worth vezette kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a becsapódáskor a bolygónkból kiszakadó és a világűrbe jutó kőzet alkalmas az élet hordozására, illetve az is valószínű, hogy ezek a szikladarabok évmilliók alatt eljutottak a naprendszer legkülönbözőbb pontjaira. 

A tudósok szerint az utóbbi 3,5 milliárd évben csak a Mars felszínét 360 ezer darab, legalább 3 méter átmérőjű kődarab érte el -  egytől egyig a földi élet nyomaival. A Vénusz bolygó esetében ez a szám 26 millió, a Merkúrba ugyanennyi idő alatt 750 ezer földi eredetű, az élet hordozására alkalmas kőzet csapódott. 

Földi baktériumok a Jupiter holdjain?

Az amerikai kutatók modellje szerint még a Jupiter holdjait is elérhették ezek a kőzetek, ami azért különösen érdekes, mert ezek közül többet is alkalmasnak tartanak az élet különböző formáinak kialakulására. A szakemberek szerint épp ezért akármilyen expedíció is indul a jövőben a Jupiter holdjaira az élet nyomait kutatva, az eredményeket mindenképpen szigorú vizsgálatnak kell alávetni; könnyen kiderülhet ugyanis, hogy egy ott fellelt életforma valójában földi eredetű. 

Az egyik legismertebb - a 66 millió éve a dinoszauruszok kipusztulását okozó - meteorbecsapódás egymaga 70 millió tonna kőzetet lökött ki a világűrbe. Ezek közül 20.000 kilónyi érhette el a távoli Európa holdat és az esély, hogy az ott becsapódott sziklák életet hordoztak magukon nagyobb, mint ötven százalék - állítják a Penn State Egyetem kutatói.

Rachel Worth szavai szerint kifejezetten meglepődne, ha az élet ilyen módon nem érte volna el a Mars felszínét abban az időben, amikor a bolygó még alkalmas volt az élet kialakulására. Szerinte már az is bebizonyosodott, hogy az élet legegyszerűbb formái kibírják a világűrben való utazás extrém körülményeit. A szakember emlékeztetett rá, hogy a Földön a legmostohább körülmények között is találtak már egyszerű élőlényeket, illetve különböző bakteriális spórák képesek újjáéledni akár több millió évnyi szunnyadás után.

A Marsról is származhat a földi élet

Az elmélet alapján azonban az is lehetséges, hogy mindez fordítva játszódott le, és a földi élet valójában a Marsról származik, abból az időből, amikor annak felszínén még adottak voltak az élet feltételei. A tudósok szerint amennyiben a korai Mars valóban enyhébb és nedvesebb volt - mint azt feltételezik - és kialakult ott valamiféle kezdetleges élet, akkor az ottani meteorbecsapódások ugyanúgy eljuttathatták ennek nyomait a Földre. 

A tanulmány máris komoly visszhangot váltott ki világszerte. Jay Melosh asztrobiológus professzor a Purdue Egyetemről felhívta rá a figyelmet, hogy bár nem ez az első számítás az úgynevezett pánsperma elmélettel, de az összes közül kétségkívül a legátfogóbb a maga 10 millió éves szimulációjával.

Egy másik tudós, Mauricio Reyes-Ruiz, rendkívüli jelentőségűnek nevezte a Penn State Egyetem kutatóinak eredményét. Szavai szerint az a tény, hogy különböző utakon "közlekedik" az anyag a Föld és más égitestek között, felveti annak lehetőségét, hogy a földönkívüli élet első felbukkanásakor valójában nagyon távoli rokonainkkal találkozunk majd. 

Szerző

Bajban az Airbus - videó

Publikálás dátuma
2013.12.11. 16:02
A szeptemberi kényszerleszállás után az Alitalia gépe - Fotó: ANSV
Megtette javaslatait az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség számára az Olasz Baleset-kivizsgáló Testület a szeptember 29-én balesetet szenvedett Alitalia A320-assal kapcsolatban - a jelentésben visszautalnak a Wizz Air júniusi balesetére is.

Az Alitalia Madridból Rómába tartó AZ-63-as járata beragadt jobb oldali főfutóművel hajtott végre leszállást szeptember végén a római Fiumicino repülőtéren. Senki sem sérült meg a balesetben, de repülőgép végigszántotta az előzőleg habbal fellocsolt leszállópályát és 151 utasnak vészcsúszdákon kellett elhagynia a gépet.

A beragadt futómű - Fotó: ANSV

A beragadt futómű - Fotó: ANSV

Az eset kísértetiesen hasonlít a Wizz Air Bukarest-Róma járatával történtekre: az ugyancsak Airbus A320-as típusú repülőgép 165 utassal és 6 fős személyzettel úgy ért földet Rómában, hogy a bal oldali főfutó nem nyílt ki. A repülőgép bal oldali hajtóművén, a törzs hátsó részén és a jobb főfutón támaszkodva állt meg úgy, hogy a gép orrfutója nem ért le a földre. Az utasok és a személyzet akkor is vészcsúszdák segítségével hagyta el a légijárművet.

Az Alitalia szeptemberi balesetéről készült - az airportal.hu oldalon is közzétett - jelentés a futóművet kibocsátó egyik munkahenger meghibásodását jelöli meg a baleset egyedüli és egyértelmű okaként. Kiderült, hogy az érintett alkatrészben törmeléket találtak, ami azért is különösen aggasztó, mert a korábbi hasonló balesetek miatt egyszer már elrendelték ezeknek a munkahengereknek az ellenőrzését és akkor semmilyen előjelét nem találták a bekövetkezett meghibásodásnak.

Röntgenfelvételen a balesetet okozó törmelékek - Fotó: ANSV

Röntgenfelvételen a balesetet okozó törmelékek - Fotó: ANSV

Az Olasz Baleset-kivizsgáló Testület egyenesen azt állítja hogy a korábban kiadott direktívák nem biztosítják a típus biztonságos üzemeltetését, ezért további szigorításokra van szükség. Így elképzelhető, hogy végleges megoldásként le kell majd cserélni ezeket a munkahengereket egy modernebb típusra, de még ez utóbbiak rendszeres ellenőrzésére is szükség lehet, mert még nem gyűlt össze elég adat ezen alkatrészek üzembiztosságának az igazolására.

Ha az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség elfogadja a javaslatot, az több ezer most is forgalomban lévő Airbus A320-as visszahívására kényszerítheti az európai repülőgépgyárat.

Nézze meg, mit lát egy utas, ha futómű nélkül landol a gépe!

Szerző