Előfizetés

Fogoly marad az anya

Karácsonykor sem jöhet haza Bora Boráról Nyíri Kovács Patrícia, és azért, mert ez egyáltalán eszébe jutott 550 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtotta a helyi bíróság. Tétlenül figyeli a magyar bíróság, hogy két magyar állampolgárt, Patríciát és fiát fogva tartják a Francia Polinéziában, és az ügyben nem tesz semmit a francia köztársasági elnök, és az EP illetékes biztosai sem. 

Remélem, "ha türelmes vagyok, el tudunk majd menni innen, és új életet kezdhetünk". Egyebek mellett ezt mondta videóbejelentkezésében Nyíri-Kovács Patrícia azon a sajtótájékoztatón, amit itthon szervezett érte édesapja. Patrícia az a fiatal nő, akit két éve a Francia Polinéziához tartozó Bora Bora szigetén tart fogva gyermekével a férje.

Az édesanya és a most 4,5 éve Noah Lee magyar állampolgárok, személyi igazolványuk lakcímkártyájuk, társadalombiztosításuk szerint is ide tartoznak. A koreai származású francia állampolgárságú férj házasságuk megmentésének ígéretével csábította őket a szigetre. Az ígéret hihető volt, hiszen korábban számos alkalommal súlyosan megverte a feleségét. Ám kiderült, hogy az út egy előre eltervezett bűncselekmény része, a férfi ott érhette el, hogy felesége vesztes pozícióból induljon a válási és a gyerekelhelyezési perben. Számítása bevált.

Bár ő most már eljöhetne, a férje visszaadta neki az útlevelét, a kisfiúnak viszont maradnia kell. Nélküle viszont nem jön el az anya. A nyári vakáció megtagadását követően karácsonyra sem engedi őket haza a bíróság. A helyi hatóság pusztán a kérésért, 550 ezer forintra büntette, mert az apa ezt kérte. A férfi ügyvédje a sziget elnökének jogi képviselője.
A nő, családján kívül egyelőre senkire sem számíthat. Az összes lehetőséget kimerítették, hogy segítséget kapjanak, s bár mindenki kifejezte sajnálatát, nem történt semmi.

Magyar állampolgárként a magyar hatóság segítségére sem számíthat Patrícia. Annak ellenére, hogy a II.-III. kerületi bíróság már tavaly év elején az ügy soronkívüliségéről döntött, áprilisban mégis úgy határozott, hogy, - mivel az anya és gyermeke nem bizonyították budapesti lakhelyüket - nem Magyarországnak van kizárólagos joghatósága az eljárás lefolytatására. Az anya még áprilisban fellebbezett a döntés ellen, de az ügy azóta sem került másodfokra.

A kisfiú - az ottani bíróság döntése alapján - egyik hetet az anyjával, másikat az apjánál tölti. A válás második fordulója január 28-án lesz, amikor az is előfordulhat, hogy a helyi bíróság végleg elveszi az anyától a gyereket. Ha valamilyen formában a nő és a gyereke mégis hazajönne, az anyára börtön várna, Noah Lee pedig véglegesen kizárólag apjához kerülne.

Köztér - Kösz, Orbán!

Egy miniszterelnök kéthetente fontos bejelentéseket tesz a közrádióban - az közszolgálat. A közrádió újságírója értelmező kérdéseket tesz fel egy-egy kormányfői mondattal kapcsolatban, vagy éppen a miniszterelnök véleményéről érdeklődik egy-egy ügyről - az közszolgálat. Irtózatos magaslabdákat nem lecsapni - az viszont ostobaság és/vagy szervilizmus. Jön a semmiből egy ilyen miniszterelnöki mondat, hogy "Gőzerővel építjük a bölcsődéket, óvodákat", akkor minimium rákérdezek, hogy "Melyik országban?"

Aztán beesik egy ilyen, hogy "Magyarországon mindenki tud arról, hogy nagyon komoly áfacsalások történnek", akkor lehet érdeklődöm, hogy "Ön is tud áfacsalásokról?". De nem muszáj kötözködni, esetleg annak a mondatnak az értelméről is lehetett volna kiváncsiskodni, hogy "Magyarországon akkor van növekedés, ha az emberek akarnak többet dolgozni, ők meg akkor teszik ezt, ha látják értelmét". Tartalmatlan közhelyekkel traktálni a kedves lakosságot biztosan nem közszolgálat. Erre van a Nemzeti Konzultáció. Az is adóforintból megy, de talán olcsóbb.

Budapesten vezet a demokratikus ellenzék

F. Á.
Publikálás dátuma
2013.12.07. 06:06
FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Budapesten a demokratikus ellenzék továbbra is megelőzi a Fideszt - derül ki az Ipsos előző három havi felméréseiből. Závecz Tibor véleménykutatási igazgató lapunknak elmondta: szeptemberben a fővárosban a Fideszre a választók 26 százaléka szavazott volna, a demokratikus ellenzékre pedig 31 százalék. Októberben a kormánypárt erősödött Budapesten, akkor 28-25 százalékos volt az arány, novemberben viszont a Fideszre 25, míg az MSZP-re, az Együtt-PM szövetségre, illetve a Demokratikus Koalícióra 29 százalék szavazott volna. Ezekből az adatokból kiderül, a fővárosiak 26 százaléka szimpatizál a kormánypárttal, 28 százaléka viszont baloldali vezetést akar Budapestnek.

A választási felkészülés jegyében még csütörtök este az MSZP budapesti küldöttértekezlete egyhangúlag megszavazta a szocialisták fővárosi választási stratégiáját és főpolgármester-jelöltté választotta Horváth Csabát. A testület 99 százalékos többséggel a párt fővárosi önkormányzati listáját is elfogadta.

A stratégia szerint a 2014-es választásokon nem elég pusztán legyőzni a Fideszt, nem elég a jelenlegi városvezetés hibáit javítani, hanem új irányt kell szabni. Budapest az ország szerves része, fejlődése Magyarország jövőjét is meghatározza - fogalmaznak a dokumentumban, amely szerint a várospolitikai stratégia éppen ezért nyitott, párbeszédre törekvő és megegyezések alapján irányító városvezetést hirdet. A főváros következő, baloldali vezetése számára kötelezővé teszi a szociális válság mérséklését, a meglévő források ésszerű felhasználását.

A küldöttértekezlet arról is döntött, hogy a program alapelemeit a következő hónapokban megismertetik a fővárosiakkal. Horváth a küldöttértekezleten azt elmondta: a szocialisták tisztességes ajánlatot tesznek a fővárosiaknak és azt akarják, hogy 2014 őszétől Budapest ismét a szabadság városa legyen.

A szocialisták fővárosi önkormányzati listáján Horváth Csabát Gajda Péter kispesti polgármester, Molnár Zsolt budapesti elnök, Borszéki Gyula XIII. alpolgármester és Lendvai Anna fővárosi közgyűlési képviselő követi. Az első tízben kapott még helyet Trippon Norbert, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke, Simonka Csaba, Szenteczky János, Szaniszló Sándor és Havas Szófia.