Megtámogatják az iskolatej programot

Támogatást igényelhetnek az oktatási intézmények az óvoda-, és iskolatej program finanszírozásához, ezt tartalmazza a program feltételeiről szóló rendelet, amely a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

A vidékfejlesztési miniszter rendelete szerint az óvoda-, és iskolatej program lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) látja el.

A VM rendelete tartalmazza, hogy az óvoda-, és iskolatej program keretében kedvezményezettenként tanítási naponként átlagosan legfeljebb 0,25 liter tej egyenértékkel megegyező mennyiség erejéig - a rendeletben meghatározott tejtermékek után - támogatás igényelhető. 

Az óvodások, az általános iskolai tanulók, valamint a gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelésben, oktatásban részt vevő tanulók ellátása esetén az óvoda-, és iskolatej programot uniós forrásból - amennyit az európai bizottsági rendelet enged -, és a magyar központi költségvetésből, a középfokú iskolai tanulók ellátása esetén pedig teljesen uniós forrásból finanszíroznák. 

A rendelet külön szabályozza az igényelhető támogatás mértékét az egyes intézmények székhelye alapján. A rendelet szerint a támogatás alapja a szerződés szerinti bruttó vételár, amelynek maximumát meghatározzák a különböző termékekre vonatkozóan.

Az intézmények naprakész nyilvántartást kell vezetni a kiosztott tejtermékekről, amelyet az MVH az oktatási intézményben, a fenntartónál, a szállítónál és annak alvállalkozójánál, valamint a szállító által előállított termékek továbbértékesítését végző gazdálkodó szervezetnél a helyszínen ellenőrizhet.

Ha megállapítják, hogy a nevelési-oktatási intézmény nem teljesítette a rendeletben foglalt nyilvántartást, akkor az érintett támogatás összege a fenntartónál a jogosulatlanul igénybevett támogatásnak minősül.

A támogatást a fenntartó és a szállító között létrejött szállítási szerződésben foglaltaknak megfelelően a támogatás előfinanszírozását vállaló szerződő fél igényelheti. A támogatás igényléséhez a rendelet melléklete tartalmazza az intézmények és a szállító közötti szerződésmintát.

A rendelet szerint a fenntartó a szállítónak a bruttó számlaérték és a támogatástartalom különbözetét fizeti meg. Valamely jogosultsági feltételnek a fenntartó hibájából fakadó nem teljesülése esetén a fenntartó köteles a szállító részére a számla teljes összegét megfizetni.

A szerződést és a támogatási kérelmet 2014. január 1. és július 31. közötti szállítási időszakokra 2014. január 31-ig kell a kérelmező székhelye szerinti MVH megyei kirendeltségéhez kell benyújtani.

A kérelmezőknek a támogatási kérelmeket az MVH a honlapján közzétett nyomtatványon a meghatározott időszakokra egyszer kell benyújtani az adott időszakot követő harmadik hónap utolsó napjáig, az MVH illetékes megyei kirendeltségéhez. 

Az MVH a hiánytalan és jogszerű támogatási kérelmekről a beérkezést követő negyvenöt napon belül döntést hoz, és elrendeli a támogatás átutalását.

Szerző

Bemutatták a Zala megyei jelölteket

Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:13
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke bemutatja Brunner Tibort (b), az MSZP keszthelyi és Major Gábort (j), a szoc
Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője mutatta be tegnap pártja Zala megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit. 

A politikus szerint a Zalaegerszegen induló Major Gábornak, illetve a keszthelyi választókerületben mandátumért versengő Brunner Tibornak nem lesz könnyű dolga, mert ez a két körzet soha sem volt "a baloldal fellegvára". A jelöltektől azt várják, hogy a rájuk adott szavazatokkal járuljanak hozzá az MSZP választási sikeréhez.

Mesterházy kijelentette: a jelölteknek komoly nehézséget okoz, hogy sok helyen 70-80 település tartozik egy választókerülethez, a keszthelyi körzetben viszont 100. Major Gábor elmondta, ha mandátumot szerez, segíteni fog Zalaegerszegnek, mert a körzetben az elmúlt húsz évben leépült az ipar. Brunner Tibor képviselőként szeretné elérni, hogy a Balaton és a gyógyvizek adta lehetőséget egész évben kihasználják. A megye harmadik, nagykanizsai választókerületében nem a szocialisták, hanem az Együtt-PM állít jelöltet.

Szerző
Témák
MSZP Zala megye

Köztér - Erősítés

"A nemzeti hírügynökség függetlenségének erősítése érdekében, az európai uniós normák és a magyar médiatörvény alapul vételével az MTI Zrt. szakmai erősítéséről döntött a vállalat vezetése. Az MTVA és az MTI együttműködési megállapodásának módosítása révén tovább erősödik a szerkesztői munka a hírügynökségi területen" - ez látható néhány napja a magyar távirati iroda kezdőlapján, de még folytatódik azzal, hogy "elbocsátásra nem kerül sor", és az MTI a szakmai elszántság következtében "az eddiginél is alkalmasabbá válik arra, hogy a hírszolgáltatás jövő évi jelentős kihívásainak" - és itt az országgyűlési, az európai parlamenti és önkormányzati választásokat említik - "eredményesen megfeleljen".

Azt nem tudni, az "erősítés" alatt mit ért a hírszolgáltató, de ez utóbbi kitétel - már az eredményesség - rájuk is fér. Az mégis csak egy furcsaság, hogy amint a pusztagöröngyösi járási hivatal illetékes akárkijének mondjuk a rezsicsökkentésről támad mondandója, azt szinte élőben követhetjük a hírek között. Bármi társadalmilag fontos ügyre viszont hiába várunk - ott az ózdi roma központ ügye, amiről érvénytelen volt a vasárnapi népszavazás, de az MTI csak annyira tartotta érdekesnek, hogy a szavazás eredmény(telenség)ét este fél 11-kor közölte.

Vagy a fóti választás, melyet ellenzéki nyert - "az előzetes eredményt" 21:23-kor adták ki, miközben a fideszes bajai győzelem már 19 órára megjelent. De sorolhatnánk még - politikai, pláne ellenzéki lapként akár sértésnek is vehetnénk mindezt, ha nem lenne igaz az ellenérv, hogy nem kell nekünk annyira az MTI-re támaszkodnunk. Csakhogy mi azt hisszük, hogy lehet. Még mindig.

Szerző
Témák
közmédia