Majd száz állam- és kormányfő, világhírességek Mandela búcsúztatásán

Publikálás dátuma
2013.12.10. 12:41
Szakadó esőben zajlik Mandela gyászszertartása. Fotó: Justin Sullivan/ Getty Images.
Ömlött az eső, özönlöttek az emberek a 95 éves korában elhunyt dél-afrikai vezető, Nelson Mandela gyászszertartására. Johannesburg ma a világ fővárosa, 91 állam- és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök vesz részt az apartheid-ellenes harc hősének búcsúztatásán.

Eljöttek Madiba egykori tárgyalópartnerei, barátai és ismerősei, mindazok, akik szót értettek vele és szerették, volt vezetők, és számos népszerű nemzetközi személyiség. Három volt amerikai elnök, George W. Bush, Bill Clinton, Jimmy Carter, három korábbi brit miniszterelnök, John Major, Tony Blair és Gordon Brown, Nicolas Sarkozi volt francia elnök is megérkezett a johannesburgi stadionba. A legtöbb afrikai ország a legmagasabb szinten képviselteti magát. Hatalmas ovációval fogadták Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt. Mandela sok régi barátja, köztük Bono, a U2 vezetője, Naomi Campbell szupermodell is fejet hajt Mandela emléke előtt.

Mandela harmadik felesége, Graca Machel, és előző neje, az apartheid-ellenes harc másik emblematikus alakja, Winnie Mandela, az elhunyt politikus lányai, unokái is ott ülnek a lelátón. Mandela búcsúztatása alighanem minden idők egyik legnagyobb gyászszertartása. A hatalmas dugók miatt a gyászünnepség egy órás késéssel kezdődött.

Világszerte megemlékezéseket tartanak ma Mandela emlékére. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének kezdetén egy perces néma csenddel emlékeztek Mandelára. Martin Schulz, az EP elnöke azt mondta: „Mandela hős volt, forradalmár, nagy béketeremtő. A világ egy nagy egyéniséggel lett szegényebb.”

Szerző

A rohamrendőrök kiszorították a tüntetőket

A rohamrendőrök kiszorították a kijevi kormányzati negyed utolsó utcáiból is a tüntetőket kedd hajnalban.

Az elnöki hivatalnál lévő utcákból pajzsokkal tolták maguk előtt a tüntetőket egészen a "majdanhoz", azaz a Függetlenség teréhez vezető Hrescsatik főutcáig.

Maguk a tüntetők nem szegültek szembe a rendőri intézkedéssel, ennek ellenére az előzetes adatok szerint tízen sérültek meg közülük. A demonstrálók közé viszont provokátorok vegyültek, akik botokkal és gázspraykkel támadták a rendvédelemi alakulat tagjait.

A katasztrófavédelem munkatársai hozzáláttak a tüntetők által épített barikádok elbontásához. 

A "majdanon", a tüntetések központi helyszínén békésen telt az éjszaka. A hajnali órákban néhány százan voltak a téren. A demonstrálók közül sokan sátrakban melegedtek, vagy a szakszervezetek székházában, ahol a nemzeti ellenállás irányítási központja működik. A teret körülvevő barikádok mentén éjjel folyamatosan járőröztek a tüntetők biztonságára ügyelő önkéntesek, köztük veterán katonák.

Szerző

Obama aláírta!

Miután az amerikai szenátus hétfőn egyhangúlag megszavazta a fémdetektorok által nem észlelhető, teljes egészében műanyagból készült fegyverek újabb 10 évre szóló betiltását, az új jogszabályt a Dél-afrikai Köztársaságba tartó Barack Obama elnök a távaláírás ritkán használt eszközével emelte törvényerőre.

A jogszabály, amelyet a képviselőház már a múlt héten megszavazott, az úgynevezett "nem észlelhető lőfegyverekről" rendelkező, 1988-ban elfogadott tilalom hatályát hosszabbítja meg. Ennek értelmében az Egyesült Államokban nem szabad olyan fegyvert gyártani, forgalomba hozni vagy birtokolni, amelyet nem mutatnak ki a fémdetektorok. 

A jogszabály szerint a fegyvereknek tartalmazniuk kell egy bizonyos mennyiségű fém alkatrészt még abban az esetben is, ha azok nem szükségesek a működéshez. A republikánus párti honatyák egyet nem értése miatt ugyanakkor nem sikerült bezárni azt a joghézagot, amely megengedi, hogy ezek az elemek könnyen leválaszthatók legyenek a műanyag részekről. A demokrata pártiak azt indítványozták, hogy a lőfegyverek fémrészeit ne lehessen eltávolítani. 

A fémdetektorral nem kimutatható fegyvereket tiltó törvény hatálya hétfőn járt le; Obama elnöknek a szövetségi felsőház által az utolsó napon elfogadott új tervezetet ezért kellett gépi távaláírással jóváhagynia, amerikai keleti parti idő szerint röviddel éjfél előtt. A határidő egyebek között azért került a politikai közfigyelem középpontjába, mert az elmúlt hónapokban bizonyítást nyert, hogy műanyag fegyverek háromdimenziós nyomtatóval is előállíthatók.

Szerző