Nem kell a cián!

Publikálás dátuma
2013.12.10. 15:19
Pártszékházfoglalás Kolozsváron - Fotó: Kustán Magyari Attila/maszol.ro
Meglepetésszerűen elutasította a román képviselőház a bányatörvény módosítását, így egyelőre nem kezdődhet meg a ciántechnológiát alkalmazó kitermelés Verespatakon. A voksoláskor 160 képviselő szavazott a módosítások mellett, azonban sarkalatos törvényről lévén szó, ez nem volt elegendő a jogszabály elfogadásához.

A szavazást megelőzően biztosnak tűnt, hogy a kétharmados kormánytöbbség zöld utat ad a bányatörvénynek. Kormánypárti képviselők állították, hogy a jogszabály tervezet a lehető legkorszerűbb, a környezetre nem ártalmas technológiák alkalmazását írja elő és előzőleg rekordgyorsasággal, 45 perc alatt cikkelyenként megszavazták a dokumentumot. A végszavazásnál mégis elbukott a törvény, akárcsak a felsőházban, ahol december 2-án az elfogadáshoz szükséges 87 helyett csupán 85 támogató szavazatot kapott. (E jogszabály esetében a képviselőháza döntéshozó.)

Az RMDSZ is a tervezet ellen szavazott. Korodi Attila képviselő, volt környezetvédelmi miniszter korábban azt nyilatkozta: a maszol.ro portálnak, hogy a törvény módosításai vállalhatatlanok, mivel egyetlen vállalkozás – a kanadai-román vegyesvállalat, a Rosia Montana Gold Corporation – igényeinek megfelelően írták át.

Több romániai nagyvárosban is civilek tüntettek a parlamenti vita idején: Kolozsváron két parlamenti párt székházát szállták meg, Bukarestben pedig a Nép Ügyvédje székházát, de a parlament elé is kivonult néhány tucat, a verespataki bányanyitást ellenző civil.

Szerző

Tizenhárom városban csaptak be trafikosokat

Az eddigi információk szerint 13 városban csaptak be pénzváltás ürügyén trafikosokat azok a szlovák csalók, akiket Sárbogárdon fogtak el és Zalaegerszegen előzetes letartóztatásba helyeztek - közölte a zalaegerszegi rendőrkapitányság vezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Farkas Tibor arról számolt be, hogy a 41 és 43 éves férfi augusztusban érkezett Magyarországra, és először Győrben, majd az egész ország területén azzal tért be dohányboltokba, hogy vásárol és pénzt vált. Az eladókat azonban megtévesztették a nagycímletű bankjegyek többszöri váltásával és gyors forgatásával, és így alkalmanként 10 és 60 ezer forint közötti összegeket szereztek.

Zalaegerszegen szeptemberben követték el az első bűncselekményeket, de az azóta beszerzett adatok alapján Mezőberényben, Komáromban, Egerben, Ajkán, Pécsett és Szarvason is hasonló módszerrel csaltak, de még érkeznek információk más rendőrkapitányságoktól is. Az eddig ismert helyszíneken összesen 470 ezer forintot zsákmányoltak a csalók. A zalaegerszegi rendőrök a múlt csütörtökön Sárbogárdon fogtak el őket.

A bíróság szombaton elrendelte a két férfi előzetes letartóztatását. Valószínűleg még egy szlovák társuk is segédkezett a bűncselekmények elkövetésekor - mondta el a zalaegerszegi rendőrkapitány.

Farkas Tibor az MTI kérdésére hozzátette: a szlovák hatóságoktól már kértek, de még nem kaptak információt a két férfi múltjáról. Az elkövetőket többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítják.

Szerző

Késsel támadt a gyújtogató

Megkéselte volt feleségét, majd egy rokonát is megtámadta egy férfi Törökszentmiklóson. A késelő saját és rokona házát is megpróbálta felgyújtani.

Hétfőn este támadt rá volt feleségére egy 46 éves férfi. Mielőtt kést vett magához, tüzet gyújtott a saját házában. Az égő házból átment volt feleségéhez, és a nőt többször megszúrta. Ezt követően átment egy másik rokonához, akire ugyancsak rátámadt, de őt nem tudta megszúrni. Viszont ott is tüzet gyújtott, majd elmenekült. A rendőrök az utcán találták meg, és fogták el a férfit.

Emberölés kísérlete miatt indítottak ellene eljárást. A gyanúsítottat őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

Szerző