Előfizetés

Női kézilabda-vb - A vártnál nehezebb győzelem Tunézia ellen

Publikálás dátuma
2013.12.09. 17:28
Görbicz Anita (j) és a tunéziai Neszrin Davla a szerbiai női kézilabda-világbajnokság D csoportjának második fordulójában vívott
A magyar női kézilabda-válogatott nehezen győzött Tunézia ellen a szerbiai világbajnokság újvidéki csoportjának hétfői 2. fordulójában.

 A 26-24-es végeredmény a vártnál jóval szorosabb, mivel a két együttes eddigi összecsapásain átlagban majdnem 15 góllal volt jobb a tavalyi Eb bronzérmese, most viszont védekezésben sokat hibázott.

Az Afrika-bajnokság ezüstérmese az első félidőben végig tapadt riválisára, főleg Marua Dauadinak köszönhetően, aki ebben a szakaszban hatszor volt eredményes. A folytatásban sem indult be a magyar henger, s a végén örülni kellett a két pontnak. Hajdu János szövetségi kapitány együttese legközelebb kedden lép pályára, ellenfele az ausztrál csapat lesz, amelyet legutóbb, a 2005-ös vb-n 57-9-re győzött le.

Kassai vezeti a Napoli-Arsenal rangadót

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Kassai Viktort jelölte ki a Bajnokok Ligája-záróforduló egyik rangadójának levezetésére: a magyar játékvezető szerdán, a csoportszakasz zárásakor a Napoli-Arsenal találkozón fújja majd a sípot.

Az UEFA honlapjának beszámolója szerint Kassai segítője Ring György, Tóth Vencel, Bognár Tamás, valamint Szabó Sándor lesz.

Az F csoportban jelenleg a listavezető angol Arsenal áll az élen 12 ponttal, a második az előző szezonban döntős Borussia Dortmund 9-cel, a harmadik pedig ugyanennyivel a Napoli. A londoniak döntetlennel biztosan továbbjutnak, míg ilyen eredménynél az olaszok csak akkor kerülnek a 16 közé, ha a Dortmund kikap a még pont nélküli Olympique Marseille vendégeként.

Speciális szoftverekkel segítenek a látássérülteknek

Publikálás dátuma
2013.12.09. 14:47

Összesen 515 látássérült fiatal és felnőtt kap szoftver és digitális diktafon-adományt az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány jóvoltából. A képernyőolvasó és nagyító programok új licenceinek és frissítéseinek, valamint a digitális diktafonoknak és a mikrofonos fejhallgatóknak az összértéke 59 millió forint. Ezek az eszközök nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a vak és gyengénlátó emberek számára a tanulásban,  a unkavállalásban és a mindennapi életvitelük megkönnyítésében.

A nyertesek közül negyvenen december 7-én, a Vakok Általános Iskolájában tartott adományozási ünnepségen vették át az adományt. A rendezvény keretében az alapítvány által működtetett Lapról hangra közösségi összefogás legaktívabb önkéntesei külön elismerésben részesültek. Ők azok a felolvasók, akik az egész év során érdekesebbnél érdekesebb újságcikkekkel örvendeztették meg a weboldal több, mint 500 látássérült olvasóját.

 

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány küldetése, hogy képernyőolvasó és nagyító szoftverek és speciális hardver eszközök adományozásával megkönnyítse a vak és gyengénlátó emberek mindennapjait. A speciális szoftverek segítségével a vak és gyengénlátó emberek is használni tudják a számítógépet a tanulás, a munkavégzés, az információszerzés során. A számítógép-használattal megsokszorozódnak esélyeik arra, hogy a kisebb-nagyobb közösségek tevékeny, a saját életüket és másokét is pozitívan formáló tagjai legyenek.