Előfizetés

MSZP: hazug jogértelmezés mögé bújik a Fidesz

 Az MSZP szerint hazudott a fideszes Gulyás Gergely, amikor azt állította, törvénysértő lenne, ha létrehoznák a parlamenti vizsgálóbizottságot az ezermilliárd forintos adócsalási vád feltárására.

A fideszes politikus szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: az Országgyűlésről szóló törvénybe éppen a szocialisták javaslatára került be az a passzus, hogy vizsgálóbizottság csak olyan ügyben jöhet létre, amely nem tisztázható interpellációval, kérdéssel, nem egyedi jogi felelősség megállapítására vonatkozik, és amely ügyben az Alkotmánybíróság, a számvevőszék, valamint az önkormányzatok saját hatáskörükben nem járhatnak el. Emellett nem lehetséges parlamenti vizsgálat olyan kérdésben sem, amelyben például büntető- vagy szabálysértési eljárás van folyamatban.

Az MSZP közleményben úgy reagált: ha egy állami intézmény megfelelő működése, korrupciógyanús eljárásrendje lenne a vizsgálat tárgya, azt nem zárja ki a Gulyás Gergely által hivatkozott házszabályi rendelkezés. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellen nem folyik büntetőeljárás, viszont erős a gyanú, hogy korrupcióval fertőzött a működése - írták.
Kitértek arra, is hogy az áfacsalási üggyel kapcsolatban ezen a héten több kérdés és interpelláció is elhangzott a parlamentben, ám a kormány tagjait kérdező ellenzékiek egy esetben sem fogadták el a választ, vagyis az ügy ilyenformán nyilvánvalóan nem tisztázható.

A szocialista párt közleménye szerint bár az Orbán-kormány három és fél éve alatt számos vizsgálóbizottság jött létre, mindegyik csak 2010-ig bezárólag vizsgálódott, és egy olyan testület sem állt fel, amely a jelenlegi kabinet intézkedéseit vizsgálta volna, holott a parlamentnek alapvetően a mindenkori hatalmat ellenőrző funkciója van.
Szerintük mindez világossá teszi, hogy a Fidesz egy nevetséges és hazug jogértelmezés mögé bújik. "Várjuk a Fidesz konkrét intézkedéseit az ezermilliárdos áfacsalási ügy tisztázására" - közölte az MSZP.

Nagy lábszagkutatás

Publikálás dátuma
2013.12.04. 14:55
Fotók:thinkstock
Minden második megkérdezettnek gondot okoz a saját, vagy valamelyik közeli hozzátartozójának lábszaga. – derül ki a Mediped kutatásából. A kellemetlenség megszűntetésére számtalan praktika áll rendelkezésre, azonban csak minden harmadik ember tudja, hogy a lábszag okát nem csak a lábon kell keresni.

Több, mint ezer – a magyar lakosság egészét képviselő – ember online megkérdezésével zajlott az ország első nagy, lábszag kutatása a MediPed megbízásából. Az adatok szerint a nőknek szinte egyáltalán nincsen lábszaga, ugyanis százból csupán nyolcan érzik úgy, hogy ez problémát okoz nekik, bár a kutatók véleménye szerint ez a téma igen kényesmég egy online kérdőíven sem vallják be a valóságot. A férfiak közül minden ötödik válaszolt igennel ugyanerre a kérdésre. De a hölgyeknek így sem könnyű az élete, hiszen több, mint harmaduknak van olyan a családjában, aki lábszaggal küzd. Összességében minden második megkérdezett gondolja úgy, hogy valamelyik hozzátartozójának, vagy saját magának, vagy a családban több embernek is őt magát is beleértve, valakinek gondot okoz a lábszag.

Rossz helyzetben a vidékiek

Ha a kérdést a válaszadók életkorának figyelembe vételével vizsgáljuk, akkor azt kell mondanunk, hogy minden korosztályban ugyanannyian szenvednek a kellemetlen, láb okozta illatoktól, ez az emberek 13-15 százalékára jellemző. Földrajzi szempontból a nagyvárosiak tűnnek a legszerencsésebbnek, hiszen az ott lakók fele kevésbé érintett bevallásuk szerint, ugyanakkor a községben vagy faluban élők közül csak minden harmadik van ilyen könnyű helyzetben. Szintén nehezebb az általános iskolai végzettségűeknek, mert közülük minden negyedik szenved saját lábszagától és tízből heten vannak, akik saját vagy valamelyik családtagjuk problémájával együtt élik a napjaikat (ugyanezek a számok a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében 12 és 51 százalék). 

