Előfizetés

Berlusconi: nem megyek külföldre!

Politikai terveiről és az őt sújtó bírósági ítéletről is beszélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő szerda este egy római könyvbemutatón, amely első nyilvános szereplése volt a parlamentből való kizárása óta.

Silvio Berlusconi, az ellenzékbe vonult Hajrá Olaszország (FI) elnöke hangsúlyozta, hogy az olasz újságokban megjelent hírekkel ellentétben nem akar külföldre menni. Nem akarja magát külföldi országból jelöltetni az európai parlamenti választásokon.
"Eszem ágában sincsen Bulgáriába vagy máshova menni. Olaszországban maradok" - jelentette ki. Hozzátette: hiába veszítette el november 27-én szenátusi mandátumát, ettől még a politikából nem zárták ki.
"Parlamenten kívüli politikai vezető leszek, mint Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkárjelöltje, vagy Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére. Ők sem tagjai a római parlamentnek" - mondta Silvio Berlusconi. Megjegyezte, Olaszországban szükség van rá, máskülönben a szélsőséges erők, az ügyészek és bíróságok által hatalomra juttatott PD veszi át a hatalmat.

Ami az adócsalásért rá kiszabott ítéletet és a közhasznú munkavégzést illeti, Berlusconi szerint "elképzelhetetlen, hogy egy korombeli vállalkozó, sportember és államférfi szociális munkásokkal beszélgessen és így rehabilitálódjon, nevetséges lenne!".
Kijelentette, ő nem kér kegyelmet, hanem Giorgio Napolitano államfő saját kezdeményezésére részesítse őt kegyelemben. "Én vagyok a legtapasztaltabb olasz politikus. Az egyetlen, aki bármilyen problémát a lehető legjobban meg tud megoldani" - mondta magáról Berlusconi.

Hozzáfűzte, hogy a FI más pártokkal koalícióban indulhatna az európai parlamenti választásokon. "Az eurót idegen valutának tartom, de nem lesz könnyű kilépni belőle" - hangoztatta.

Nagyon megbüntetik a prostik kuncsaftjait

Publikálás dátuma
2013.12.04. 20:16
A francia prostituáltak az utcára vonultak, amikor Nicolas Sarkozy szigorított a szabályokon. Fotó: Pascal Le Segretain/ Getty I
Elfogadta a francia parlament alsóháza, a Nemzetgyűlés a prostituáltak ügyfeleinek büntethetőségéről szóló törvényjavaslatot.

A közvéleményt és a képviselőket is jelentősen megosztó jogszabályt egy hétig tartó vita után 268 igen szavazattal 138 ellenében, 79 tartózkodás mellett fogadta el a parlament alsóháza. 

A két kormánypárti szocialista és egy ellenzéki jobbközép képviselő által beterjesztett tervezet szerint első alkalommal 1500 euró (452 ezer forint), később kétszer ekkora pénzbírsággal sújthatók a prostituáltak kuncsaftjai. A törvényjavaslattal Svédország példáját követi Franciaország. A skandináv országban 1999 óta büntetik a prostituáltak ügyfeleit, aminek következtében tíz év alatt felére szorult vissza az utcai prostitúció.

A francia jogszabály szociális programokat is bevezet azok számára, akik fel akarnak hagyni a prostitúcióval, a kormány ehhez 20 millió eurót (6 milliárd forintot) kíván letenni az asztalra. Becslések szerint a franciaországi prostituáltak 70-80 százaléka nő. Ugyanekkora arányban vannak közöttük a balkáni országokból, Afrikából, Dél-Amerikából vagy Kínából szervezetten érkezett külföldiek. Nekik tartózkodási engedélyt biztosít a javaslat, amennyiben felhagynak a prostitúcióval.

Franciaországban a prostitúciót nem tiltja törvény, továbbra is legális marad a mintegy 18-20 ezer prostituált számára. Tíz évvel ezelőtt azonban Nicolas Sarkozy akkori belügyminiszter kezdeményezésére a jobboldali nemzetgyűlés elfogadott egy törvényt, amely kéthavi szabadságvesztést és 3750 euró bírság kiszabását teszi lehetővé a bájaikat az utcán árulók megbüntetésére. Ezt az intézkedést a prostituáltak kezdeményezésére eltörli a szöveg.

A képviselők véleménye a törvényjavaslatról egyébként párthovatartozástól függetlenül nagyon megoszlott. A szocialisták közül egyesek nem támogatták az ügyfelek büntethetőségét, mások pedig a prostituáltak és az őket támogató egyesületek álláspontjával értettek egyet, miszerint a kuncsaftok ellenőrzése illegalitásba fogja kényszeríteni a prostitúciót, s nagyobb lesz az erőszak veszélye. A kormánypárti képviselők többsége mindezek ellenére igennel szavazott.

A legnagyobb nézeteltérések a jobboldali képviselők között voltak, többségük tartózkodott a szavazástól, míg a radikális baloldal és a centristák vezetői a képviselőkre bízták, hogyan szavaznak. A Zöldek viszont azért nem támogatták a tervezetet, mert az nem tesz különbséget az olyan prostituáltak között, akik a kerítőhálózatok áldozatai és az olyanok között, akik "függetlenül" dolgoznak.

A szövegről még a felsőháznak, a szenátusnak is szavaznia kell. Erre 2014 júniusáig kerülhet sor.

Sokkoló hír: fizetési felszólítás filmletöltés miatt

Publikálás dátuma
2013.12.04. 20:01
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Több mint 300 lengyel internetezőnek küldött fizetési felszólítást engedély nélküli filmletöltés miatt egy szerzői jogok védelmével foglalkozó német cég egy lengyel producer megbízásából.

A Fekete csütörtök című filmet Antoni Krauze rendezte, és 2011 februárjában kezdték vetíteni a lengyel mozikban. Az alkotás dokumentarista hűséggel mutatja be az 1970-es lengyel munkásfelkelést.

A Baseprotect német cég az IP-címek alapján megállapította, hogy a netezők a uTorrent program segítségével töltötték le a filmet. Egy ügyvédi iroda megegyezést ajánlott az internetes kalózoknak: ha befizetnek 550 zlotyt (40 ezer forint), nem kezdeményez bírósági eljárást ellenük. A netezőktől befolyó összegen az ügyvédi iroda 50, a német cég és a producer 25-25 százalék arányban osztozik -- adta hírül a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.

Az ügy valósággal sokkolta az érintetteket. Különösen azon döbbentek meg, hogy az ügyvédi iroda honnan tudja a lakcímüket. Az illetékes ügyészség közölte, hogy a német cég hozzájuk fordult a személyes adatok ügyében, az ügyészség pedig az internetszolgáltatókhoz továbbította a kérést. "Ez teljesen legális" - szögezte le az ügyészség illetékese.

Ha a felszólított netező nem fizeti be a megadott határidőre a kért összeget, az ügyészség eljárást indít. Ez esetben a büntetés elérheti a 2000 zlotyt (144 ezer forint) is. Az ügyvédi iroda közölte, hogy nem állnak meg a 300-nál, tovább folytatják a levelek kiküldését, sőt, további lengyel filmek illegális letöltését is vizsgálják.