Titkos adatgyűjtés - Az NSA és a CIA az online játékokat is megfigyelte

A létező világ mellett a Second Life, a World of Warcraft, az Xbox Live és a hasonló online játékok felhasználóinak millióit is megfigyelte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) - közölte hétfőn internetes kiadásában a The New York Times.

 A lap az Edward Snowden Hongkongba, majd Moszkvába szökött amerikai informatikus által kiszivárogtatott titkos iratokra hivatkozva azt állította, hogy a virtuális játékok megfigyelésében az Egyesült Államok ügynökségei - az NSA, a CIA, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Pentagon Különleges Műveleti Parancsnoksága - mellett az elektronikus hírszerzésre szakosodott brit GCHQ is részt vett. A kémszervezetek attól tartottak ugyanis, hogy a közeget a terroristák és a bűnszervezetek titkos kommunikációra, pénzmozgatásra vagy fegyveres akciók megtervezésére fogják felhasználni.

A digitális avatarok szuperharcosoktól, szörnyektől és szupermodellektől hemzsegő virtuális világába tömegesen vegyültek bele a hamis személyazonosságot használó kémek, akik adatokat gyűjtöttek - beleértve a játékosok közötti kommunikáció tartalmát is - és informátorokat próbáltak meg beszervezni. Annyian lettek végül, hogy a Second Life esetében külön "konfliktusmegoldó" csoportot kellett létrehozni.

Az iratok szerint - noha a hírszerzők eljutottak valódi terrorszervezetek tagjaihoz is - a játékok megfigyelésével nem sikerült sikert felmutatni a terrorelhárítás terén, és a hírszerzők feltehetően eltúlozhatták a veszélyt. Az érintett csoportok ugyanis sokkal hatékonyabb és könnyebb módokat találtak a titkos kommunikációra. A lapban közöltek alapján az is sejthető, hogy a beszervezés - legalábbis a potenciális alanyok beazonosításának - terén eredményesebb lehetett ez a tevékenység.

Az NSA és más hírszerző szervek 2007-ben figyeltek fel az általuk "célpontokban gazdag kommunikációs hálózatnak" tekintett, rendkívül népszerű, világszerte több tízmillió részvevőt vonzó online játékokra. 2009-ben az ezen a téren kifejtett hírszerzési tevékenység már kiterjedté vált. A brit GCHQ például a Second Life-on folytatott csetelés háromnapos szondázásával 176 677 sornyi információhoz jutott.

A Pentagon már az ismert online játékterekbe való behatolás előtt felfigyelt a videojátékokban rejlő lehetőségekre és 2006-2007-ben külföldi cégek, köztük egy meg nem nevezett prágai digitális médiavállalkozás segítségével olyan, mobiltelefonokra letölthető játékokat fejlesztett ki, amelyek segítségével információkat lehetett gyűjteni azok felhasználóiról. 

A SAIC információtechnikai nagyvállalat 2007-ben úgy reklámozta magát, hogy képes a játéktérben való információgyűjtésre is, s emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a közeget terrorszervezetek is felhasználhatják. A lap szerint nem tudni, hogy konkrétan ennek az ajánlatnak az alapján kapott-e megrendelést a cég, de a SAIC egy korábbi alkalmazottja szerint kötött szerződést a CIA-val az internet megfigyeléséről.

2009-ben tudósok és katonai beszállítók a washingtoni Dulles repülőtér Marriott szállodájában tartottak tanácskozást arról, hogy a játékosoknak a virtuális térben tanúsított magatartása milyen mértékben hozható összefüggésbe valós magtartásukkal. A konferencia nyomán a SAIC és a Lockheed Martin több millió dolláros kutatási megrendeléseket kapott a hírszerzéstől. 

Az online játékoknak a kommunikáció tartalmára is kiterjedő megfigyelése felvetette a magánélet sérthetetlenségéhez való jog problémáját, mert amerikai és a brit hírszerző szervek nem kaptak felhatalmazást a játékokhoz való hozzáférésre. Sok játékos emellett amerikai állampolgár volt, akinek megfigyelésére az Egyesült Államok hírszerzést felügyelő titkos bíróságának (FISC) felhatalmazására lett volna szükség. A külföldiek elleni kémkedés ügyében jóval nagyobb mozgástérrel rendelkezik az amerikai hírszerzés.

Szerző

Bocsánatot kért a HIV-megelőzés költségeit sokalló miniszter

Bocsánatkérésre kényszerült a román kulturális miniszter hétfőn, miután egy vidéki fórumon indokolatlanul soknak nevezte azt az összeget, amit Románia a HIV-fertőzés megelőzésére fordít.

 Daniel Barbu szerint a kulturális tárca évi költségvetésének a felét teszik ki a megelőzési programra fordított pénzek, ami szerinte túlzás. Románia nem a Dél-afrikai Köztársaság, hogy milliókat sújtson ez a "förtelmes csapás" - idézte fel a hét végén Craiovában elhangzott szavait a Mediafax hírügynökség. "Megrendültem, amikor rájöttem, hogy hány Shakespeare-fesztivált tudtunk volna szervezni, ha ez a megelőzési program nem lenne..." - mondta Barbu Craiovában.

A dél-romániai városban rendezik meg rendszeresen a nagy angol drámaíróról elnevezett nemzetközi színházi fesztivált.   Utólag a miniszter bocsánatot kért a HIV-fertőzött betegektől a "szerencsétlen hasonlat miatt", miután többen is bírálták.
A tárcavezető kijelentése miatt elsősorban a HIV-fertőzöttek érdekeit védő országos szövetség tiltakozott. Iulian Petre a szervezet nevében követelte a minisztertől, kérjen bocsánatot a mintegy 12 ezer romániai HIV-fertőzött személytől. A szövetség Victor Ponta miniszterelnöktől és Eugen Nicolaescu egészségügyi minisztertől is kérte, tisztázzák a kormány hivatalos álláspontját.

Traian Basescu államfő elhibázottnak nevezte a tárcavezető kijelentését. Emlékeztetett, hogy Romániában 12 ezer HIV-fertőzött van, és hangsúlyozta, hogy ez csak a nyilvántartottak száma. Az államfő szerint a betegség terjedését megelőzéssel lehet megakadályozni, és minden országban előnyt élvez e kór elleni védekezés.

Szerző

Amnesztiával szabadulhatnak a Pussy Riot tagjai

 Elnöki amnesztiával szabadulhatnak a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai, és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái is kegyelemben részesülhetnek, ha az orosz parlament megszavazza a Vlagyimir Putyin által hétfőn benyújtott törvényjavaslatot.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió közlése szerint az orosz alkotmány 20. évfordulója alkalmából készülő amnesztia az államfő tavaly májusi beiktatása előtt egy nappal tartott moszkvai ellenzéki megmozdulás néhány résztvevőjére is vonatkozik. Az érintettek ellen a rendőrökkel való összecsapás miatt indítottak büntetőeljárást. Oroszországban az amnesztiának köszönhetően 20-22 ezer ember szabadulhat börtönéből, vagy mentesülhet a büntetőeljárás alól.

Szerző