Divatos lábszagbombák – le a gumicsizmával

A megkérdezettek nagy része szerint azonban a divat tehető felelőssé azért, hogy megrázó élmény lehet kinyitni a cipős szekrényt. Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy tízből heten nevezték meg a gumicsizmát a legfőbb bűzforrásként (bár igaz, hogy a férfiak nagy része nem a trendek, hanem a munkájuk okán választja ezt a lábbelit hétköznapi viseletként). Ebben a kérdésben azonban markáns különbséget láthatunk a nemek között! A férfiak ugyanis a lábszagért leginkább a műbőr cipőket okolják és csak a második helyre tették az egy darabból öntött csizmát. A hölgyek sokkal elnézőbbek a bőrutánzattal, hiszen szerintük a második legrosszabb a tornacipő, zokni nélkül viselve. Érdekes az is, hogy a bakancsot a hölgyek hatvan-, míg az urak negyven százaléka jelölte meg bűzforrásként. Abban azonban egyetértenek, hogy a lábszag kialakulása erősen összefügg a viselt lábbelivel.

Megoldás – fertőtlenítsd a cipőd!

Az utolsó kérdésben a kutatás azt vizsgálta, hogy mi okozhatja a kellemetlen cipőszagot. A válaszokérdekes eredményt hoztak. Abban ugyanis szinte minden válaszadó (tízből nyolc egyetértett), hogy a lábbeli kellemetlen szagáért a lábról bekerülő gombáés baktériumok mellékterméke felel, ugyanakkor csak alig több, mint harmaduk gondolta tovább a folyamatot és jutott el odáig, hogy ugyanezért a cipőfertőtlenítés hiánya is felelős! Pedig ha logikusan belegondolunk magunk is beláthatjuk, hogy a ruházati termékek közül talán a cipő az, amit szinte soha nem mosunk ki, míg például egy póló automatikusan a mosógépben landol, ha csak egyszer is beleizzadunk. A lábszag kialakulásáért a cipőben jelen lévő mikroorganizmusok a felelősek, jelenlétükre utal a kellemetlen szag.  A lábizzadás következtében a cipőben kialakul egy fajta mikroklíma, amely nedves, meleg, sötét hely, így mint egy inkubátor, kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok számára.. A kutatási eredmények rámutattak, hogy a lábszag szinte mindenkinek problémát okoz és igyekszünk tenni is ellene. Azonban abba már kevesen gondolnak bele, hogy a lábszag a lábizzadásnak és a láb bőr- vagy köröm fertőzöttségének a jele. Hiába az alapos lábmosás, ha a cipőtovábbra is fertőzött és büdös. Sokan talán ezzel is tisztában vannak, mégis macerásnak tartják a cipőfertőtlenítést a különböző kemikáliák használata miatt, pedig ma már elég, mondjuk egy cipőfertőtlenítő készüléket a lábbelibe dugni, hogy megszabaduljunk a problémától.

A Városliget a budapestieké!

A keddi parlamenti vitából világosan kiderült: az Orbán-kormány és a Fidesz komolyan gondolja, hogy elveszi a fővárosiaktól a Városligetet. Az MSZP azonban minden eszközt megragad, hogy megakadályozza a példátlan államosítást; a 2014-ben kormányra kerülő baloldal pedig egészen biztosan visszaadja a Városligetet a főváros lakóinak - írja közleményében Horváth Csaba és Tóth Csaba.

A csaknem 100 évre szóló államosítás célja, hogy a Fidesz egy újabb átgondolatlan látványberuházással beépíthesse a főváros egyik legkedveltebb közparkját, szokása szerint fákat vágjon ki, megakadályozva ezzel a fővárosi családok ezreinek megszokott szabadidőtöltését.

Budapestnek több zöldfelületre lenne szüksége, nem arra, hogy a meglévőket is tönkretegyék. A budapestiek szívesen fogadnak minden kulturális beruházást, az Orbán-kormány által tervezett múzeumi negyed azonban felépíthető lenne a főváros más, használaton kívüli területeinek valamelyikén, például a Nyugati pályaudvar melletti területen is.

Ismét felszólítjuk Tarlós István főpolgármestert, hogy ezúttal ne lapítson, ne Orbán Viktor és a Fidesz, hanem a fővárosiak érdekéért álljon ki, és akadályozza meg Budapest egyik legértékesebb természeti kincsének tönkretételét! Felszólítjuk Papcsák Ferenc zuglói fideszes polgármestert is, hogy ne a saját kerülete ellen dolgozzon! Vonja vissza előterjesztését és fejezze be ámokfutását a XIV. kerületben!

Az MSZP minden lehetséges eszközzel megakadályozza, hogy a Fidesz tönkretegye a főváros 260 esztendős közparkját. Felhívunk minden budapesti polgárt, valamennyi demokratikus erőt, köztük az Együtt-PM pártszövetséget és a Demokratikus Koalíciót, hogy csatlakozzanak aláírásgyűjtési, s ha kell, népszavazási kezdeményezésünkhöz!